Du har blivit lurad

När vissa fiskar läggs i vissa burkar så blir de vips till nya arter. Vilka fiskar finns i vilka burkar och vilka arter är det egentligen? Nationalnyckeln rätar ut frågetecknen bland julbordets klassiker.

Skarpsill

Du kanske tror att Janssons frestelse innehåller ansjovis? Det är i så fall helt naturligt, eftersom den säljs under det namnet. Det är dock inte alls fiskarten ansjovis i ansjovisburken utan nästan alltid skarpsill! Produkten ”ansjovis” uppfanns av salteriägaren Gustav Andersson i mitten av 1800-talet.

Skarpsill är en släkting till den vanliga sillen och förekommer i Östersjön och längs västkusten. Skarpsillen liknar den vanliga sillen men har vassa fjäll längs bukens mitt. Det är dessa fjäll som gett den dess namn.

Ansjovis

Ansjovisen då? Var hittar man den? Den finns inte i några större mängder på västkusten och har endast ett fåtal gånger påträffats i Östersjön. I svenska butiker kan man köpa fiskarten ansjovis inlagd i olja – under namnet sardeller!

Sardell

Och Sardell är faktiskt inte någon fiskart alls. I en del recept (t.ex. för italienska maträtter) där det anges att man ska tillsätta ansjovis ska man alltså här i Sverige köpa sardeller. Om du å andra sidan köper ansjovis utomlands för att göra Janssons frestelse kommer du nog att upptäcka att det smakar ganska annorlunda.

Sardin

För att riktigt virra till begreppen så säljs i Sverige skarpsill inte bara som ”ansjovis” utan även som ”sardin” – då inlagd i tomatsås eller olja. Men sardinen är i själva verket en tredje fiskart som mycket sällan påträffas i Sverige men som säljs inlagd i olja i länder kring Medelhavet.

Sill

Är det sill i sillburken då? Ja, antagligen. Men sill kallas också strömming – det är samma art. Vad den kallas beror på var den lever och var den fångas. Den kallas sill om den landats på västkusten och strömming om den landats i Östersjön, och mer precist norr om Kristianopel i Blekinge.

Gillar