Använd inte appen FaceApp

Experten varnar för populär ansiktsapp – skickar data till Ryssland: ”Användarna vet inte om det här”

Har du tänkt att använda appen Faceapp? Gör inte det.

Nu varnas det för en massa saker gällande appen. Faceapp sticker ut på så vis att licensen som användarna beviljar appen gäller för alltid och är oåterkallelig. Det är också så att appen kan skicka data till Ryssland. Den följer inte heller GDPR.

Företaget bakom appen har inte varit öppna med att bearbetningen görs på serversidan och inte i själva telefonen, som många andra appar. Bildbehandlingen sker i detta fall alltså på Faceapps egna servrar i en molntjänst där algoritmer förändrar bilden. Och även om ansiktsförvandlingen sker på bara några sekunder är det inte helt säkert vad du lämnar ifrån dig.

– Till råga på allt är användarvillkoren så extremt brett skrivna att det gör att de kan göra i princip vad som helst med materialet som laddas upp. Det kan användas av företaget själva eller säljas vidare i kommersiella sammanhang.

Appen ägs av ett ryskt företag med bas i Sankt Petersburg.

  • Ge inte appar tillgång till bildbibliotek, kamera, mikrofon eller positionsdata, om det inte finns en väldigt god anledning till det och du litar på företaget.
  • Ge aldrig en app en rättighet som du inte förstår varför den ska ha.

Bolaget kritiseras för sina användarvillkor, som innebär att de har rätt att sälja vidare både bilder och personlig information.

Enligt användarvillkoren har Wireless Labs ”fullständig och oåterkallelig tillgång till din personliga information”, som ”kan skickas över landsgränser”. Bolaget har också rätt att sälja vidare informationen till tredje part.

Nu har senatorn Chuck Schumer, som representerar Demokraterna, uppmanat den federala polisen i USA att undersöka om ”Face App” utgör en säkerhetsrisk.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, uppger Chuck Schumer.

Bolaget har självt dementerat det hela, utan konstaterat att bilderna lagras på populära molntjänster som tillhandahålls av techjättarna Amazon och Google.

Kritiker är till exempel oroliga för att användarnas foton och personliga information, utan deras tillåtelse, ska kunna användas för att bygga tjänster inom ansiktsigenkänning.

Det är osäkert om användarna kan garanteras att deras data raderas när de tar bort den. Frågor har också väckts huruvida Wireless Labs följer den stränga dataskyddsförordningen GDPR kring sina användare i EU.

Det finns dock inga konkreta bevis för att myndigheterna i Ryssland får tillgång till användarnas data.

Av Faceapps integritetspolicy framgår det att företaget kan flytta information som den samlar in, inkluderat personlig information, runt om i hela världen. Är man bosatt i EU kan informationen föras över till ett land som inte har samma dataskyddslagar.

Källor: SVT, Aftonbladet, svd.se Bild lånad hos Dagens nyheter

Gillar