Är det verkligen värt ett besök?

Någon som tycker att man ska besöka fjärilshuset när man är i Stockholm? Jag vet inte vad jag tycker.

Jag var där när jag var yngre, med min syster, pappa och hans ena kusin. Jag tycker då att det var väldigt trevligt, vackert och en massa fjärilar att se.

Nu för tiden har ju ställets utökats, så där inte bara finns fjärilar. Det finns även en tank som är 30 meter lång och rymmer 1,2 miljoner liter vatten. Där simmar färgglada fiskar och revhajar.

Jag läste om deras rev och tycker absolut det är ett bra projekt och därför klipper jag in den texten här, så du får läsa själv. Syftet med reven i Haga Ocean är att visa på ett projekt vi bedriver som bygger på att skapa nya rev av kalkstenar på land. Vad kan vara bättre och mer miljöriktigt än att använda moder naturs eget material, nämligen porös kalksten och på så sätt skapa Man Made Reefs. Den här typen av kalksten bildades för länge sedan i havet, via framförallt korallers förmåga att ta upp kalk och spårämnen ur havsvatten och korallen bildar då fast kalksten. Genom att lägga tillbaka stora mängder kalksten i havet på ett speciellt sätt skapar vi nya rev som snabbt blir beväxta av alger, koraller och en enorm mängd biologisk liv som letar efter en plats att leva och fästa sig på. Samtidigt flyttar det också in stora mängder skaldjur och fiskar. Det är fantastiska platser för t.ex. yngel att kunna leva på och växa upp. Det finns tusentals goda sk��l till att skapa mera rev då de tropiska havens korallrev är världens mest produktiva livshabitat. Förutom projekt och forskning är ett av våra huvudsakliga mål att alla människor ska kunna se och förstå vad ett tropisk rev är och hur det kan se ut Då det är ganska få som dyker i tropiska hav är det här ett sätt att visa både barn och vuxna hur det kan se ut 7-8 meter ner i havet med levande rev, hajar, stimfiskar, koraller och alger. I bästa fall är det kanske ett besök här som får några av våra besökare att intressera sig för havet och dess invånare. Det kanske till och med får några barn att söka sig till utbildning inom naturvetenskap och fortsätta att arbeta med frågor kring miljö och liv i vatten.

Jag funderar då på om det verkligen är värt ett besök på det där stället, eller om det inte alls är värt det. Jag menar... man bör ju inte stödja så kallade Zoos och djurparker, så jag vet inte vad jag ska tro.

Är det värt ett besök tycker du? Jag menar på zoos sitter ju djuren i trånga burar, har inte mycket utrymme att röra sig på och så vidare. Det brukar ju vara så på vissa av alla zoos som finns i världen. Jag kan inte jämföra det här med det som finns i andra länder. Jag jämför bara med Sverige och jag vet ärligt talat inte vad jag tycker.

Samtidigt skulle det ju vara mysigt eller trevligt rättare sagt att få se alltihop igen, med nya ögon. När jag var yngre och var där, då fanns det bara fjärilar där och inte mer än så. Det har hänt väldigt mycket på senare tid. Kanske värt ett besök? Jag vet inte och känner mig tvådelad. Förut tänkte jag att jag gärna skulle vilja dit, om jag besöker Stockholm. Nu vet jag inte riktigt.

  • Annat
  • 89 visningar

Gillar

Kommentarer

Fobibella
Fobibella,
Vet inte 😊 Fjärilar är rätt Jobbiga som Fåglar 😊
nouw.com/fobibella
mynameisjossan
mynameisjossan,
Jag tycker om både fjärilar och fåglar. Har inte problem med något av dem, ifall jag ska vara ärlig
nouw.com/mynameisjossan