DET HÄR MED EKONOMI...

Min Ekonomiska plan 2018/2019

Alltså ja, det är svårt att spara. Shit. Men det känns nyttigt att inse vikten i att spara pengar. Jag bor hemma, har få fasta utgifter och har alla möjligheter i världen till att spara mycket pengar tack vare mitt jobb. Så nu har jag bestämt mig för att spara en massa pengar. Därför har jag suttit ner och fått koll på mina utgifter och utifrån det redat med hur mycket jag kan spara och hur pengarna ska placeras mellan de olika kontona. Jag har idag fyra olika sparkonton.

Jag har alltid sparat för att köpa något speciellt. Det är verkligen en underbar känsla att ha sparat i några månader för att sedan kunna köpa det man haft som mål att spara till. Men precis som det låter sparade jag för att spendera och vanligtvis då på dyrare kläder, skor och smink. Det vill jag inte göra nu. Jag vill spara inför framtiden, till mitt framtida hem och resor. Självklart vill jag unna mig fina saker. Men jag måste erkänna: att föra över pengar till mina fonder ger mig ett sådant otroligt behag, i jämfört med att spendera flera tusen på kläder och annat varje månad. Det är verkligen en härlig känsla att lyckas spara pengar.

. . .

Min fördelning av min ekonomi ser ut såhär;

UTGIFTER

Fasta utgifter (autogiro): 5%
Mat-konto: 5%
Nöje/shopping/slösakonto: 15%

= 25%

SPARANDE

Långsiktigt sparande hög risk (ISK); 45%
Långsiktigt sparande medelhög risk (fondinnehav); 15%
Rese/nöjes-sparande; 10%
= 70%
Buffert, vanligt sparkonto: överskottet från varje månad

Överskott: ca 5%

. . .

Fasta kostnader rör kostnader som min bilförsäkring, avgift till Handels (facket), A-kassa och gym. Den förblir alltså fast. Till skillnad från andra kostnader och utgifter som kommer att bli olika varje månad beroende av vad jag tjänar. Tjänar jag mindre kan jag inte handla lika mycket som än månad där jag tjänar bättre. Det är ju tyvärr väldigt logiskt, men också svårt att behärska.

Under matkonto handlar det då om resturang och hämtmat i stort sett.

Under kontot nöje/shopping har jag mitt så kallade "vanliga konto". Till ditt mitt bankkort är kopplat. Jag försöker hålla mig till ca 15%.

Mina två konto för långsiktigt sparade är alltså till en lägenhet och framtida studier.

Rese/nöjes-sparande är inget konsigt, sparar precis som det låter till resor och andra nöjen.

I min buffert sparar jag alltså överskottet från varje månad, vilket betyder att mitt vanliga konto (som är kopplat till mitt kort) nollställs inför varje ny månad. Detta ger mig en likvärdig start varje månad där jag måste hålla mig till mina procentuella uträkningar för att få det är gå runt. Och inte kunna använda pengar från tidigare månader som "back-up". Jag vet själv att det endast är pengar jag kommer att slösa på shopping och därav känns det bättre att placera de pengarna någon annanstans. Vissa månader kanske jag lägger in dem i långsiktigt sparande, beroende på summan.

Spartips

Här kommer några tips jag plockat upp på vägen i mitt sökande om hur jag ska lyckas med mitt sparande. Hoppas ni finner några inspirerande eller hjälpsamma. Eller vad som helst.

- Det handlar inte om din inkomst, utan om dina utgifter. Ofta fastnar man i onda tankar om att man tjänar för lite. Men egentligen handlar det om att få kontroll över sina utgifter och prioriteringar.

- Spara först, spendera sen. Det är "the golden key" egentligen. Få koll på dina fasta utgifter, placera dina sparpengar och spendera därefter din planerade summa på precis vad du vill. En också viktig sak med sparande är att inte bli alltför "besatt". Det är okej att spendera pengar på mög och skit, på kläder och utemat. Utan att ha dåligt samvete.

- Prioritera vad som är viktigast. Är att flytta hemifrån ditt störta mål? Spara till lägenhet. Vill du resa? Spara till ditt resande. Vill du köpa en dyr väska? Ja, men spara då till en dyr jävla väska. Prioritera ditt sparande utifrån vad som du anser vara viktigast. Kanske är det nyttigt att fokusera på få mål istället för flera stora. På så sätt känns det möjligen som att det händer mer.

- Se sparande som något positivt.

- Hitta en bekväm balans mellan nuet och en framtid. Många känner sig omotiverade över att spara till en framtid som känns så långt bort. Visst är det ignet fel med att leva i nuet och spendera sina pengar på vad man än vill eftersom att man KAN spendera. Men det är samtidigt så skönt att veta att man har ett sparande, en slags trygghet inför framtiden.

- Och mitt absolut bästa tips för att undvika att ta ut pengar från ditt sparkonto är att föra över pengarna i fonder. På så sätt ser du inte pengarna som du ser dina vanliga konto. Dessutom är man tvungen att sälja en del eller hela sin fond för att få tillgång till pengarna, som dessutom tar två till tre dagar för att få in på sitt vanliga konto.

GOOD LUCK!!!!

xoxo love.

Gillar

Kommentarer

Något kul att läsa