Lök och vitlök vid ibs

Något som kan vara svårt vid ibs är kryddningen av lök och vitlök,. Det  är vanligt att man inte kan äta vitlök eller lök eftersom de innehåller fibrer som kan vara svårt för tarmen att ta upp.. I början när jag fick diagnosen så var det så tråkigt att laga mat, jag tog bort de två viktigaste sakerna som gav smak. Jag använde bara salt och peppar i princip och försöka få till smaken med andra kryddor, men det kändes alltid som det var något som fattades.

Sedan fick jag tips från min syster som även hon har ibs om att man kan använda vitlöksolja, antingen gör man egen eller så kan man köpa färdig på affären. Jag fick veta att fibrerna i lök och vitlök ör vattenlösliga, som ni kanske vet så går olja ihop med vatten, så därför funkar det med just olja.
Jag har aldrig testat att göra lökolja, men döremot brukar jag göra egen vitlöksolja som jag tänkte berätta hur jag gör. 

Tips 1: Häll 2 dl rapsolja i en skål (går även använda annan slags olja), dela eller pressa 2 klyftor i oljan, sätt på plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn. Ta ut oljan, sila av och lägg oljan i någon burk med lock och ställ in den i kylen. Oljan håller i ca 1 vecka i kylen.

Tips 2: Det här är det jag använder mig av mest nu. Häll olja i en kastrull och pressa ner vitlök, fräs vitlöken tills den får lite färg, använd en tesil och häll av oljan i stekpannan eller maten du vill smaksätta.

Det andra tipset går fort att göra och jag föredrar det. Men som jag skrev tidigare så finns det ju som sagt färdiga oljor att köpa som tex olivolja smaksatt med vitlök som ni ser på bilden här under (flaskan i mitten, köpt på Willys) och häromdagen hittade jag även rapsolja som var smaksatt med ramslök (köpt på Coop). Jag tycker inte att vitlöksoljan från Willys smakar vitlök, men oljan från Coop både smakar och luktar lök.

Ramslök är en lök som vi med IBS magar ska kunna äta som den är, men den är svår att hitta. Den sägs finnas på våren/sommaren, men har aldrig sett den i någon affär.

Gräslök är en annan sorts lök som är okej att äta.

Purjolök: Gröna delar är okej, men jag tycker det är så svårt att avgöra med purjolök vad gränsen går när man skär, för det finns ju mörkgröna och sedan skiftar det till ljusare och sedan är det vitt.

Gillar

Kommentarer