Prestationsångest

Prestationsångest. Jag tror att de flesta av oss har haft det någon gång. Jag har haft extremt svårt med min prestationsångest i vissa perioder och det är hemskt. Det var som värst för ca två år sedan, när jag slutade åttan. Hela året hade varit extremt tufft och jag kände hur jag inte riktigt räckte till. Jag jämförde mig med mina kompisar som hade bättre betyg och kände mig dålig. Jag har alltid haft väldigt lätt för mig i skolan och det har jag fortfarande så betygen jag hade i åttan var verkligen inte dåliga, även om jag tyckte det. Jag minns hur jag bara grät och grät på vägen hem från skolavslutningen, och det är något jag hållit för mig själv. Jag tror inte jag egentligen grät för att betygen var dåliga, utan mer för att jag haft sådan press på mig själv och då släppte den för sommaren. Jag tror även att jag grät för att jag hade haft så mycket ångest och när jag fick se betygen (som jag för övrigt inte va nöjd över) så bara brast det.

Idag har min prestationsångest blivit mycket bättre även om den fortfarande finns där. Idag kräver jag inte av mig själv att jag ska få A i alla ämnen utan huvudsaken är att jag är godkänd och om det är över ett C så är det ett plus i kanten. Jag har dock en ganska hög lägsta nivå och det gör att det sällan är arbeten som är under C-nivå vilket är skönt. Jag tror även att det har hjälp mig att släppa prestationsångesten lite.

Det jag även tror har hjälpt mig att släppa på ångesten är att jag nu går på en skola där kraven inte är så höga som de kanske är på andra skolor. Min klass är inte heller så "pluggig" heller så det är otroligt skönt. Det är många här som har karriärer de satsar på utanför skolan och därför är borta mycket, vilket gör att vi fårlite längre tid på oss med uppgifter och de ger oss inga läxor.

Det var när jag började gymnasiet som jag insåg att det inte var hållbart att ha så mycket ångest som jag hade och då bara bestämde jag mig att huvudsaken är att jag gör uppgifterna och sen är det bra. Det var svårt i början men blev lättare och lättare ju mer tiden gick. Vet inte om den metoden funkar för alla men för mig gjorde en det.

Gillar

Kommentarer