2018 - Lista

Dessa frågor har jag lånat hos @blogglistor och tänkte att jag skulle skriva lite om mitt år som gått, nämligen svara på 25 olika frågor om året som gått med mina egna ord. Det är såhär jag sett på året som varit, med mina egna ögon och hur jag minns det från mitt eget perspektiv. Nu kör vi så det ryker.

Personligt

1. Hur tog jag hand om mig själv i år? Kunde jag ha gjort det? På sämsta sett kanske? Eftersom jag inte tränade nästan någonting andra halvan av året, på grund av att min ledsagare jobbade så konstiga tider och jag går inte själv.

2. Hur ska jag ta hand om mig själv ännu bättre nästa år? Genom att gå på träningspass med Korpen i Timrå, promenera mer och försöka äta mindre onyttigt. Jag äter inte så mycket onyttigt nu heller, men ändå liksom.

3. Vilka konkreta saker fick mig att må bra 2018? Att åka på resa med mina föräldrar till Lissabon i Portugal, att spendera egentid med min pappa, resan med min pappa till Finland och spana på björn. Vi åkte tillsammans med rovdjursland.se

4. Hur var mitt förhållande med mig själv i år? Både bra och dåligt, som med allt annat kanske?

5. Hur behandlade jag mig själv fysiskt och mentalt? Jag behandlade inte mig själv bra, när det kommer till sömnen. Jag lade mig för sent, var allmänt trött och sov bort dagarna. Orkade ingenting och vara ibland så trött, att jag inte visste vad jag hette till slut.

6. Vad betyder det att älska sig själv? Hur ska jag träna min självkärlek till nästa år? Att älska sig själv betyder att man inte äter en massa dåligt hela tiden, utan tar hand om sin kropp. Man ger sig själv tid till att stanna upp när det är som jobbigast, tänka till och ta hand om sig själv. Det betyder också att man ska tillåta sig att sörja om det är jobbigt eller be om hjälp när man behöver. Man ska inte skjuta upp jobbiga saker och tänka att jag tar tag i det där sedan. Man ska se till att man själv mår bra på alla plan. Till nästa år ska jag träna min självkärlek genom att göra bra saker, saker som inte får mig att må dåligt eller skapa onda tankar som får mig att må dåligt. Bara göra bra saker och inte se ner på mig själv, för att jag är tjock eller har fått ett mellanrum mellan framtänderna. Jag ska försöka säga minst en positiv sak till mig själv varje dag och börjar tro på den. Titta mig mer i spegeln och tänka att jag duger precis som den jag själv är.

Tankar

7. Vad var mitt mindset i år? Vad fokuserade jag mina tankar på? Tyvärr vet jag inte vad mindset är för någonting.

8. Vad tänkte jag över eller oroade mig för? Var det värt det? Mina tankar snurrade kring det som komma skall och tankar på mig själv som bortglömd när det där nya händer. Det var nog det jag lade störst vikt kring att tänka på. Inte för att jag kommer att bli bortglömd på grund av det nya heller, det har min familj sagt till mig flera gånger och då menar jag fler gånger än det finns fingrar på händerna.

9. Hur kan jag förbättra mina tankar till nästa år? Hur kommer jag att behålla en positiv inställning? Jag får helt enkelt se till att göra det bästa av det nya som kommer och se att på det stora hela var det ju inte så farligt ändå med det nya. Men när det blir ovant för mig och jag inte vet vad som ska hända, det är då mina tankar bara ältar fram och tillbaka hela tiden. Det går då inte att få tankarna att inte snurra fram och tillbaka som en gammal repig skiva.

Arbete

10. Hur nöjd var jag med mitt arbete i år? Vilka ändringar kan jag göra som ska hjälpa mig att känna mig nöjd med mitt arbete? Jag kan ju inte säga att jag är så himla nöjd med mitt arbete. Jag tycker det inte finns så mycket att göra på min arbetsplats för mig. Jag känner att jag inte får ut någonting som gynnar mig på det stora hela och får mig att utvecklas som person. De flesta på min arbetsplats har ju Downs Syndrom och det har inte jag. Med det sagt, så får jag inte ut så mycket av att umgås med dessa personer. Inte för att jag tycker illa om de som är mina kompisar på arbetet, men det ger mig ändå inte så mycket av att vara där. Jag måste gå in med den inställningen av att det kommer bli bra ändå, jag ska göra mitt bästa och inte lägga fokus vid det negativa kring mitt arbete.

11. Vad är mitt fokus för mitt jobb / karriär / arbete under det nya året? Det vet jag inte, men jag vill hitta någonting att göra utöver att vara på samma plats igen. Har ju varit på café ett tag för något år sedan, men det var för jobbigt och stressigt för min del. Det kunde jag inte fortsätta med. Vad jag vill göra härnäst, det tål att funderas på.

Relationer

12. Vem spenderade jag tid med i år? Vad gjorde vi tillsammans? Vem jag spenderade mest tid med i år minns jag inte, men det borde nog vara min kära pappa. Vi var i naturen, åkte på fotoresa med rovdjursland.se och så var vi hemma för att baka frukostfrallor, samt en japansk cheesecake tillsammans kring jul.

13. Förlorade jag kontakten med någon i år? Hur kändes det? Jag valde självmant att säga upp kontakten med en viss nära släkting och ta upp den när jag själv känner att jag orkar. Det kändes väldigt skönt faktiskt, så skönt att jag känner att jag mår mycket bättre och är gladare som person.

14. Vill jag fokusera på att utveckla mina nuvarande relationer eller skapa nya? Hur ska jag göra det? Jag vill nog utveckla mina nuvarande relationer, istället för att skapa nya. Det tar så mycket mer tid, kraft, energi och ork att skaffa nya relationer. Det är därför jag ska se till att vårda de relationer jag redan har. Jag ska göra det genom att umgås mer med vänner och bekanta, för att vårda den relationen vi har med varandra, se till att lågan inte slocknar där.

Ekonomi

15. Är jag nöjd med hur min ekonomi ser ut för tillfället? Det kan jag säga att jag är. Ännu har jag inte gjort av med alla besparingar och kommer se till att jag har den ekonomi jag behöver, för att kunna bo kvar i min lägenhet och unna mig det jag själv vill.

16. Vad samlade jag pengar till? Vad motiverar mig till att tjäna eller spara ännu mer pengar? Jag samlar inte pengar till någonting särskilt, men det kan alltid vara bra att ha så man kan betala sina räkningar och även unna sig någonting ibland.

17. Hur kan jag bli mer ekonomiskt kunnig nästa år? Att vara mer delaktig i min ekonomi och vara med för att se när mina föräldrar hjälper mig att betala mina räkningar, granskar min ekonomi och så vidare.

Hälsa

18. Tog jag hand om mig själv fysiskt i år genom träning, sömn och näring? Träningen blev det lite si och så med, i och med att min ledsagare jobbade annorlunda tider. Det resulterade i att jag inte ville träna utan henne med den grupp jag är med i, eftersom jag inte är den som går dit själv när jag inte har någon med mig. Sömnen var jag dålig med under hela året i stort sätt, när jag fick min depression så blev det ändring på sömnen för att jag skulle må bättre på många plan och slippa ångest mm.

19. Hur ska jag prioritera mitt välbefinnande nästa år? Genom att ha en regelbunden rutin vad gäller sömnen, inte lägga mig när jag känner för det. Fasta rutiner är bra att ha, så man inte åker tillbaka i depression och psykisk ohälsa. De fasta tider jag har just nu, med samråd från mina föräldrar vad gäller läggning är bra för mig och mitt välmående. Promenera flera gånger i veckan och inte bara ligga inne på soffan, för att sova eller vila bort dagarna.

Personlig utveckling

20. På vilka sätt växte jag som person i år? Genom att ta tag i mitt liv och tänka att nu jäklar ska det till en förändring. Nej, inte riktigt så, men ungefär. Att jag kunde ta bort en nära släkting ur mitt liv, eftersom personen fått mig att må dåligt. Där växte jag som person på många plan, att jag hör av mig när jag känner att jag vill och orkar.

21. Vad/vem påverkade min personliga utveckling? Vad lärde jag mig? Min familj påverkade min personliga utveckling, eftersom de finns vid sida, stöttar och hjälper när jag kan behöva. Jag lärde mig att det är bra med rutiner för ett bra välmående och att lägga sig i tid på kvällarna/nätterna, för att må bra och förhoppningsvis slippa psykisk ohälsa.

Nöje

22. Hur hade jag kul i år? Vilka är mina favoritminnen? Jag hade kul på så vis att jag var med min pappa till Sandviken, för att se Britney Spears uppträda, men konserten i sig var ingen höjdare. Du kan läsa om det här. Att jag var i Lissabon med mina föräldrar är också något som är kul. Det kan du läsa om här. Jag har väl massor av andra minnen också, men kommer inte ihåg alla just nu och det skulle ta sjukt lång tid att skriva ner alla. Det kommer ju en recension av året som gått framöver, med fokus på det positiva. Håll utkik i bloggen, så du inte missar det. Jag menar, ifall du vill se.

23. Vilka var mina intressen i år? Kommer jag att ge mer eller mindre utrymme för dessa intressen nästa år? Mina intressen har väl varit samma som alla andra år, datorn, mobiltelefonen, TV, musik och surfplattan. Jag kommer nog ge de samma utrymme nästa år, eftersom de är en del av den jag är och hur mitt liv ser ut.

Mål

24. Vilka mål uppfyllde jag i år? Vilket mål är jag mest stolt över? Jag har inte för mig att jag satte upp några mål inför året som varit. Jag brukar inte göra det och sätter inte upp några nyårslöften heller.

25. Vilka är mina mål för nästa år? Hur kommer jag att uppnå dessa? Jag vet inte om jag kommer ha några större mål nästa år, men att hitta ett jobb utanför det jag har nu, det är ett mål i alla fall. Det jobbet kommer jag nog att uppnå genom att leta, fundera och så vidare. Jag kommer ändå ligga kvar under Daglig verksamhet, men det kommer att ge mig mer att vara på annan arbetsplats under dagarna.

Gillar

Kommentarer