Att vara vuxen med Aspergers syndrom : om identitet, relationer och vardagen

​Vad handlar boken om?

”Att umgås med människor jag har roligt med är för mig som att äta jordgubbsglass: jag tycker om jordgubbsglass, men jag klarar mig utan det och mår inte psykiskt dåligt om jag inte äter det på länge. På samma sätt kan jag ha riktigt roligt med andra människor, men å andra sidan har jag också roligt ensam.

Visst förstår jag att det inte direkt tillhör vanligheterna att bo i ett tält på balkongen, men är det verkligen helt fel att göra något som avviker från det normala?”

Hur är det att leva som vuxen med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Paula Tilli beskriver i boken Att vara vuxen med Aspergers syndrom – om identitet, relationer och vardagen på ett personligt och levande sätt livet med Aspergers syndrom, eller som det numera heter autismspektrumtillstånd. Det största problemet är sällan diagnosen i sig utan det är förväntningarna och kraven från omgivningen som skapar stress och tar energi. Får du ett adekvat bemötande och respekt är mycket vunnet.

I boken utgår författaren från sina egna erfarenheter och möten med andra i liknande situation och ger många konkreta exempel och råd.

Boken vänder sig till dig som har en diagnos inom autismspektret och till närstående. Även professionella och arbetsgivare har stor glädje av boken.

Sagt om boken
”Att vara vuxen med Aspergers syndrom är en bra bok. Paula skriver lättläst och flödande om sitt liv och sin vardag. Hon delar friskt med sig av privata tankar, av åsikter och av undringar om livet. Hon använder sitt eget liv i syfte att jag som läsare ska förstå och förhålla mig både till Paula och till andra med Aspergers syndrom. Det är stort att få vara med om. Boken mynnar ut i ett antal rekommendationer för föräldrar och boendestödjare som är bland det bästa jag träffat på i mina många år som psykolog i autismfältet.”
Ur Förordet av Bo Hejlskov Elvén, leg. psykolog, författare och föreläsare

"Boken har sin styrka i att den tydliggör hur omgivningens krav är det som mestadels ger energiförlust och stress och att detta kan undvikas genom kunskap om bemötande. Innehållet tillför kunskap och energi!"
Katharina Jacobsson, BTJ-häftet nr 3 2016

Om författaren
Paula Tilli gick 2008 informatörslinjen på Ågesta folkhögskola och har sedan dess föreläst om Aspergers syndrom. Hon har gett ut en bok tidigare som också översatts till finska, engelska och arabiska.

Vad tycker jag, Josephine om boken?

Jag känner igen mig i mycket av det Paula beskriver i boken, sådant jag känner och inte kan sätta ord på.

Paula beskriver på ett vis som får mig att tänka till "Jaha, är det så det känns?" eller "Jaha, det är så det är".

Jag känner igen mig i mycket. Det känns som om hon förklarar på ett vis jag kan relatera till och förstå. Det är inte alltid så lätt att städa, träffa vänner eller vad det nu kan vara. Jag förstår, för jag är också där. Det pågår ständigt och tar energi av mig att vistas i samhället, tillsammans med människor man inte känner och särskilt när samhället inte är anpassat för oss med olika funktionsnedsättningar.

Jag önskar att jag kunde få använda en överstrykningspenna och stryka över de delar jag känner igen mig i. Det gör jag inte, eftersom jag inte vill förstöra boken.

Min familj ska få läsa den när jag är klar, eftersom mamma sa att det är viktigt att de också läser. Jag håller med, den är viktig för alla. Inte bara för folk som känner någon med Asperger i sin omgivning eller har en släkting som har det. Det är viktig läsning för alla, oavsett vem man är.

Att ha Asperger är ett osynligt handikapp eller en osynlig funktionsnedsättning, som inte syns utanpå.

En del vill förklara för andra hur det är att leva med diagnosen, medan andra inte alls vill kännas vid att de lever med en diagnos. Det är olika för alla och jag dömer ingen.

Läs boken själv och ge den en chans, det är den värd.

Gillar

Kommentarer

Annorlunda
Annorlunda,
Jag upplever också verkligen att när jag är "i samhället" bland människor drar det otroligt mycket mer energi än för en neurotyp person.
nouw.com/annorlunda
mynameisjossan
mynameisjossan,
Jag förstår hur det känns för dig gumman
nouw.com/mynameisjossan