Ja det stämmer faktiskt att tuggummi är förbjudet i Singapore och det går inte att få tag i. Det finns ett undantag och det är att det kan säljas för terapeutiska ändamål vilket jag tycker var väldigt roligt.

Vi spenderade 5 dagar i Singapore och vi åkte dit med väldigt lite information eller förväntningar. Min älskade flickvän är storrökare och hade ju läst att man fick inte röka någonstans och att det är väldigt stränga regler och lagar i allmänhet.

Det stämmer att lagarna och reglerna runt nedskräpning och allmänt dåligt beteende existerar men det är inte så strikt som man först trott. Rökzoner finns i stort sätt överallt så om du rökar är det verkligen inga problem men släng inte fimparna på marken för då får man dryga böter.

En väldigt spännande stad men dyr att bo och leva i så planering krävs med var man ska bo. Vi valde att bo i ett område som kallas Little India och området lever upp till namnet. The great Madras hette vårt hotell/hostel och var väldigt prisvärt samt att det låg väldigt nära till 3 olika tunnelbanestationer som gjorde det väldigt enkelt att ta sig runt och se allt som staden har att erbjuda.


Vår första dag i Singapore spenderade vi med att bege oss iväg till fots för att se staden. Något som jag verkligen ville göra var att dricka en Singapore Sling som uppfanns på Raffles Hotel i centrala Singapore så vi begav oss i den riktningen. Tyvärr visade det sig att hotellet är under renovering så man kunde inte komma in där vilket var mycket tråkigt men en Singapore Sling blev det innan vi åkte hem iallafall men tyvärr inte på Raffles.

Vi fick se det mesta av staden fram till kl 14 då himlen öppnade sig och regnet verkligen öste ner så vi tog skydd på en uteservering och njöt av en öl istället.

Dessvärre så avtog inte regnet utan vi fick ta en Uber tillbaka till vårt boende för att vänta ut regnet innan vi tog en billig lokal middag i Liitle India som var väldigt stark (min vanliga tur som inte är så bra med stark mat haha)

Andra dagen så tog vi oss ner till Sentosa Island som många människor besöker pga deras många aktiviteter och stora resorts. Vi hade inga planer på att göra något speciellt utan gick mest runt för att se vad alla pratar om och visst är det stort och mycket olika parker och aktiviteter att göra, men det kändes lite väl ¨Amerikanskt¨.

Det blev bara lite lunch och lite rundvandring först tills vi hittade Singapores egen Luge bana.

För er som följt mina inlägg från min resa så vet ni att jag provade Luge i Queenstown på Nya Zeeland och det var så himla roligt, man kände sig verkligen som ett barn igen. Här visade det sig att de har öppnat en Lugebana i Singapore också som ligger ute på Sentosa Island och det ville jag verkligen göra medan Rebecka var mer tveksam.

Trots tveksamheter så vann jag och vi gjorde Luge i Singapore och det var så sjukt roligt här också, det tyckte även min älskade flickvän. Värmen tog nästan knäcken på oss men vi hade en väldigt rolig dag på Sentosa Island.

Efter vår dag på Sentosa island så tog vi oss tillbaka till vårt boende för att dusha och vila en stund innan vi gick ut för att äta middag.

Jag hittade en restaurang som hetter Korean BBQ Fusion och jag har alltid velat prova Koreansk BBQ så det blev kvällens val. För er som inte vet vad det är så sitter man vid ett stekbord och i det stora hela steker din egen middag. Den vi var på var en buffé så det var bara att äta så mycket du ville. Massa olika typer av kött, fisk och fågel samt ett stort urval av grönsaker och såser.

Det tog lite tid i början att komma in i själva tänket av hur man skulle göra och vad som var gott och inte men tillslut var det en riktigt bra middag och för ca 180 kr per person så var det en bra deal.

Här under är en video från en Youtubekanal som heter Worth It som jag älskar och de provar Koreans BBQ i ett avsnitt så kan ni få en bättre inblick i vad det är och jag rekommenderar verkligen att prova det.

Dag tre så fick Rebecka välja vad vi skulle göra och hon ville verkligen till Singapore Zoo som är rankat som ett av världens bästa zoo.

Det tar ca 30 min med taxi dit från Little India och vi valde att ta en taxi då det var väldigt krångligt med MRT som är deras tunnelbana. Väl där så köpte vi våra biljetter på plats även om du kan spara några kronor genom att köpa biljetterna på nätet innan man åker dit.

Jag har en fobi för massa skrikande ungar som springer runt men var glatt överraskad då det var ganska lugnt trots allt. Igen var det en väldigt varm och solig dag så svetten rann om man säger så men vi hade en toppendag.

Singapore Zoo är verkligen ett bra zoo då djuren har stora fina områden att röra sig på och en del djur har ingen inhängnad alls. Vi är båda två väldigt skeptiska till själva Zooupplevelsen eftersom vi anser att djur ska vara och ses i sin naturliga miljö men vi gillar också att se så många vackra djur så det blir en moralisk konflikt.

Trots det så var det en väldigt bra dag och vi valde rätt tid att lämna eftersom himlen öppnade sig nästan omedelbart att vi satt oss i taxin så vi undkom både regn och eventuella långa köer till taxin.

På kvällen tog vi det bara lugnt på boendet och åt en backpackermiddag bestående av en kopp nudlar. Efter lite kortspel så kröp vi ner i sängen och kollade på Vikings som för övrigt är en väldigt bra serie.

Vår sista dag i Singapore spenderade vi på Sentosa Island igen men eftersom det var måndag och förhoppningsvis mycket mindre folk så stack vi till Universal Studios som är en stor nöjespark på Sentosa. Det är en kopia av Universal Studios från USA där allt går i ett filmtema.

Vi hade köpt våra biljetter på nätet och på denna parken så kan man även köpa expresspass vilket vi valde att göra för herregud vad långa köer det blev emellanåt. Den längsta kön var till en bergochdalbana som hette Cylon, där fick man stå i kö i ca 2 timmar för att åka 1,5 minut. Så jag var väldigt glad när man som innehavare av ett expresspass bara gick förbi hela kön och endast väntade ca 5 minuter.

Åkturen Cylon var förövrigt den häftigaste bergochdalbanan jag någonsin åkt och med en skrämd flickvän med ett bultande hjärta bredvid mig var det ännu roligare.

Här är en video på just den attraktionen sittandes längst fram som vi gjorde första gången vi åkte den ;)

En väldigt fartfylld dag på Universal Studios som var väldigt kul men förvånansvärt lite attraktioner. Hur som helst hade vi en bra dag och det är bra att bejaka sitt barnjag.

Vår sista kväll i Singapore spenderade vi med att äta middag på en restaurang som heter Mad for Garlic som sägs vara en av världens största restauranger med vitlökstema, jag menar det kan ju inte bli annat än bra? ;)

Efter det så vandrade vi ner till Gardens by the Bay och the Sands hotel som är helt magiskt på kvällen. Där hittade vi också en läcker bar och Rebecka fick för första gången smaka en Singapore Sling som hon av någon anledning trodde skulle vara grön. Besvikelsen med att drinken var röd så smakade den riktigt bra.

De fantastiska bilderna från kvällen får avsluta detta inlägg och nästa anhalt på resan är en plats som finns på min bucketlist över saker att se och det är Angkor Wat i Kambodja. Hoppas det är lika magiskt som folk säger.

Ta hand om er :)

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej igen kära vänner!

Jag skrev i mitt förra inlägg att nästa uppdatering skulle komma från Filippinerna men det blev tyvärr ett väldigt antiklimax.

Både jag och min älskade flickvän hade verkligen sett fram emot att komma till Filippinerna för att njuta av kristallklart vatten och underbar snorkling. Dessvärre så blir livet inte alltid som man tänkt sig och det blev inte alls som vi hade hoppats eller tänkt oss.

Vi landade på flygplatsen på Cebu som är en av de många öarna på Filippinerna och hade endast en natt där innan vi tog en färja över till Bohol som ligger ca 2 timmars båtfärd bort. Här va tanken att vi skulle snorkla mycket och förhoppningsvis se valhajar som det är väldigt berömt för. Som sagt blev det inte alls som vi hade hoppats på eftersom under de dagarna vi befann oss på Bohol så såg vi inte solen en enda gång utan det regnade i stort sett oavbrutet.

Det blev tyvärr mycket tid på vårt hotell, biljard och öl på en bar och en väldig massa UNO för att fördriva tiden eftersom det inte finns mycket annat att göra i Panglao där vi bodde. Funderingarna gick på att ta sig runt på ön ändå för att se alla höjdpunkter men det är inte särskilt roligt när det regnar hela tiden..

Snorkla ville vi trots allt göra så en morgon steg vi upp kl 6 och tog en båt ut på havet där vi såg delfiner vilket alltid är underbart. Sen åkte vi bort till Balicasag Island där det är väldigt populärt att dyka och snorkla! Helt kristallklart vatten, massor av fiskar, koraller och vi såg även en sköldpada <3 Det va alltså lyckat men sen öppnade sig himlen igen och vi valde att åka tillbaka in till Panglao.

Vi hade planerat ca 14 dagar i Filippinerna men oavbrutet regn och riktigt dåliga väderprognoser fick oss att tänka om. Det va många alternativ på tapeten och vi måste även ta hänsyn till att Rebecka är väldigt flygrädd så efter mycket om och men hade vi kommit fram till en plan.

Efter vår snorkling packade vi ihop och lämnade Bohol med sista färjan över till Cebu igen. Efter en natt så satte vi oss på flyget med slutdestination Krabi (Thailand).

Några timmar senare var vi på plats i Krabi och efter en biltur och båt så var vi ute på Koh Lanta där vi nu befinner oss på ett underbart hotell som heter Moonlight Exotic Bay Resort.

Här har vi nu spenderat några dagar och även om det regnat på kvällarna så har dagarna varit soliga och humöret är redan mycket bättre. Stränderna är långa och vattnet underbart att svalka sig i när solen steker. Tyvärr så är det så himla mycket Svenskar och turister i allmänhet (ja vad förväntade ni er när ni åkte till Thailand?) och vi är väl medvetna om det men solen styrde.

Dock föredrar vi platser med lite mindre turister så vi har varit på lite "gömda" stränder än så länge med ganska lite folk vilket varit skönt och avkopplande, sen kan man inte direkt klaga på Thailändska maten som alltid är toppen!

Nu ska vi snart ta en Tuk Tuk upp till Klong Dao och gå på Harrys sportbar för att se EM i Handboll då Sverige tar sig an Frankrike vilket en av oss ser väldigt mycket fram emot, gissa vem? ;)

Annars börjar vi så smått komma fram till en plan för den närmsta framtiden och nästa stopp blir förmodligen Phi Phi island och förhoppningsvis en tur till Similand Island för lite snorkling.

Äntligen lite avkoppling det va verkligen vad som behövdes sen blir det lite nya äventyr med Kambodja och Singapore innan vi ska tillbaka till Thailand då mina kära föräldrar kommer på besök!

Vi avslutar dagens inlägg med lite härliga bilder från solnedgången som verkligen är helt magisk att njuta av.

Ta hand om er och heja Sverige!

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Äventyret fortsätter nu äntligen och jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera er på mina äventyr i världen.

Jag tog ett kortare stopp hemma över jul & nyår vilket jag tyckte var enormt skönt. Jag fick spenderat julen med min älskade familj och nyår med min älskade flickvän och några nya vänner som bjöd in oss till sitt hem, tack för det! På tal om min flickvän Rebecka så tog jag med henne ut på nästa del av mitt äventyr som är Asien. Hon kommer att resa med mig i ca 1,5 månad och jag är så lycklig över att jag får dela detta med henne.

Så vart har vi då tagit vägen efter att vi lämnade kalla Sverige? Jo vi fläg nämligen till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Där spenderade vi några dagar med sightseeing och lite shopping, det senare mestadels för damen men jag följer så gärna med. Vädret har varierat kraftigt eftersom det är regnperiod så ena sekunden öser regnet ner och nästa sekund så är det strålande sol och olidligt varmt.

Kuala Lumpur är en väldigt cool stad som var över min förväntan faktiskt. Med det menar jag inget illa bara att jag inte visste så väldigt mycket om staden mer än att Petronas Twin Towers är den största turistattraktionen. Det är en väldig mix av olika stiler av arkitektur samt en väldigt rolig mix av etniciteter och religion. Största delen av Malaysia är kristet men det finns tydliga muslimska influenser i staden också.

Vi valde faktiskt att göra något så turistigt som att åka runt med en hop on hop off buss för att kunna se hela staden under den begränsade tiden vi hade. Detta visade sig vara ett genidrag eftersom det var 34 grader varmt och solen stekte så vi hade aldrig orkat att gå runt så långt. Vi fick sett hela staden och hoppade bara av vid de platserna som vi kände att vi ville utforska mer, så det kan jag verkligen rekommendera att göra.

Vår sista dag i Kuala Lumpur spenderade vi med att åka ut till Batu Caves som är ett hinduiskt tempel utanför staden. Man blir välkomnad av en 42 meter hög guldstaty av guden Lord Murugan innan man börjar den långa klättringen upp för trapporna till templet. Det var en väldigt häftig upplevelse och jag har alltid tyckt om de olika asiatiska religionerna, det enda som var synd var att de var igång med stora renovationer av grottan och templet men i helheten var det en mycket lyckad utflykt.

När vi kommit tillbaka in till centrum var det dags att checka ut från hotellet och bege oss mot flygplatsen.

Efter Kuala Lumpur så hade vi bestämt oss för att flyga över till Malaysiska Borneo och staden Kuching. Vi bokade ett paket via företaget jag jobbar på Albatros Travel så att allt var redan ordnat för oss på Borneo vilket var extremt skönt. På flygplatsen stod vår guide Adam och väntade på oss när vi landade och körde oss in till centrala Kuching. Där checkade vi in på vårt hotel som låg vackert beläget vid floden som rinner rakt igenom staden.

När vi checkat in och kommit på plats så gick vi en runda längs floden och besökte bazaaren som ligger längs med floden där man kan köpa alla möjliga souvenirer. Vi slås verkligen över hur billigt det mesta är i Malaysia, allt från boende till mat och shopping.

Vi hade endast en natt i Kuching innan vi begav oss ut i Borneos regnskog med vår privata guide Adam. Dagens första stopp var Semengoh Orangutang center. Där rehabiliterar de Orangutanger som varit i fångenskap för att sedan släppa ut de i det vilda igen. 2 gånger om dagen kan man komma dit under 1 timmes tid och försöka få syn på några Orangutanger när det är matdags. Vår guide informerade oss dock om att det är fruktsäsong och då ser man oftast inga eftersom det finns tillräckligt med mat i jungeln men om man har tur så kan man se 1 eller 2.

Dagen innan hade det tydligen inte varit några Orangutanger som visat sig så vi kom dit med väldigt låga förhoppningar. Dock visade det sig att vi hade en väldig tur, vi såg inte bara 1 Orangutang utan hela 5 stycken. Så vi åkte därifrån med väldigt stora leenden på läpparna.

Utöver Orangutangen så var drömmen att få se Näsapor eller Proboscis Monkey som de egentligen heter eftersom de endast finns på en plats i världen nämligen Borneo.

Nästa anhalt var nämligen Bako Nationalpark där Näraporna håller till så vi styrde kosan ditåt.

Vi fick ta en båt ut till nationalparken efter en lång körtur och blev avsläppta på stranden. Det finns endast ett plats att övernatta i Bako Nationalpark så valet är inte dirket svårt om man vill övernatta.

Det är väldigt enkel standard men man bor precis vid stranden med helpension och gott om vandringsleder runt boendet.

Vi blev alltså avsläppta på stranden och hade ca 200 m gång till boendet och på denna korta vandring så såg vi 3 olika arter av apor. Först såg vi Markatta som är en väldigt vanlig art av apa i Asien, sen dök det upp Silver Leaf Monkey som är väldigt vänlig och van vid människan och sist men inte minst fick vi se det vi kom till Borneo för nämligen Näsapan.

Det var starten på Bako Nationalpark och det var allt vi någonsin kunde hoppats på.

Fun fact om Silver Leaf Monkey är att deras ungar får en Orange färg när de föds och när de blir äldre så övergår färgen till det silvergrå som ni ser ovan.

Vi lämnade vårt bagage på boendet och följde med vår guide genom jungeln på en 1,5 timmes trekking tur. Det låter verkligen som ingenting och jag har gjort längre och jobbigare vandringar men i 32 gradig värme med 80% luftfuktighet så var det ordentligt svettigt. Både jag och Rebecka var helt genomblöta när vi kom tillbaka till boendet och längtade verkligen efter en dusch.

Tyvärr så var det strömavbrott just då och det va nästan ännu varmare i rummet så det fick bli lite UNO verandan innan strömmen kom tillbaka och en kall dusch väntade.

Senare på eftermiddagen gick vi en runda på stranden och bara strosade runt mest för att bara njuta lite av lugnet. Det var helt öde på stranden förutom oss och många eremitkrabbor så det var skönt att bara va lite.

Det blev en tidig kväll eftersom ett regn och åskoväder drog in och vi var trötta så sängen kallade eftersom vi hade en tidig start igen nästa dag.

Vår dag böjrade med samma båttur tillbaka som dagen innan men med en väldigt stor skillnad. Det regnade nämligen otroligt mycket och vi blev helt genomblöta trots våra ponchos som vi hade på. Eftersom det är så varmt ändå så gjorde det inte så mycket och var en ganska rolig upplevelse ändå.

In i bilen igen för att bege oss mot ett traditionellt longhouse där Ibanfolket lever. Det går inte att köra hela vägen utan man måste åka båt en bra bit. När jag säger båt så är det en traditionell båt som Ibanfolket använder och det är som en avlång kanot med motor och trästolar typ. Det var väldigt häftigt att åka men det var en lång båttur mot strömmen och baken var väldigt öm när vi kom fram.

Vi blev välkomnade av hövdingens fru eftersom hövdingen själv tog en välbehövlig powernap mitt på dagen. De tog oss igenom deras longhouse och förklarade historiken bakom och hur det funderar än idag.

Det var en väldigt intressant upplevelse och om man vill så kan man också sova över där en natt om man vill prova på det, tyvärr hade vi inte så mycket tid och tog båten tillbaka till bilen för att ta oss till vårt boende de kommande 2 nätterna.

Vårt boende de kommande nätterna var på ett resort i Batang Ai som är ute på en halvö där det endast finns detta resortet så vi tänkte att det blir nog skönt och avkopplande. Resortet heter Aiman Batang Ai Resort och har 100 rum så vi förväntade oss ett stort resort.

Det var verkligen stort men det var något som kändes öde och det var för att det inte var några andra gäster än vi.

När vi kom fram på kvällen så var det dukat ett bord till 2 personer och det visade sig att vi var de enda gästerna på hela hotellet så vi hade alla faciliteter och all personal för oss själva. I början sa min flickvän att det kändes lite som The Shining men i slutändan var det ganska skönt och avkopplande.

Vår sista dag spenderades mestadels vid poolen för efter en ordentlig regnskur på morgonen så sprack det upp och blev en fantastisk dag. Det kändes verkligen att vi behövde lite sol och bad samt att bara få koppla av lite efter mycket resande. På eftermiddagen gick vi en Canopy walk som vi bjöds på av hotellet. Rebecka gillar verkligen inte höjder så jag berättade inte att vi skulle gå på en hängbro 50 meter över marken :P

Hon tog sig igenom det men var inte så glad på mig men jag visste att hon skulle klara det! Utsikten var underbar och vår guide berättade mycket om de olika träden och växterna & vad de använder de till än idag.

Middagen åt vi i solnedgången innan vi kröp i säng för att sova.

Vi begav oss tillbaka till Kuching nästa dag för en sista natt innan vi nu är tillbaka i Kuala Lumpur. Nu sitter vi på hotellet och ska snart sova för imorgon beger vi oss till nästa stopp på äventyret nämligen Filippinerna.

Flyget går till Cebu först men vi ska ta oss ut till Bohol och starta där så nästa uppdatering blir från ett förhoppningsvis soligt Filippinerna.

Kärlek till er alla!

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Hej igen allihop :)

Så efter jag lämnade vackra Nya Zeeland så sa jag till min kära famlij att jag skulle flyga till Fiji, vilket var en total lögn men en lögn för en god sak. Min plan har hela tiden varit att åka hem över julen för att kunna fira jul tillsammans med min familj då detta är något jag verkligen värnar om. Min familj trodde dock att jag skulle spendera min jul i Sydney och att vi skulle mötas upp i Thailand under Februari. Eftersom jag hade planerat annorlunda så behövde jag en annan plan och det blev att säga till mor och far att jag skulle till Fiji och att jag hörde av mig när jag hade landat i Sydney igen.

Istället för Fiji så styrde jag kosan mot New York! Det är en stad som varit högt upp på min väntelista i många år men jag har inte haft möjligheten att åka dit tidigare. Eftersom jag ändå skulle flyga hem så tänkte jag att jag lika gärna kunde flyga österut så jag bestämde mig för att stanna några dagar i New York.

Tyvärr hade jag endast 4 dagar i denna underbara stad men jag var fast besluten att göra det mesta ut av det.

Första dagen så hade jag egentligen bestämt mig för att åka ut till New Jersey för att shoppa lite julklappar på The Mills at Jersey Gardens som är ett stort köpcenter. Nu ändrade jag den planen eftersom när jag vaknade så var det strålande sol ute och då ville jag hellre gå runt i stan och se alla sevärdheter. Tur var väl det eftersom just den dagen så small det en bomb vid Port Athority bus station där jag skulle ta bussen ifrån :/ Så jag hade väl tur att jag ändrade mina planer och gjorde något annat först :)

Så jag valde istället att bege mig ut till fots och min första plan var att köpa en mössa och en halsduk eftersom jag inte hade några varma kläder alls med mig.

Första dagen så vandrade jag runt från ca kl 10 på morgonen till ca kl 22 på kvällen och totalt gick jag ca 3 mil. Jag såg Empire state building, Seks at 5th avenue, Macys, Flatiron building, Chrystler building, Times square, Fn byggnaden, Bryants park och Rockerfeller Center. Jag fick verkligen en stor dos av New York första dagen som avslutades på Madison Square Garden där jag såg New York Rangers mot Dallas Stars i den amerikanska ishockeyligan.

En riktigt bra avslutning på dagen för mig som sportnörd och väl tillbaka på mitt boende så somnade jag väldigt gott kan jag meddela.

Dag 2 så åkkte jag då ut till det enorma köpcentret The Mills at Jersey Gardens som min kollega Lisa tipsat mig om. Fick köpt en hel del julklappar och kände mig väldigt nöjd faktiskt men fötterna värkte efter första dagens spadseringar.

Jag tog mig tillbaka in till staden för att lämna alla mina saker på rummet och vila en liten stund. Sen tog jag tunnelbanan ut till Brooklyn för att återigen avsluta dagen med lite sport. Brooklyn Nets mötte Washington Wizards i den amerikanska basketligan och jag hade självklart köpt en biljett till det också. En rolig match slutade med seger för Brooklyn så det var god stämning bland fansen.

Efter matchen bestämde jag mig för att gå över Brooklyn Bridge tillbaka till centrum vilket var väldigt vacker men helt sjukt kallt. Det var t.o.m så kallt att min mobil som hade 40% batteri stängdes av för att det var för kallt. Jag visste således inte hur jag skulle ta mig tillbaka till mitt boende med tunnelbanan så det fick bli en taxi istället, men då hade jag i alla fall checkat av att åka en yellow cab i New York från min lista av saker att göra.

De två sista dagarna spenderade jag med att se mer av New York så som Frihetsgudinnan och Staten Island.

Jag ville såklart också få lite mer julkänsla och besökte därför de julmarknader och julskyltningar som New York hade att erbjuda. Den mest imponerande var faktiskt inte Rockerfeller Center som många tycker utan jag kände verkligen att Bryant Park var bäst. Stor vacker julgran med en isrink i mitten där man kunde åka skridskor och massor av små bodar som sålde alla möjliga julsaker. Där fick jag verkligen julkänslan som behövdes innan jag skulle åka hem till Sverige igen.

Så då kommer vi alltså till överraskningsdelen av detta inlägget.

Jag hade alltså bestämt mig för att åka hem till Jul för att överraska min älskade familj och att vara med de på på julen.

Som tur var så hade mina föräldrar planerat att hålla en julmiddag med mina föräldrar igår och jag landade hemma i Sverige i fredags vilket visade sig vara helt perfekt. Så jag blev hämtad på flygplatsen av min älskade flickvän Rebecka och jag bor såklart hos henne.

Så igår åkte vi ut till Svedala för att överraska mina föräldrar och resten av min pappas sida av familjen. Jag hade spelat in en video vid Rockerfeller Center där jag hälsade familjen god jul och min plan var att smyga in genom bakdörren medan alla kollade på videon som jag hade skickat till min lillebror.

Planen fungerade helt perfekt och jag gick in i vårt vardagsrum och alla tappade hakan eller stirrade på mig. Alla utom min älskade mamma, hon bröt ihop totalt och grät mer än jag någonsin sett henne gråta tror jag. Min mamma är väldigt blödig och känslig det vet vi alla som känner henne men jag tror att detta betyder väldigt mycket för henne och att jag varit väldigt saknad. Så efter att jag kramat om min familj väldigt länge så fick jag vara med på festen även om det inte var duktat till mig :P

Jag får också passa på att tacka min älskade flickvän som hjälpte mig att klara av detta trots att hon fick lite skit av mina föräldrar för att hon också ljugit så länge haha! Älskar dig Rebecka <3

Så jag vill avsluta detta inlägget med att önska er alla en underbar jul och se till att ta hand om varandra. Julen är en tid för att ta fram det bästa i oss alla och ta vara på våra nära och kära. Hoppas att ni alla får några underbara dagar fyllda med kärlek.

Nu ska jag vara hemma några veckor innan MyGreatEscape fortsätter till Asien för nya äventyr och den nästa delen av resan kommer att vara ca 3-4 månader så ni kan vänta er massor av nya tips och bilder från min resa genom världen.

Kärlek till er alla <3

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Godmorgon kära vänner.

Jag har nu kommit hem till Sverige efter första delen av min resa. Jag valde nämligen att komma hem över jul för att överraska min familj. Ni får dock veta mer om mitt sista stopp och min överraskning till familjen till nästa blogginlägg.

I detta blogginlägget så vill jag summera min resa såhär långt...

För er som inte läst min blogg tidigare så är jag ute på mitt livs äventyr, 7 månader ska jag resa runt i världen med min ryggsäck. Jag har drömt om att backpacka i många år och nu hade jag äntligen tiden och möjligheten att göra det som jag alltid drömt om. Jag åkte i starten av Oktober till Australien och spenderade strax över 1 månad i Australien innan jag begav mig över till Nya Zeeland.

Som med alla resor så har man förväntningar på sin resa och saker man oroar sig över. Personligen så är jag alltid väldigt förväntansfull att se nya platser och uppleva nya kulturer. När man som jag jobbar med turism och resor så blir ens äventyr något annorlunda då man ser världen lite annorlunda än en vanlig semester.

Australien var väldigt annorlunda men jag kände mig inte riktigt hemma där tyvärr. Det va ett väldigt vackert land med mycket trevliga människor (även om man kan ha åsikter om de har behandlat sin ursprungsbefolkning Aboriginerna). Storstäderna så som Melbourne och Sydney var imponerande att bara vandra runt och upptäcka men min absoluta favoritplats var K´gari (Fraser Island. Det är världens största sandö och jag fick upptäcka den ön tillsammans med massa människor från alla världens hörn med företaget DropBear. Det va absolut det roligaste jag gjorde i Australien där man fick köra på sanden och i inlandet i stora 4-hjulsdrivna bilar. Så ska ni till östkusten av Australien så rekommenderar jag verkligen att åka ut dit med DropBear.

Efter Australien så begav jag mig över till Nya Zeeland som jag hade väldigt blandade förväntningar om. Alla som jag känner som varit där tidigare sa att jag borde avsätta mer tid till Nya Zeeland än det jag hade i Australien.

Det enda jag visste om landet var i stort sett att det ska vara fantastisk natur som setts i många olika filmer genom åren, mer än så visste jag inte och vad jag skulle förvänta mig av min resa var jag också osäker på.

Jag valde att resa runt i landet med ett hop on hop off bolag som heter Stray. Det var nog det bästa beslutet jag gjort på min resa såhär långt. Stray erbjuder möjligheten att hoppa av och på var du vill i landet under ett år. Jag försökte dock att klara av hela landet på 34 dagar, vilket jag lyckades med men kändes verkligen som att jag stressade tyvärr. Det finns många platser jag besökt som jag gärna hade spenderat mer tid på men det ger ju en möjlighet att komma tillbaka till detta fantastiska land.

Nu när jag sitter och blickar tillbaka så inser jag verkligen att mina vänner hade helt rätt, jag skulle verkligen haft mer tid i Nya Zeeland. Det är absolut ett av de bästa länderna jag har besökt och man kommer på sig själv att sitta och stirra ut genom fönstret och bara säga WOW så fort man kör runt ett hörn. Herregud vilket vackert land och vilken fantastisk natur.

Jag har också fått uppleva många saker som jag är lycklig över så som, Canyoning, Rafting, Vandra på en Glaciär och Flyga ett flygplan.

Trots detta fantastiska landskap och alla upplevelser så tänker jag ändå tillbaka på något helt annat, något som jag inte alls förväntade mig och det är människorna jag mött.

Jag kommer alltid kunna blicka tillbaka på bilderna och återuppleva alla magnifika platser som jag besökt under min tid men det som gör min resa dit oföglömlig är alla underbara människor jag träffat.

När man reser med en buss genom landet så blir det naturligt att man börjar prata med olika människor men att jag skulle skapa så nära band till så många människor trodde jag aldrig.

Jag har fått vänner från alla världens hörn som jag vet att jag kommer träffa igen någonstans i denna vackra värld vi lever i.

Tacksamheten jag känner över detta är överväldigande för att resa på egen hand är inte lätt och trots att man lär mycket om sig själv så kan det till tider vara ganska ensamt. Så nu är jag hemma över jul vilket betyder extremt mycket för mig då min familj är central i min värld.

I nästa blogginlägg så kommer ni få läsa lite om min tid New York på vägen hem och hur jag överraskade min familj genom att komma hem till jul.

Nu ska jag iväg på dop då min kära kusin har fått en fin liten dotter som ska döpas idag.

Kram på er så länge .

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Nu har vi ankommit till Christchurch som är den största staden på södra ön av Nya Zeeland. Jag har äntligen bra internet igen vilket är sällan i detta vackra land. Så nu tycker jag att det är hög tid att uppdatera er på mitt äventyr som än så länge varit helt galet.

Så vi lömade Wanaka och tog en lång busstur till Queenstown som är en stad som ligger helt underbart vid Lake Wakatipu. Efter att vi checkat in på vår hostel Base så begav vi oss ut för att se centrum. Queenstown är en ganska liten stad men helt underbart vackert. Så jag och några av mina kära vänner från Stray gick till en restaurang som heter Devilsburger som vi sedan njöt av nere på stranden med utsikt över Lake Wakatipu. Jag och mina vänner Andrew och Simon hade bestämt att vi skulle gå på bio eftersom vi varit ute och festat några dagar i rad så vi ville göra något annat. Tyvärr så tog pressen från gruppen över så vi landade på Londonbar där det blev ett par öl och biljard, vilket vid det här laget är en standardkväll för oss. Jag gick tillbaka i säng väldigt tidigt eftersom jag inte skulle stanna i Queenstown med mina kära vänner. Jag hade bara en natt innan jag skulle söderut några dagar innan jag kom tillbaka till Queenstown igen.

Så nästa dag steg vi upp tidigt för att ta bussen till Milford Sound som är något av det mest fotograferade i Nya Zeeland och det är absolut helt magiskt vackert. Det va en väldigt lång busstur men naturen och utsikten hela vägen är helt magisk. Man får nypa sig själv i armen för varje gång man kör runt ett hörn så säger man wow. På bilden ovan kan ni se lite av landskapet på vägen till Milford Sound och längs klippväggarna så rinner det vattenfall överallt, det är helt otroligt att stå och titta på. Vi ankom på eftermiddagen och kl 15 så hoppade vi ombord på en stor båt som skulle ta oss på en 2 timmars kryssning runt i Milford Sound och det va helt otroligt som ni kan se på bilderna nedan.

Efter kryssningen körde vi ut mitt i skogen till vårt boende Gunns Camp som är ett föredetta tillhåll för guldgrävare. Det är mitt ute i ingenting och allt drivs av en generator som stängs av kl 22. Så efter kl 22 blir det mörkt och helt knäpptyst. Har inte sovit så bra på hela resan som jag gjorde den natten.

Den magsika utsikten över Milford Sound

Väldigt nöjd kille som älskar livet

När vi vaknade nästa dag så hoppade vi in i bussen igen för att åka så långt söderut man kan komma i Nya Zeeland nämligen Stewart Island. Vi tog bussen ner till Invercargill och till den lilla staden Bluff. Från Bluff tar man båten över till Stewart Island och det tar ca 1 timme att ta sig över och det tycker jag verkligen att man ska göra. Stewart Island är en väldigt vacker ö som är känd mest för att Kiwifåglarna lever vilt där och det va den största anledningen till att jag åkte ut dit.

När vi kommit ut till ön så checkade vi in på vårt boende innan vi gick ner till den lokala restaurangen (ja där är bara en). Efter middagen så gick vi ner till hamnen för kl 21 kommer de små blå pingvinerna upp ur havet till sina bon uppe på klipporna. Det va faktiskt riktigt mysigt att stå där och se ut över havet och helt plötsligt som kommer det upp pingviner från havet.

Helt magisk kväll på Stewart Island när vi väntade på pingvinerna.

Efter att vi sett pingvinerna så väntade vi några timmar tills det blev mörkt för att gå upp till rugbyplanen där man ofta kan se en berömda Kiwifågeln. Vi gick runt i ca 1,5 timme men lyckades tyvärr inte så någon Kiwi vilket va riktigt tråkigt men man har inte tur alltid. Så vi begav oss tillbaka till boendet och kröp ner i sängen.

Åt en magisk frukost nere vid havet innan vi gick en runda på ön för att se omgivningarna och bara strosa runt på Stewart Island. Det va en helt fantastisk ö och omgivningarna va helt magiska. Vi tog båten tillbaka till Bluff för att hoppa på bussen tillbaka till Queenstown. Eftersom det var en helgdag påå Nya Zeeland nämligen "crateday" så köpte vi några öl med oss på bussen så vi kunde ladda upp för kvällens fest.

"Crateday" är första lördagen av sommaren och firas med att köpa stora lådor med öl och så sitter man ute och njuter av vädret sen har man en stor fest på kvällen.

Vi ankom ganska sent på kvällen till Queenstown och checkade in på vårt boende. Efter en snabb dusch och middag så mötte jag upp med mina kära vänner som hade stannat i Queenstown. Eftersom detta var sista kvällen med hela gänget så blev det ett hejdundrandes party. Det va underbart att få säga hejdå till alla som man träffat och fått otroliga minnen med. Jag hoppas verkligen att jag får träffa några av de fantastiska människorna man mött här igen.

Min första dag tillbaka i Queenstown spenderade jag med att gå runt en runda i solen och bara njuta av att jag är på detta helt fantastiska äventyr. Mitt på dagen så gjorde jag en utflykt med Thunderjet där man åker Jetbåt på sjön och en av de närliggande floderna. Riktigt roligt att komma ut på havet lite och få lite adrenalin i kroppen.

Så kom en av de dagarna som jag längtat väldigt mycket efter. Ni som känner mig vet att jag har börjat spela golf i år och fallit väldigt hårt för den sporten. Nästa dag i Queenstown så fick jag äran (kändes det som) att spela 18 hål på Millbrook Golf Resort som är en av de golfbanorna i världen med bäst utsikt omkring sig.

Jag blev hämtad vid mitt boende och körd ut till halvön där Millbrook ligger. Efter jag checkat in så fick jag mina klubbor och en golfbil och dagens äventyr kunde börja. Jag spelade 18 hål och har faktiskt aldrig spelat så bra som jag gjorde just denna dag. Kan vara omgivningarna och det fantastiska vädret som hjälpte till men jag njöt till fullo under alla 18 hålen jag spelade. Det är verkligen den bästa banan jag spelat på än så länge iaf. Efter min runda så satte jag mig i restaurangen för lite lunch innan jag blev hämmtad och körd tillbaka till Queenstown igen.

Väldigt nöjd kille ute på banan

Vet inte vad som är vackrast? Min bolls placering mitt på Fairway eller omgivningarna.

Dagen var trots allt inte slut efter golfen. Jag samlade ihop några av mina vänner för att bege oss upp med gondolen till ett av bergen som ser ut över Queenstown. Där har de nämligen 2 rodelbanor som man kan köra på. Det var så sjukt roligt att det är svårt att beskriva. Folk i alla åldrar betalar för att åka små "plastbilar" ner för ett berg och man känner sig som ett litet barn igen. Vi gjorde 6 st åk och hade så otroligt kul. Det va verkligen värt varenda krona och detta är ett måste när man kommer till Queenstown, jag tror att jag hade kunnat göra det hela dagen faktiskt.

Som sagt va jag som ett litet barn igen och får man bra med fart så kan man hoppa också som ni kan se.

Nästa morgon var det tyvärr dags att lämna Queenstown igen men det har verkligen varit ett nöje att se denna underbara stad. Vi styrde kosan mot dagens destination som var Mount Cook som är Nya Zeelands högsta berg. Det blev en lång och väldigt varm dag i bussen eftersom den nya bussen vi fick hade en väldigt dålig A/C tyvärr. Vi ankom på eftermiddagen till Mt Cook och spenderade dagen med att göra lite vandringar runt i området och faktiskt mest njuta av utsikten och vädret som va helt underbart.

Vår Chaufför Leftie som fått sitt smeknamn pga att han lämnar dig om du inte är i tid till bussen. Alltid väldigt roligt att hänga med honom. Så på kvällen så åt vi middag sen spelade jag biljard med Leftie, Alex från Nya Zeeland och Carey från Malaysia.

När alla gått och lagt sig så möttes jag med Carey, Janine och Flora i receptionen. Vi skulle nämligen ut till ett observatorium, nämligen världens mest sydliga observatorium. Mount Cook är en av de bästa platserna i världen att se stjärnor på så självklart skulle vi göra det. Jag tycker det är en otrolig känsla att stå i mörkret och se upp på stjärnorna och bara inse hur små vi egentligen är.

Tyvärr så var det inte lika magiskt som jag hade hoppats på pga att det var fullmåne men trots detta så såg vi massor av stjärnor och vi fick se månen stiga över bergen och det va mäktigt i sig.

Man kan se Orion och månen är påväg över bergen.

Tack Janine för denna bilden då din kamera har bättre zoom än min. En helt otrolig bild av månen när den kommit över bergen.

Vi lämnade Mt Cook efter bara en natt och körde några timmar till södra öns största stad Christchurch där jag nu befinner mig. Tyvärr så är det dåligt väder idag men ska ändå bege mig ut för att se lite av staden. Ikväll kommer Simon och Amandra som jag rest mycket med och imorgon så har vii hyrt en bil och ska köra till Kaikoura. Där är en av de bästa platserna i världen för Valsafari så vi hoppas på en toppendag och att vi får se lite valar.

Nästa uppdatering blir nog en reflektion av min resa när jag är tillbaka i Auckland på Lördag men tills dess så får ni ta hand om er <3

Som jag sagt tidigare... Stanna och lukta på blommorna ;)

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Nu är vi återigen tillbaka med ett inlägg fyllt av upplevelser 😍

Jag och mina kära kamrater på Strays buss lämnade Raetihi efter vår långa vandring och styrde kosan mot huvudstaden Wellington!

Tyvärr fick jag inte sett något alls av Wellington eftersom jag låg sjuk på rummet med en dunderförkylning som tack och lov är borta nu 🙏🏼

Vi hade bara en natt i Wellington innan vi begav oss till södra ön på Nya Zeeland och herregud vilket vackert landskap! Det är verkligen helt fantastiskt och det känns som man åker runt i en målning eller att landskapet är photoshoppat för det är så perfekt..

Vi körde ner till Marahau och Abel Tasman National park där vi skulle stanna 2 nätter!

Vi bodde helt underbart vid vattnet på ett hostel och ny kom det lite nya ansikten på bussen så vi är ett riktigt bra killgäng som har väldigt roligt ihop.

Så vad gjorde vi då i Abel Tasman?
Jo jag och min nu gode vän Simon begav oss ut för att prova Canyoning vilket visade sig vara ett lyckodrag!
En helt sjukt rolig dag hade vi i Abel Tasman nationalpark där vi hoppade från klippor, åkte naturens vattenrutschkana, åkte zipline ner i vattnet och repellerade ner för klipporna..
Om ni inte provat Canyoning så rekommenderar jag det verkligen, det var värt varenda krona!

Efter två riktigt härliga dagar i Abel Tasman så hoppade vi på bussen igen för att åka ner till Westport där vi hade en natts stopp!

Westport är en liten by som bara var ett stopp på vägen till Frans Josef.. Vi var ett gäng som gick ut och åt lite pizza, drack några öl och spelade biljard. Väldigt trevlig kväll men alla längtade efter att komma till Frans Josef.

Vi åkte nästa dag ner till Frans Josef som är känt för en enda sak, nämligen en glaciär! Det är en av endast 3 glaciärer i hela världen som slutar i en regnskog, vilket är sjukt häftigt! 2 av glaciärerna finns i Nya Zeeland och 1 i Argentina.

Vi ankom ganska sent på eftermiddagen så jag och Simon gick till sportbaren för att få lite middag. Baren the Landing visade sig ha riktigt bra mat och stora portioner, vi var också överens om att det kan ha varit det godaste vitlöksbrödet vi någonsin ätit!

Nästa dag var det dags för en utflykt som jag längtat väldigt mycket efter nämligen en Helihike!
Vi checkade in kl 9:30 och fick på oss all utrustning som behövdes, sen gick vi ut till helikoptern..

10 min flygning i en helikopter så var vi framme vid dagens mål, Frans Josef Glacier! Vi gick med en guide i 3 timmar uppe på glaciären och fick se detta naturunderverk på väldigt nära håll.

Det va verkligen något av det coolaste jag någonsin gjort och det kändes som att man gick runt i en fantasivärld. Efter vår vandring på glaciären så åkte vi helikopter ner igen med väldens leende på läpparna.

Efter en lunch på the landing igen med hela gänget så spenderade vi några timmar i de varma poolerna som vi fick gratis entré till efter helihiken.
Det va verkligen en perfekt avslutning på dagen för efter det va man väldigt trött och mör 😁

Vi lämnade fantastiska Frans Josef för en lång körtur till Wanaka.

Dock så var denna dagen en av de vackraste körturerna vi gjort under resan. Vi fick se Lake Matheson till frukost och Lake Wanaka på eftermiddagen vilket var något av det mest imponerande jag sett.

Att stå och titta ut över en sjö med snötäckta berg i bakgrunden kändes overkligt på något sätt. Det va verkligen som att stå mitt i en målning.

Vi ankom till Wanaka sent på eftermiddagen och vi fick skynda oss att checka in då nästan hela gruppen skulle göra en kvällskryssning!

Vi fick en liten för drink i baren innan vi hoppade ombord på båten som tog oss ut på lake Wanaka!
Vi åkte båt i solnedgången och fick hoppa lite från båten vilket va välkommet efter en lång dag i bussen 👌🏼
När vi kom tillbaka blev det pizza på en annan bar och en hel del drinkar! Trots festen så var vi några som va förnuftiga och la oss tidigt då vi hade en ny utflykt tidigt nästa dag 😁

Vi hade en bra kväll på kryssningen jag och min kompis Andrew från San Fransisco

Idag steg vi upp tidigt för att åka ut till flygplatsen där vi skulle få möjligheten att lära oss att flyga flygplan 😍 Helt underbar känsla att flyga runt i ett litet plan som man får kontrollera själv, jag och Andrew delade upplevelsen tillsammans och hade en riktigt bra start på dagen!

Nu har jag ankommit till Queenstown och kvällen kommer spenderas med lite mat sen är vi ett gäng som ska gå på bio!

Imorgon ska jag vidare söderut till Milford Sound och Stewart Island innan jag kommer tillbaka till Queenstown igen!

På återseende kära vänner ❤

Jag och Simon njuter av landskapet som rullar förbi utanför fönstret 🏔

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Ja jag vet att det var längesedan det kom en uppdatering från bloggen och därför kommer detta bli ett långt inlägg, så håll i er!

Anledningen till att jag inte kunnat uppdatera min blogg är för att wi-fi i Nya Zeeland ofta är ganska dåligt och utöver det så har vi har fullt upp med aktiviteter nästan varje dag sedan jag lämnade Auckland.

Så jag får ju börja från slutet av mitt förra inlägg som va när jag skulle lämna Auckland för Hahei. Vi ankom sen eftermiddag till Hahei och regnet bara öste ner, dock så var sängarna ytterst bekväma så alla tog sig en liten tupplur innan kvällens gemensamma BBQ. Vår guide Leftie hade ordnat med en festmåltid som gick ner underbart med en öl eller två.

Dag 2 började med en kajaktur till Cathedral Cove och som ni kan se på bilden ovan så var ju vädret bästa tänkbara och vi njut till fullo ute på havet. När vi kom tillbaka från vår lilla morgontur så hoppade alla in i bussen för att åka till Hot Water Beach, vilket var en märklig upplevelse på något sätt. Det är en strand där den under sanden rinner hett vatten från varma källor i berget och blandar sig med havsvattnet, vilket skapar en härlig temperatur. Dock så får du själv gräva din egen lilla pool så vi tog det jobbet seriöst och gjorde en jättepool med härligt vatten som vi njöt av. Vattnet kan på vissa ställen vara kokande så det brändes på vissa ställen. Vi tog oss därifrån precis innan regnet kom igen och begav oss tillbaka till vårt boende. På kvällen så gick jag tillsammans med några andra till The Pour House som är den lokala puben med egenbryggd öl och väldigt bra pizza. Så där spenderade vi några timmar med goda samtal innan vi avslutade kvällen på vår boende runt en härlig brasa med bra musik.

Inte mycket vatten men vi hade iaf mest av alla så vi njöt till fullo.

Fick tagit en bild på stranden vid Cathedral Cove, väldigt vackert.

Från Hahei så körde vi mot surfparadiset Raglan tidigt om morgonen. Vi bodde mitt ute i regnskogen och såklart när man bor där så regnade det under hela vår vistelse. Det var några av mina kära Straymates som begav sig ut på havet för att surfa lite medan vi andra höll oss inomhus och njöt av att bara ta det lite lugnt. Omkring kl 17 på kvällen så var bastun varm och de som var gladast över det var Svenskarna och en Finsk tjej. Vi fick sällskap av Koen från Holland och Ralph från USA som jag hängt ihop med väldigt mycket. Så vi njöt i bastun i drygt 1,5 timme innan det var dags för middag. De flesta i gruppen hade köpt den gemensamma middagen som denna kvällen var Fish & Chips, men eftersom jag inte äter något från havet så lagade jag lite pasta till mig själv istället.

Efter middagen så blev det sängen eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon igen för att fortsätta vår resa genom landet.

Tidigt på morgonen så körde vi till Waitomo som är känt för sina underjordiska grottor som är fyllda med lysmaskar, vilket är en av de största turistattraktionerna på Nya Zeeland. Jag hade beslutat mig för att göra Black Water Tubing där man får lite mer adrenalin eftersom man går genom grottorna och det är väligt trångt på vissa ställen (inget för personer med klaustrofobi) och sedan åker man även svarta gummiringar på vattnet.

Verkligen en upplevelse att gå genom grottorna och få gummistövlarna fyllda med kallt vatten men vem bryr sig när taket lyser blått av lysmaskar? Vi hade så himla kul på vår 2 timmars tubingupplevelse och det rekommenderas starkt om du kommer till Nya Zeeland.

Vattnet va iskallt men vi hade kul ändå ;)

Väldigt trångt på vissa ställen för en stor kille som mig själv men det gick utmärkt!

Efter vi hade gjort vår tubing i Waitomo så körde vi mår familjen Andersons farm i Matamata. Då undrar ni vad vi ska göra på en random farm mitt i ingenstans? Jo det är inte vilken farm som helst utan en del av farmen är uthyrd som turistattraktion pga några filmer som spelats in här, nämligen Lord of the rings och The Hobbit. Platsen jag pratar om är alltså Hobbiton. Vi hade en privat guide endast för Strays gäster och det var faktiskt väldigt roligt att gå runt där och se allt. Jag är ingen stor fan av filmerna men jag är en väldigt stor fan av filmer generellt så det var väldigt häftigt att se alla detalljer och hur mycket Peter Jacksom som regisserade filmerna gjort för att det ska bli så perfekt som möjligt.

Höjdpunkten för många var puben från filmen The Green dragon där vi fick en gratis dryck, vilket för de flesta blev en öl. Det var den enda platsen man kan gå in i som existerar på samma sätt i filmerna. Alla andra platser som var inomhus är inspelade i Wellington.

Alla detaljer på Hobbithålen var verkligen imponerande!

Skulle där bli fler filmer så tror jag att jag hade kunnat spela en hobbit, eller kanske inte.. Ser fortfarande ut som en jätte!

Ölen innte på the green dragon var väldigt välkommen efter några timmars vandring runt i filmernas värld.

Vi lämnade Hobbiton och körde till Rotorua för övernattning. På kvällen gick jag och några av mina nyfunna vänner ut och åt en ordentlig gourmetmiddag och njöt av lite goda drycker innan vi gick tillbaka till vårt hostel eftersom vi skulle som vanligt upp tidigt nästa dag.

Vi blev hämtade kl 8 på morgonen och körda till Kaituna River. Jag och några av mina Straymates hade valt att spendera morgonen med White Water rafting. Detta var något jag verkligen ville göra och hade kollat på hemifrån. Anledningen till att jag valde just Kaituna River är för att de har det största vattenfallet i världen som används vid white water rafting nämligen 7 m. Så vi kom dit och fick all vår utrustning och säkerhetsföreläsningar innan vi begav oss ner till floden.

Jag var i samma båt som mina nu goda vänner Ralph från USA och Simon från Sverige. Vi hade också 3 väldigt nervösa tjejer med oss i båten som inte hade hört om vattenfallet innan men gav sig fan på att de också skulle fixa att åka ner för det. Vi hade fått information om att det händer ibland att båten kommer så djupt ner i vattnet att när den ploppar upp igen så kan den välta och då ska man inte få panik. Vi hade fått instruktioner på hur man skulle göra men det kändes mest som ett ¨worst case senario¨. Nu blev det ju såklart så att när vi åkte ner för vattenfallet så kom vi upp på fel håll och ja man får panik i några sekunder innan man fint ploppar upp till ytan ingen. Det va ganska läskigt först men efter någon sekund så tyckte vi faktiskt att det var sjukt häftigt. Det var absolut något av det roligaste jag har gjort och vill definitivt göra det igen, kanske på södra ön av Nya Zeeland vem vet ;)

Här surfar vi på vågorna lite lugnt.

På väg ner för det stora vattenfallet.

Väldigt lyckliga efter att vi lyckats klättra tillbaka upp i båten.

Efter vår fantastiska upplevelse på Kaituna River så begav vi oss till Lake Aniwhenua där vi skulle spendera natten ute hos en äkta Maorifamilj som driver sin verksamhet mitt ute i ingenstans i ett väldigt litet samhälle. Jag kan ärligt säga att detta var den första platsen man kände sig som hemma och blev så otroligt väl mottagna och välkomnade. Vi fick våra små stugor vi skulle bo i innan alla begav sig till baren. Efter att alla fått en öl i handen så började de förbereda kvällens middag som blev en traditionell Maoriupplevelse nämligen en Hangi.

En Hangi är en matlagningsteknik som Maorierna använt i 100-tals år där man värmer upp stenar under marken och sedan sätter ner maten i olika lager, täcker allt med våta dukar och täcker sedan allt med jord. Efter ca 2,5 timme så är maten klar och det smaka helt underbart. Jag kan säga som så att det var ingen som gick hungrig från bordet.

Medan vi väntade på maten så fanns det olika aktiviteter vi kunde deltaga i och jag fick chansen att kryssa av en sak på min bucketlist, nämligen att lära mig göra en traditionell Haka. För er som inte vet vad en Haka är så är det en traditionell Maorisk krigsdans. Den har blivit känd över hela världen tack vare Nya Zeelands rugbylag ¨All Blacks¨ som gör en Haka inför varje match. Ni ska få se en video nedan.

Det var bara jag och en annan kille som var med samt 8 tjejer och männen står längst fram för att enligt traditionen skyddar mannen alltid kvinnan bakom. Det var väldigt kul att lära och vi fick framföra det för resten av gruppen vilket va ganska kul och jag fick väldigt mycket berom för mitt ¨Hakaansikte¨ som ni kan se nedan.

Vi lämnade hemtrevligheten av Lake Aniwhenua tidigt nästa morgon för att köra till Blue Duck Station där vi skulle spendera de nästkommande 2 nätterna vilket alla uppskattade eftersom vi kört mycket de senaste dagarna. Vi stannade på vägen för att inhandla den mat och alkohol som vi ville ha för de kommande dagarna. Eftersom vi inte skulle köra nästa dag så blev första kvällen den officiella festkvällen.

Vi ankom sent på eftermiddagen till Blue Duck Station i den lilla staden Whakahoro med ett invånarantal på 8 personer. Nej inte 8 hundra utan 8 personer. Det är ett extremt stort område där de värnar mycket om att bevara landskapet som det är och djuren som bor där. De försöker så gott de kan att hålla alla Blue Ducks vid liv då de är extremt utrotningshotade. När vi kommit på plats i våra rum så fick vi äntligen lite middag som bestod av getcurry, vilket smakade underbart. De jagar nämligen get och andra djur som skadar naturen och som är överbefolkade. De tar vara på allt av djuret och ser till att de inte avlivar några djur i onödan vilket jag tycker är ett bra sätt att jaga på.

På kvällen så gick festen igång och våra guider var även med och spred lite god stämning och vår beerpongturnering vanns av mig och Ralph vilket var härligt får vår guide Leftie hade pratat en massa skit hela dagen om att han skulle slå oss.

På morgonen där efter så hade jag, Ralph och Simon skrivit upp oss på gruppen som skulle ut och jaga. Det visade sig vara en väldigt häftig upplevelse och jag är glad att jag gjorde det. Vi fick mycket information om varför de jagar och hela proceduren. Vi fick också övningsskjuta lite för att vara säkra på att vi träffade korrekt om vi skulle skjuta ett djur så att de inte lider. Jag ska inte gå in i detalj på något eftersom jag vet att det finns många djurvänner där ute men det var för att bibehålla områdena och naturen då dessa djuren skadar väldigt mycket. Jakten slutade med att Ralph hade skjutit en Get, Jag skjöt en kalkon och Simon sköt efter 2 kalkoner men var inte så träffsäker, han skyllde på baksmällan.

På eftermiddagen så ställde vi upp i en annan tävling nämligen lerduveskytte. Detta har jag provat förr och tycker är skjut kul. Jag vann Strays tävling med 10/12 träffar och kände mig väldigt stolt över min prestation när jag kröp ner i sängen ;)

Camouflagekläder och allt ju, inte konstigt att jag vann.

Nästa morgon startade kl 5:15 då det var dags att stiga upp. Dagens aktivitet för de som ville var att mestiga Mount Doom från Sagan om Ringen eller som det heter egentligen Tongariro Crossing. Jag blev tyvärr lurad av den klarblå himlen och solen som sken men annars vet jag inte riktigt vad jag tänkte.

För mig som är ganska tung och för tillfället väldigt otränad så var detta helvetet på jorden. Jag har aldrig varit så utmattad eller haft så ont i benen efter en vandring. Hela vandringen är på strax över 2 mil och tog oss 6 Timmar och 21 minuter att genomföra. Under den tiden hade vi gått över 30.000 steg och gått igenom en höjdskillnad på 205 våningar. Vi skulle upp för något de kallar Devils Staircase för att komma upp till toppen och nu förstår jag varför den kallas så.

När vi närmade oss toppen så var jag så trött i benen att det kändes som jag släpade en buss uppför berget varje gång jag tog ett steg. Väl på toppen hade vi en spektakulär utsikt och det va så himla vackert samt att vi hade sån himla tur med vädret.

Vägen ner va faktiskt lika jobbig som uppför men på ett annat sätt, som tur var vi en grupp på 6 personer som gick tillsammans och det hjälpte väldigt mycket på moralen.

Kort sagt så var det fantastiskt vackert, sjukt jobbigt och jag kommer aldrig att göra det igen.

När vi kom till vårt boende på kvällen så gled vi ner i ett varmt bubbelbad och då kändes benen genast mycket bättre igen :D

Nu har vi ankommit till Wellington som är Nya Zeelands huvudstad. Jag har dock spenderat eftermiddagen med att tvätta och skriva detta blogginlägget. Nu blir det dock middag så får vi se vad som händer efter det, imorgon beger vi oss i alla fall till den södra ön och Abel Tasman.

Ta hand om er <3

Mount Doom från Sagan om Ringen och Andreas från Svedala som tyckte det va kallt och blåsigt på toppen.

Denna bilden får avsluta dagens inlägg och så får vi se när det kommer en ny uppdatering från mitt fantastiska äventyr runt i världen.

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Hej kära vänner! Nu är det hög tid för en ny uppdatering av mitt äventyr på Nya Zeeland.

Så vi spenderade några dagar uppe i Paihia och Cape Reinga och de sista dagarna hade vi tur med vädret som ni kan se ovan. Jag tog en dagstur över till Russell som ligger på andra sidan vattnet och man tar sig dit med en färja som tar ca 15 minuter. Russell var bland de första platserna på Nya Zeeland där folk bosatte sig under 1800-talet så de har Nya Zeelands äldsta stenkyrka och Nya Zeelands äldsta träkyrka vilket är väldigt kul att se. Den största attraktionen är dock The Duke of Marlborough som är ett hotell precis vid vattnet. Hotellet är känt för att det var det första stället på Nya Zeeland som fick beviljat sprittillstånd som har varit en lag sedan 1800-talet. Idag måste fortfarande alla hotell, restauranger, barer och caféer som serverar alkohol ha ett likadant tillstånd och the duke of marlborough har alltså det första tillståndet som blev utfärdat. Anledningen till detta var att detta var den störtsta hamnen under 1800-talet och även känt som ¨Hell hole of the pacific¨ pga alla sjömän som kom igenom staden för att ha väääldigt roligt.

Jag begav mig sedan på en liten vadring genom skogen upp till en vacker utsiktspunkt för att njuta av vädret och bara se ut över Paihia och Russell. Efter en mycket efterlängtad glass i hamnen åkte jag över till Paihia igen och spenderade resten av kvällen på en bar med att kolla på lite sport och njuta av en öl eller två.

Sista dagen i Paihia spenderade jag nere på stranden med en god bok i solen. Det var skönt att bara sitta på stranden och samla tankarna och bara njuta av nuet. Efter en lunch på ett café så blev vi hämtade av vår chaufför Müsli som skulle köra oss tillbaka till Auckland. För er som undrar så kallas han Müsli det är alltså inte hans riktiga namn :P Han heter egentligen Mike men alla chaufförer på Stray får olika smeknamn när de gör något dumt eller roligt. Hans historia innefattar alltså en Müslibar som gjorde att hans ansikte svullnade upp pga att en nöt hade blockerat hans salivtillförsel. Vilket lät helt sjukt men en rolig historia.

Vi blev hämtade vid kl 14 och när han kom med bussen så fattades fönstret på passagerardörren och alla undrade vad som hade hänt. Tydligen hade glaset bara splittrats på vägen upp dagen innan och nu hade han tejpat för fönstret med tejp. Han behövde alltså en som kunde sitta framme för att eventuellt dra av tejpen om det lät för mycket under körturen, detta jobb blev jag tilldelad, vilket jag gillade eftersom jag kunde sitta och prata lite mer med Müsli. Det tog för övrigt ca 10 min innan jag fick slita av tejpen för det lät sjukt mycket så det blev lite extra A/C under de 3 timmarna ner till Auckland.

Vi ankom på kvällen till Auckland och allla hade bokat sina egna boenden och jag hade bokat ett hostel som heter Base i centrala Auckland. Efter jag hade checkat in så begav jag mig ut på stan för att äta middag och avslutade kvällen med att gå och se Mordet på Orientexpressen på bio. Helt okej film men ett bra avslut på dagen.

Jag hade dagen efter helt på egen hand i Auckland att göra precis vad jag ville så jag spenderade starten av dagen med att tvätta haha. Det måste göras oavsett så kunde lika gärna göra det först innan jag begav mig ut på stan. Jag gick sen en lång runda runt i staden innan jag trillade in på en Irländsk bar som heter Danny Doolans. Det bästa med den baren var att de visade NFL så jag fick äntligen sett mitt Atlanta Falcons slå Dalla Cowboys. Jag avnjöt en helt fantastisk Club Sandwich och en öl i baren medan jag såg amerikans fotboll. Det andra roliga var att jag va helt ensam i baren så jag satt och pratade med managern som också gillade amerikans fotboll så det var trevligt. Blev t.o.m bjuden på en öl eftersom Atlanta Falcons vann ;)

Efter min underbara lunch gick jag en runda i solen innan jag var tillbaka på Base under eftermiddagen. Resten av dagen spenderades med att bara koppla av med lite film och min bok. Dagen efter skulle jag nämligen upp för att bege mig söderut med Stray igen.

Idag har jag alltså börjat min resa söderut på Nya Zeeland tillsammans med Stray. Vi blev hämtade omkring kl 7:30 och vi är ca 40 personer i vår grupp. Dagens mål var Hahei som ligger utmed kusten och ska vara helt fantastiskt vackert från vad jag sett på bilderna. Vi fick alla presentera oss i mikrofonen och försöka lära känna varandra lite vilket var kul. Efter ca 2 timmar så stannade vi på ett supermarket så att alla hade möjlighet att inhandla lite mat till de kommande dagarna eftersom det inte finns så mycket i Hahei. När vi kom fram så ösregnade det (som vanligt för min del) så att vi har mest suttit och pratat och just nu tar de flesta en tupplur.

Ikväll blir det gemensam BBQ för att lära känna varandra lite mer och dricka några öl.

Imorgon ska jag besöka hot water beach och cathedral cove som är de största attraktionerna i Hahei så vi får se i nästa inlgg vad jag tyckte.

Jag avslutar dagens inlägg med ett väldigt skönt motto från en bar i Paihia.

Kram på er!

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments

Då har äventyret med Stray äntligen börjat och även om inte vädret varit med mig nu heller så har det varit väldigt posivit första intryck av Nya Zeeland. Igår så blev vi hämtade i Auckland kl 7:30 på morgonen och när alla var ombord så begav vi oss norrut mot Bay of Islands och en stad som heter Paihia. Staden har fått sitt namn sedan gammal och den mest populära historien är att seglarna som kom hit ville visa respekt mot Maorierna och försökte slänga in lite Maori i sitt dagliga språk och det maoriska ordet för bra är Pai. Så när seglarna ville förklara hör bra de tyckte att de hade det så sa de ¨It´s Pai Here¨ vilket tolkades som Paihia och så fick staden sitt namn. Vet inte hur mycket av det som stämmer men det är en rolig anekdot :)

Vi ankom till Paihia på runt kl 13:30 efter att ha kört några timmer norrut genom helt fantastiskt landskap och det är verkligen helt obeskrivligt vackert. Allt man har hört och sett om Nya Zeeland stämmer verkligen av det lilla jag faktiskt har sett. Vi checkade in på vårt hostel Base som vi ska bo på de kommande dagarna. Efter vi hade checkat in och kommit på plats så bestämde jag mig för att gå en runda till Haruru Falls. Jag fick med mig en brittisk tjej vilket uppskattades eftersom det är roligare när man har någon att prata med om man ska gå en lång tur. Det va längre än förväntat och när vi kom tillbaka till vårt boende så hade vi gått lite mer än 2 mil och fötterna värkte :P Hur som helst som ni kan se på bilden så var det verkligen värt det <3

Efter min långa vandring så var det väldigt skönt att ta en varm dusch! Jag tror dock att alla duschar i Nya Zeeland är designade för folk som är 150 cm långa för jag måste alltid huka mig för att kunna duscha huvudet haha :P När jag väl lyckats duscha så hade vi köpt en biljett till boendets BBQ, vilket visade sig vara ett genidrag. Man fick en tallrik med en stor köttbit, en korv, en halv bakad potatis, sallad, bröd och en valfri dryck som i mitt fall blev en stor kall öl <3 Allt detta för bara 12 NZD vilket motsvarar ca 70 kr. Så mätt och belåten rann vi alla i säng runt kl 21 eftersom vi skulle upp tidigt dagen efter!

Utsikten över Paihia var verkligen helt underbar. Värt vartenda steg uppför.

Min guide från EcoZip turen på Haiheke var väldigt nöjd med dagen!

Idag så steg vi upp runt kl 6 för att åka upp till Cape Reinga och bussen skulle gå kl 7 från vårt hostel. Vi körde genom helt underbar landskap norrut för att se Nya Zeelands nordligaste punkt som allmänheten kan besöka. Det var en väldigt lärorik dag med massor av information om Nya Zeeland och deras inhemska folk och alla traditioner.

Vi avslutade utflykten med lite sandboarding på stora sanddynor vilket var sjukt roligt. Väldigt jobbigt att gå upp men så värt det när man susar ner för sanddyorna på en liten bräda.

Vi tog bussen tillbaka till Paihia och var tillbaka i staden runt kl 18 på kvällen så det var en lång dag! Nu har jag ätit en väldigt undermålig pastarätt och sitter i sängen och funderar på om jag ska se lite serier eller lägga mig för att sova, klockan är ju ändå 21 haha :P

Riktigt trött men imorgon kan jag sova nästan hur länge jag vill. Iaf till 8:45 för då börjar Sverige - Italien och den tänker jag verkligen inte missa! Så då blir det på med Sverigetröjan och heja fram grabbarna. Sen tönkte jag bege mig över till den lilla ön Russel som ligger på andra sidan vattnet. En båttur på ca 15 minuter och det ska vara väldigt vackert av vad jag hört :) Så vi får se imorgon vad det har att erbjuda. På eftermiddagen spelar Nya Zeeland mot Peru i deras VM kval så den ska jag försöka se på en lokal sportbar tillsammans med de lokala och dricka en öl eller två.

Nu blir det nog ett avsnitt Person of Interest innan jag ska sova.

Kram på er alla!

Underbar utsikt från Cape Reinga

Naturen på Nya Zeeland är ju bara helt magisk!!

Kallt och blåsigt men väldigt vackert ändå!

Stray gänget rockade sandboarden :)

Denna magiska solnedgång får avsluta dagens inlägg! <3

Varma hälsningar 🌎☀️

Andreas ❤

Likes

Comments