En särskild dag

Idag är det nämligen varmkorvens dag. Är du en sådan som inte äter kött, så kan du ju äta en varmkorv som inte innehåller kött. Är du däremot en sådan som äter kött, så kan du äta en vanlig varmkorv, gjord på kött.

Varmkorven har fått en egen dag, eftersom den är så populär världen över. Den här dagen firas överallt, världen över.

Fakta om varmkorven i historien

Korv med bröd lär ha serverats ända sedan medeltiden och på 1600-talet tillverkade den tyske slaktaren Johann Georgehehner en korv som fick smeknamnet dachshund (tax) – därav engelskans hot dog.

1871 öppnades första korvståndet i New York och tjugosex år senare serverades varmkorv första gången i Sverige. Det var på Djurgården under Stockholmsutställningen 1897. En korv med mos kostade då 20 öre.

Varmkorvförsäljning dök för första gången i Sverige upp under konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm år 1897 då man med hjälp av så kallade korvmadammer började sälja varm korv till hungriga flanörer. Företeelsen växte explosionsartat, men madammerna ersattes sedermera av korvgubbar och korvkiosker. Myndigheterna införde tidigt restriktioner om korvlådans placering. Denna fick inte placeras direkt på marken, varför fenomenet ”låda på magen” introducerades. Utvecklingen fortsatte och på 50-talet introducerades korvautomater för försäljning av ”nattkorv”

Varmkorven såldes oftast av korvförsäljare med en låda på magen – detta förbjöds 1972 av hygieniska skäl – men försäljningen fortsatte som vanligt.

Under de första åren var en korv på nattkröken uteslutande något för män. En korv innan man kilade hem efter nattens äventyr var ett måste. Då det inte ansågs fint att damer stod ute och åt korv var det inte många kvinnliga besökare hos korvgubben.

Idag serveras varmkorven vanligen i skuret bröd med tillbehör som senap, ketchup, bostongurka, rostad lök med mera. På den "franska" varianten går brödet runt hela och är inte skuret. I Tyskland kallas korven wienerwurst medan Österrikarna kallar den för frankfurter och danskarna har röd pölse med ristede lög.

Korv med bröd benämns ofta kärleksfullt som "slang med bröd" eller "raggarballe med svängdörrar".

Från att bara ha varit "snabbmat" har korven nu också gjort intåg i de allra finaste restaurangköken som sätter en ära i att tillverka en alldeles egen och speciell variant med nybakat bröd till. Även hemma i köken tillverkas det korv i långa banor – kryddade med en stor portion fantasi som sedan kokas, steks, grillas eller röks.

Fakta: Texten om korvens historia lånades hos prvbloggen.se och jamtexbloggen.se. Bilden på korven är min egen

Gillar