Vad är IBS?

Ibs är en tarmsjukdom, som gör att man blir känslig mot vissa livsmedel. Man kan bli hjälpt genom att äta enligt en mall som Belly Balance har under några veckor/månader/år för att bli fri från diagnosen om man ens blir det. För vissa är det en livslång kamp som innebär många toalettbesök och/eller smärta i magen.

För vissa hjälper det att äta enligt FODMAP som det kallas när man äter sånt som ska vara vänligt för magen. I Belly Balance så går man igenom olika faser, den första gruppen är grön och kallas elimineringsfasen, där finns de snälla livsmedlen. Den gruppen brukar man få köra på med under några veckor, för att se vilka livsmedel i den gruppen som man tål eller inte tål.. Efter det går man över till den gula/orangea gruppen, där får man införa livsmedel sakta och lite för att se hur mycket och vad man klarar av. Den röda och sista gruppen, det är sånt som magen kan reagera mest på som tex lök, laktos, gluten. Den gruppen får man ta in sist och testa.

MEN det är olika för alla, en del klarar av små mängder av livsmedel i den röda gruppen, medans andra inte alls klarar det. En del av de gröna livsmedlen, kan också vara sånt man inte klarar. Som sagt så är det olika för alla, det är det som är jobbigt för det finns liksom inga riktlinjer, man får bara testa sig fram och se vad ens egna mage klarar av.
En del har blivit helt bra från IBS efter att ha ätit enligt dessa tre steg med olika livsmedel.
Men som jag skrev tidigare så finns det de som har problem med detta dagligen och för en del blir det en livslång kamp.


  • IBS

Gillar

Kommentarer