Blodmånen

Hallå där. Var det någon mer än jag som såg blodmånen i morse? Jag sov dåligt under natten, på grund av att jag ville se månen. Mina föräldrar hade sagt till mig att det skulle vara dimma utomhus, så jag trodde på det till en början.

Efter att jag lagt mig för att försöka sova, så kom jag på att jag skulle kolla ut för att se hur vädret var. Ingen dimma i sikte och jag var så arg på mina föräldrar för det, men det var ju vad de hade sett på väderleksrapporten.

Jag satte då upp min kamera på stativet och tog mitt objektiv 100-400 mm. Jag trodde jag skulle bli nöjd med det och tänkte att det var så min pappa skulle ha gjort. Jag tog min Canon EOS 6D, Mark II. Insåg där ute att jag inte kunde hantera den själv, att jag bara gjorde fel. Det blev så suddigt och inte alls skarpt vissa gånger. Jag kämpade på. Hade till och med kameran på stativet, när jag tog med den ut.

Ställde mitt alarm till 5:35, så att jag skulle hinna ut till 5:41. Läste då att man skulle kunna se månen.

HÅLLPUNKTER MÅNFÖRMÖRKELSE 21 JANUARI

Kl 03.30 – Vi har en fullmåne på himlen som befinner sig närmast jorden i sin bana, en så kallad supermåne

Kl 03.35 Jorden börjar skugga månen

Kl 05.41-06.45- Månen är som mest förmörkad. Maximal effekt kl 06.12

Från kl 06.45 Månen börjar röra sig ut ur jordens skugga.

Kl 08.20 Månen börjar gå ned i södra Sverige

Kl 08.50 Månen kommer ur jordens skugga

Jag bara tog några bilder och tänkte inte mer på det, tänkte att det blev dåligt med min kamera, eftersom jag inte är van att hantera den själv. Jag kan det inte utan hjälp av min pappa. Hade jag tänkt på det, så hade jag tagit min Canon EOS 80D istället, men så tänkte jag inte alls den här gången.

Jag hade faktiskt tänkt ett tag att jag kunde ta med mig båda kamerorna, men så gjorde jag dumt nog inte. Jag tänkte inte heller där ute, att man skulle få se månen i maximal effekt efter klockan 6:12. Jag tog bara till mig det där med 5:41 och lite däromkring. Sedan när jag hade fotat månen och fått en bra bild i alla fall, då gick jag in igen. Fick ta hissen, eftersom stativet var iskallt, jag hade inga vantar på mig och kunde tyvärr inte hålla i det så mycket.

När jag sedan snackade med min pappa eller rättare sagt skrev meddelanden i mobilen med honom, så sa han att jag kunde ha tagit min Canon EOS 80D, min extender på +1,4 och mitt objektiv 100-400 mm, eftersom det hade varit bättre.

Jaja, man kan inte få allt. Förra gången för många år sedan, då det var superblodmåne så fick jag bara en riktigt suddig rackare. Det här var ändå ett plus i kanten, att den blev såhär bra som den blev den här gången. Jag hade faktiskt kunnat titta på hålltiderna bättre, men det är sådant man lär sig av vill säga.

Nästa gång det är samma fenomen igen, det är 2028 eller 2029. Jag har läst två olika år, men det återstår att se när man väl kommer dit.

Bilden på månen som jag tog, den är gjord av mig för att passa för Instagram. Jag sparade den inte, för att få den stor och kunna använda här. Håll till godo i alla fall.

Här är en bild med kameran på stativet. Jag ska be pappa hjälpa mig att ställa tillbaka inställningarna i kameran när han kommer till mig om en stund, eftersom jag inte kam det själv. Jag vet inte riktigt hur jag gör, eftersom jag är mer van vid att använda min Canon EOS 80D och vet hur jag ska göra där.

Gillar