"Oh you're from Sweden"

Tankar och funderingar

Nu har jag varit här i snart två månader och hunnit prata med jag vet inte hur många från andra länder. Det är verkligen jätteintressant och kul att både få sina egna fördomar krossade men också höra vad folk har för fördomar och stereotypiska bilder av oss svenskar. Jag tänkte berätta lite kort om de som jag har hört hittills.

"Everyone in Sweden loves fish and many of you are fishermen"

Den här kommentaren kom från en fransman i min klass. Jag skrattade HÖGT när jag hörde det här och försökte förklara att det finns delar i Sverige där en del människor jobbar med fiske och att många svenskar tycker om att fiska på fritiden som en hobby, men att de allra flesta av oss inte har det som jobb. Jag frågade var han hade hört det här och han kunde inte komma på när han hade hört det utan bara det man trodde om svenskar.

"Is it true that you get paid to go to the university?"

Samma fransman hade tydligen inte trott på sin lärare hemma i Frankrike som berättat för honom att vi svenskar faktiskt får bidrag för att plugga vidare efter gymnasiet. Jag berättade att det stämde och att vi kunde ta lån till en väldigt låg ränta medan vi pluggade. Han frågade mig vad vi var tvungna att betala för att gå i skolan och jag försökte förklara för honom att vi inte betalar mer än de böcker vi behöver till de olika kurserna. Han ville inte tro mig först och bad mig förklara igen så att han kunde vara säker på att han förstått allt rätt. "Wow that means literally anyone in Sweden can become what they want". Det är ett ganska fint, socialdemokratiskt, land vi lever i ändå <3

"Swedes are a very innovative and hard working people"

Sagt av en tysk under en lektion. Vi gick inte in så mycket djupare på det mer än att jag skrattade lite och sa att det kanske ligger lite sanning i det. Det här har jag hört förut och jag lovar er att jag gör mitt allra bästa för att hålla den här stereotypiska bilden av oss vid liv.

"People from Sweden are the most beautiful ones"

En tjej från Sydamerika (jag tror från Colombia) kom fram till mig i matsalen och sa att hon tyckte jag var så söt och hon älskade mina fräknar och mitt hår. Jag blev helt ställd och småskrattade lite och tackade. Hon frågade var jag kom ifrån och när jag svarade att jag är svensk skrattade hon och sa "well that explains it, people from Sweden are the most beautiful ones". Det här är oxå något vi svenskar hör ganska ofta men då syftar man ofta på långa svenska tjejer och inte halvlånga gingers, haha.

IKEA, PEWDIEPIE, ABBA, ZLATAN, NORTHERN LIGHTS

Det här nämns OFTA när Sverige kommer på tal.

IKEA känns som en ganska självklar sak och de allra flesta vet att det är svenskt. En spansk kille frågade mig om det stämmer att alla svenska hem bara är möblerade med IKEA-möbler. Jag sa att det inte riktigt stämmer men att de flesta nog har någon möbel eller redskap från IKEA.

De flesta killar här vet vem PewDiePie är och de kan några ord på svenska som de har snappat upp i hans videos (för er som inte vet var PewDiePie världens största youtuber för några år sedan och är en superkändis inom gaming communityt). Många av de orden de kan är svordomar eller uttryck som "skrattar du förlorar du".

ABBA är oxå något som många kopplar till Sverige, även om det mest varit lite äldre människor som gjort den kopplingen hittills. Kanske inte så konstigt egentligen eftersom det kommit många musiker efter ABBA som gjort större avtryck i ungdomarnas liv (Avicci, Zara Larsson etc).

Den kändisen alla känner till är Zlatan och det är bara att nicka och hålla med när de både säger att Zlatan är den största idrottsprofilen Sverige haft och att han börjar bli gammal. Jag försöker ibland förklara att Zlatan dock inte representerar det svenska folkets tankesätt och att han är väldigt omdiskuterad i Sverige på grund av hans stil och attityd.

Något som förvånansvärt många associerar med Sverige är norrskenet och många har uttryckt att det verkligen är något de vill se innan de dör. Först tänkte jag att det var lite märkligt eftersom jag bor så himla nära platser man kan åka till för att se norrskenet men aldrig känt något direkt sug för att göra det, men sen insåg jag att det kanske är därför jag inte har samma sug. Man vill hellre se och uppleva det som är långt borta. Allas fascination för norrskenet har dock fått mig att bli lite sugen på att åka norrut och uppleva det och egentligen har jag ju inte så många ursäkter för att inte göra det.

"You should be used to it raining and being cold"

Det här går det inte ens att säga emot. Lite roligt är det ändå när vissa från väldigt varma länder fasar för att det ska bli nollgradigt ute. Hösten här har hittills varit bättre än hemma även om det har varit dagar när regnet verkligen har öst ner. Då är det tur att man är svensk om alltid har ett paraply redo. Så ja, ganska vana vid regn och kyla är vi nog ändå.

"Haha yes, watches and cheese must be your favorite things"

NEJ, jag är inte från Schweiz. Det är många (inte bara amerikanare) som gärna blandar ihop länderna och de kommer nog bli ännu mer förvirrade när vi ska dela rum under "international day" på fredag...

"It was a quite shaky election you had there..."

Sorgligt men sant. Trots att vi ibland tror att folk kanske inte har så stor koll på den svenska politiken har jag hittills haft fyra personer som har kommenterat det svenska valet och Sverigedemokraternas framgång. En av dem sa att han var förvånad av resultatet eftersom han alltid sett Sverige som ett väldigt öppetsinnat och solidariskt land. Jag höll med honom och förklarade att det har förändrats lite de senaste åren men påpekade också att många svenskar verkligen vänder sig emot det som SD står för. Tänkvärt dock att människor i andra delar av världen reagerar på vårt valresultat och att det förmodligen förändrar den bild de har av Sverige sedan innan.


Det var väl ungefär det jag har hört hittills om Sverige som har varit intressant. Det som har varit roligast med den här resan hittills har varit att få höra om andra människor kulturer och värderingar. Vissa kommer från en helt annan bakgrund och det kan bli en del kulturkrockar här och var men det vande jag mig med ganska snabbt så det har inte blivit några riktiga frontalkrockar. Min bild av skolan och oss som befinner oss här är att vi alla är ganska accepterande och mottagliga för att andra gör saker på ett annat sätt än vi själva. Jag tror verkligen att det är nyttigt att ha sådana här upplevelser och ibland har det fått mig att tänka några extra varv kring mina egna fördomar och varför jag egentligen bygger upp felaktiga bilder av människor. Bilder som inte alls stämmer.

Hoppas ni tyckte det var lika intressant med människors stereotyper om Sverige som jag tyckte!!

Puss & Kram


Gillar

Kommentarer