Första Advent

Hallå där ute i holken. Tänk att vi nu kommit in i första advent. Har du längtat? Jag vet inte direkt om jag längtat, det kom så fort i år. Ja, fortare än jag kunnat drömma om känns det som. Nyss var det ju sommar och vips är det advent, det går inte riktigt att greppa anser jag.

Jag har liksom ingen tro på Jesus och Gud mm, den biten är helt oviktig för mig. Jag tror inte heller på det där med att Gud skapade allt på vår jord. Nej, det är ingenting för mig. Alla har rätt till sin egen tro och jag dömer ingen som tror. Jag gör det bara inte och har aldrig gjort. Det är därför jag inte har något kristen tro i det här med julfirandet.

Julmusik gillar jag däremot och är uppvuxen med skivan som Agnetha Fältskog sjöng med sin dotter Linda. Jag kommer ihåg att mamma hade den på LP och att vi spelade den i vardagsrummet på familjens skivspelare där man lade på ett stift över skivan. Jag har dock inte lyssnat på skivan sedan jag var barn eller ens musiken någon annanstans.

Jag pratade med min pappa och vi kom fram till att jag aldrig ätit dopp i grytan. Det har aldrig varit någon tradition i familjen att vi haft det på julbordet.

Lutfisk äter jag mer än gärna nu för tiden, men jag minns första gången jag smakade på det. Jag minns att jag var hos min farmor med mamma, pappa och min syster. Jag minns att jag varken gillade smaken eller konsistensen där på fisken, eftersom den både påminde om konsistensen av äggvita och hade lite den konsistensen att ha i munnen. Lite som någonting mjukt och sladdeigt. Både jag och min syster tyckte mycket illa om den fisken som barn. Nu när jag är vuxen kan jag mer än gärna äta den fisken utan problem och tycker dessutom den är god, så det blir väl några gånger i december att jag och pappa äter den tillsammans med vitsås, gröna ärtor, kokt potatis och kryddpeppar.

#bestofnouw #nouw_blogger #nyttinläggpåbloggen #nyttblogginlägg #personligblogg #personligt #personligtinlägg #personligblog #personligtblogg #personligbloggare #jul2020 #jul #advent #förstaadvent

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,

Vad fint du gjort om här såg jag nu. Blev jättebra ju. Hoppas att du haft en trevlig advent.

Jag tänker precis som du angående religion. Men fira Jul kan man väl göra ändå på det sätt man vill.

Lutfisk har jag aldrig ätit. Inte dopp i grytan heller. Hoppas att ni får till ett riktigt trevligt julbord sen. ❤

nouw.com/shining
mynameisjossan
mynameisjossan,

Hejsan, Det är synd att funktionen att kunna ändra bakgrund har försvunnit och enligt admin finns det inga planer på att ta den tillbaka. Jag har väl haft en ganska mysig advent med gott fika som pappa köpt nu ikväll, en kopp te och se på naturprogram med Anders Lundin. Har du haft en din dag och en trevlig advent?


Nej, det är sant att man kan fira jul utan religion inblandat. Man kan bli lite förvånad av konsistensen av lutfisk faktiskt, men smaken är kanske inte heller någonting för en ovan. Det är i alla fall inte samma sak som med surströmming, lutfisk är så gott som luktfritt. Jag äter btw surströmming och tycker mycket om det

nouw.com/mynameisjossan
Shining
Shining,

Jo tack, det har varit en ok advent.

Får testa lutfisk om jag vågar när tillfälle ges. Surströmming har jag heller vare sig ätit eller känt doften av. Fascinerar mig. Jag har tänkt mkt på surströmming och hur det kan vara att äta. Konstig produkt med så ökänd lukt men många gillar smaken.

nouw.com/shining
mynameisjossan
mynameisjossan,

Jag har en kompis som inte är ifrån Norrland. Hon har en pojkvän eller gubbe som hon säger (särbo), som är född och uppvuxen i Norrland. Hon har genom honom lärt sig att äta surströmming och tycker det är riktigt gott. Många som varken är uppvuxen med lukten eller traditionen tycker det luktar för hemskt.

nouw.com/mynameisjossan