Är det verkligen en okej tanke, det där med att någon annan skulle förtjäna att få diabetes mer än mig? När man skriver det så här, svart på vitt, så låter det helt sinnessjukt.

Nej, jag borde inte ha fått det. Min bästa vän borde inte ha fått det istället för mig. Och du borde inte få det heller.

Det jag menar är att det bara är så otroligt orättvist, varför just jag? Varför just nu? Jag vet MÅNGA som lever bra mycket ohälsosammare än mig, som är betydligt större syndare än mig med 1,5 liter läsk om dagen, kanske en påse chips, varför inte några nävar godis - toppat med NOLL motion, övervikt och snabb mat. Jag säger inte att jag är guds bästa barn själv, men come on! Hur fan är det möjligt att drabbas av allt skit och elände.

Jag förstår inte. Varför just jag? 

​06:30 vaknar jag för att medvetet sticka in en nål i min kropp och injicera en vätska som kostar 1 500kr i månaden. Inte självvalt men har heller inget val.

​Så många morgnar som jag har velat ge upp, skita i allt, kasta iväg injektions pennorna och blunda för konsekvenserna. Jag har inte ens RÅD att vara sjuk. Något är iallafall gratis, det är nålar, lancetter och testremsor. 

Likes

Comments

Den 7/11 hade jag min första återkoppling med min läkare på vårdcentralen. Jag minns knappt hälften av vad hon sa, jag hörde bara 'diabetes' och där någonstans så hamnade jag i ett vakuum.

Det hela började med att jag egentligen skulle ta puls och blodtryck på vårdcentralen, på väg till vårdcentralen så ringde jag 1177 på grund av mina klassiska UVI symtom.

Det blev ett väldans ståhej helt plötsligt. Snabbt som attan skulle jag bege mig till vårdcentralen för undersökning av den misstänkta UVI'n.

Efter prover tagna så kommer sköterskan in och frågar om jag har diabetes, vilket jag inte vet om att jag har - just då iallafall, så jag svarade nej.

Urinstickan hade alltså gett utslag på socker i urinen, så det bokades in YTTERLIGARE en läkartid två timmar senare.

Den läkaren viftade bort UVI på en gång. För provsvaren visade inget sånt. Men däremot så verkade det som att den höga halten av socker som jag hade i urinen orsakade allt sammans.

Så framöver hade jag ett antal prover som väntade mig för att kolla blodsockret och dess nivå sedan 3 månader tillbaka och även fastande.

Och sedan kom smällen, nacksvinget från livet: Jag har diabetes typ 2.

'Det är ju diabetes typ 2 du har, det är ju inte så farligt ändå, lägg om kosten och motionera regelbundet och gå ned i vikt så försvinner diabetesen och du är frisk'

Jag kommer nu behöva lägga om hela mitt liv, väga mina portioner innan jag äter, kämpa med att få ned mina blodsocker nivåer, pröva ut mediciner som funkar. De sakerna är viktiga i sammanhanget men man måste också se till helheten. Men nej, min diabetes försvinner inte för att jag lägger om min kost, mina portioner, mina måltider. Inte heller för att jag motionerar och går ned i vikt. Jag kommer alltid ha min diabetes - oavsett - fast 'friska värden'. På grund av saker som är alldeles för komplicerat att gå in på just nu. Om nu enbart kost och motion räcker vill säga.

Att hitta rätt medicin är inte ett lätt jobb för alla heller, för många tar det tid medan det för andra funkar på första försöket.

Jag fick ett antal brukar Metformin att hämta ut på Apoteket, det räckte med en enda tablett morgonen där på och så vips så låg jag senare på avdelning 17 - i sjukhus kläder, med dropp och just börjat kvickna till efter den katastrofala allergiska reaktionen jag fick.

Så det var bara att sluta tvärt, omcen vecka få en ny tablett att pröva men det funkade inte heller.

Så nu har jag Victoza som är en subkutan injektion, en gång om dagen - som heller inte verkar ge så mycket effekt.

Men eftersom att min behandling kostar mig 1 500 kr i månaden så tänker jag inte ge upp riktigt än!

Så att få diabetes är så otroligt kostsamt, både tidsmässigt och rent ekonomiskt. Förutom de få sakerna som för oss är kostnadsfria.

Beroende på graden av din diabetes så får du av Diabetes sköterskan (staten) en glukosmätare helt kostnadsfritt, du får även förbrukningsmaterial som lancetter,testremsor för att kolla ditt blodsocker, injektions nålar om du är i behov av detta.


Nästa gång pratar jag lite om vad diabetes typ 2 är, hur det är att leva med den och andra saker som hör till.

Likes

Comments