Ibs och julbord

Hur funkar det egentligen med julbord när man har ibs, ska man göra allt ibs- vänligt eller fuska just under julafton och äta allt som de andra äter?.

Jag har oftast gjort allt ibs - vänligt eftersom jag inte vill riskera att det händer något med magen. Det enda som är skillnaden är att man utesluter löken och gör allt laktosfritt och med siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl. Förra året gick jag all in med köttbullar, janssons frestelse, saffransbullar med dinkelmjöl och även ostkaka som jag kunde äta.

Allt går att fixa till på julbordet, men det krävs att man kollar upp mer vad allt innehåller och hur man kan ersätta kryddningen på annat sätt.


I år tänker jag testa äta som ”vanligt” eftersom jag märkt att min mage blivit lite bättre. Det är första gången jag kommer äta allt på en gång, lök, vetemjöl och annat så det återstår att se hur magen reagerar imorgon.

Men för er som är inne i ibs och har svårt med att äta vissa saker än, så finns det lösningar.
För er som vill läsa om hur man kan använda lök och vitlök i maten så finns det ett inlägg under kategorin ”ibs - tips och trix ” . Där finns det även ett inlägg om vilket mjöl man kan använda sig av vid ibs.

Det här är ostkakan som jag gjorde förra året, saffranostkaka gjort på dinkelmjöl.

  • IBS

Gillar

Kommentarer