Glutenintolerant vs glutenkänslig

När man har IBS är det vanligt att man är känslig mot gluten, men många blandar ihop glutenintolerans och glutenkänslighet. Jag förstår att det kan vara förvirrande eftersom båda två handlar om att man inte tål gluten som andra, som inte har några som helst problem.

Glutenintolerant/Celiaki: Detta är en allergi. Man kan få samma symtom som vid glutenkänslighet så som magont, diarré och illamående. Om man äter gluten under en längre tid så kan det leda till att tarmen blir skadad och inte kan ta upp näringen. Jag läste om en kvinna i en veckotidning en gång som hade celiaki och som hade fått benskörhet pga att hon ätit gluten och det kommer hon få leva med resten av livet.  Hon hade inte fått den hjälp hon behövde, men hon hade ändrat sin kost och mådde bättre.

Glutenkänslighet: Detta är det jag har , det betyder att man är känslig mot gluten och om man äter för mycket så kan man få samma symptom som jag nämnde tidigare, magont, diarré och illamående. MEN skillnaden är att som glutenkänslig, så kan man äta lite gluten utan några problem, i alla fall så kan jag det. Det är inte farligt för kroppen, så som det är för en med intolerans. Om jag äter för mycket så kan jag få samma symtom som jag nämnde här ovan plus "gravidmage" eller svullen mage, men det ser ut som man är gravid och jag får halsbränna.


Jag har läst om att många med IBS byter ut gluten mot glutenfritt, även jag gjorde det, men även glutenfritt kan ställa till det för magen eftersom de produkterna innehåller massa olika stärkelser och oligosackarider som kan vara svårt för tarmen att bryta ner.

För ett år sedan fick jag tips om att siktat dinkelmjöl ska vara snällare för magen om man är glutenkänslig och har IBS. Jag testade och sedan dess är det det jag använder när jag lagar mat och bakar. Jag är så glad att jag fick detta tips eftersom jag älskar bröd och blev så besviken när det glutenfria mjölet inte var bra. Det finns alternativ på det mesta idag, det gäller bara att hitta det som passar en.

Detta är mjölet som jag använder.

  • IBS

Gillar

Kommentarer