Tretton skäl varför

I fredags släpptes det en ny orginalserie på Netflix, tretton skäl varför. Den är baserad på boken med samma namn (på engelska thirteen reasons why) av Jay Asher. Jag kommer ihåg att jag läste boken för ett par år sedan men jag minns inte riktigt vad som hände eller om jag tyckte om den, och efter att ha sett trailern till serien bestämde jag mig för att se serien.

Tretton skäl varför handlar om Hannah Baker, en helt vanlig tjej som tar livet av sig. Efter sig lämnar hon tretton band med tretton anledningar till varför hon välde att ta sitt eget liv som tretton personer ska få lyssna på. Vi får se när en av huvudpersonerna, Clay, lyssnar på banden blandat med flashbacks från Hannahs liv.

Jag själv tyckte att serien emellanåt var lite rörig men den är fortfarande sjukt bra. Den tar upp så otroligt viktiga grejer som sexuella trakasserier och slutshaming och hur det kan ses som att det inte är en så stor grej men att hela tiden bli trakasserad och kallad en slampa faktiskt tar otroligt mycket på en. Serien tar även upp våldtäkter och just de scenerna var sjukt jobbiga att kolla på, de filmade längre än vad som var bekvämt för tittaren att se, vilket regissören till serien gjorde med mening för att verkligen lyfta problemet. Det jag inte tror många förstår är att allt det som händer Hannah faktiskt händer på riktigt. Varje dag blir tjejer sexuellt trakasserade, slutshamade, våldtagna och folk bara viftar bort det som ingenting. Tjejers privatliv blir inkräktat när händer de inte vill ska ta på en, tar på dem.

Jag grät mig igenom de sista avsnitten, ain't gonna lie. Den här serien kan vara den hemskaste jag sett för det är så otroligt verkligt och tar verkligen upp problemen vi har i dagens samhälle. Jag rekommenderar verkligen alla att se denna serien!!


Gillar