Efter Alaska

Har läst en bok av John Green som heter "Efter Alaska". Engelsk titel "Looking for Alaska"

Vad handlar boken om?

Efter supersuccéer som Förr eller senare exploderar jag, Pappersstäder och Katherine-teorin är Printz Award-vinnaren John Green nu Sverigeaktuell med Efter Alaska. En utvecklingsroman om livsavgöranden, vänskap och famous last words. 

Miles Halters sociala liv är något begränsat. Minst sagt. Han pluggar och sitter i tevesoffan med sina föräldrar.

När han bestämmer sig för att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florida (ja, han är besatt av kända personers sista ord och plöjer därför biografier) och flytta till internatet Culver Creek för att söka sitt "Stora Kanske" (japp, det var Francois Rabelais sista ord på dödsbädden) förändras hans liv för alltid.

Ett par rum ner i kooridoren på Creek presenteras han för Alaska Young. Hon förkroppsligar allt Miles Halter aldrig har varit i närheten av. Alaska är smart, rolig och osannolikt sexig. Och oberäknelig.

Med en intellektuell vits och humor som är hans signum, tecknar John Green ett genomälskvärt persongalleri: oskuldsfulle Miles ”Pudge” Halter, dennes rumskompis Chip ”the Colonel” Martin, ledare för hämndaktioner och andra upptåg, Lara från Rumänien, rappande Takumi och Alaska Young, en smartasstjej med en mörk historia.

Mina tankar kring boken

Boken var väl inte så spännande, innan jag kom in i handlingen. När jag väl kom in i handlingen, så var den så spännande. Var svårt att lägga den ifrån mig, ville bara läsa mer och veta hur det gick.

Det handlar om olycklig kärlek, att inte få den man helst av allt vill ha och sedan vara medskyldig till en annan persons död. Det är hemskt det där. Det handlar också om fylla, skola, en massa cigaretter, men också om viljan att kämpa när livet tar emot. Hur håller man sig borta från skolans farligaste men snyggaste tjej som håller allt inom sig och dessutom har en pojkvän?

Boken bygger på gemenskap, intriger, pranks och en massa annat. Man måste verkligen ha läst den, i alla fall en gång i sitt liv. Den är hur bra som helst och jag är helt fast i böcker av John Green. Jag läser böckerna på svenska, även om det ibland står mer i de engelska böckerna. Man använder sig av ett vuxet språk många gånger, vilket är uppskattat.

Jag tycker verkligen om boken och tycker att det är en av de bästa jag läst på bra länge. John Green skrev succeboken "Förr eller senare exploderar jag", som också blev till film.

Jag ger boken 9,5 av 10 möjliga. Jag var spänd på fortsättningen hela tiden. Jag trodde även att det skulle vara ett annat slut i boken, än vad det var. Den är lika bra fastän det är det slut som det nu är

Gillar