Jag har fått en idé.

Jag har läst mycket om IFD kost på sistone (inflammation free diet), som har hjälpt många reumatiker att bli fri från sin sjukdom. So i´m just gonna give it a try!

Men först ! Detox, aldrig gjort det förr och jag kan ingenting om det, men efter lite sökning på nätet så känner jag att jag har tillräckligt med kunskap för att genomföra det.

Jag tänker att en utrensning av slaggprodukter kan inte skada. Min teori är att om jag gör detox först och sedan börjar med IFD kosten så borde jag få snabbare resultat (om det nu funkar). OBS. jag har varken läst eller hört om någon som gjort detta, så det är verkligen ingen forskning på detta, helt mitt eget påhitt.

Ska köra detox i 10 dagar och sedan IFD kost i 3 månader. Ser jag ingen skillnad efter 3 månader funkar det antagligen inte på mig.

Idag var jag och inhandlade allt jag behöver för dessa 10 dagar och jag tog även och förberedde en chiapudding för morgondagens frukost.

Så vänta er recept framöver på båda det ena och det andra, detta ska bli så spännande!

Likes

Comments

Allt började våren 2012.

Januari 2012- Jag var nästan 17 år fyllda, gick första året på gymnasiet och hade precis bytt till danslinjen. Jag var lyckligare än någonsin. Jag pluggade dans, jag jobbade med dans, jag dansade 20 timmar i veckan av min fritid. Jag dansade konstant, det var ju det jag älskade.

När sportlovet kom drog jag och min familj till våran stuga. En dag så var jag och min bror ute och körde skoter, ingen ovanlig sak i vinterdagarna. Skogsterräng, hopp, latcho lajban var det. Senare under kvällskvisten upptäcker jag att jag har svårt att böja mitt höger knä, lite överansträngning tänkte jag, men det var då allt startade.


Det blev många läkarbesök, röntgen och sjukgymnastik men inget fel kunde hittas. Svullnaden blev värre och knärörelsen blev allt sämre. Värktablett efter värktablett. Jag uppsökte flera ortopeder, jag var säker på att det var en skada. Jag hade inte en tanke på reumatism, visste knappt var det var. Trodde det var en sjukdom bara gamla kunde ha.


April 2012- Fick kortison i knät av hälsocentralen och blir helt bra. Känner ingenting under hela Maj. Men sedan uppkommer en svullnad i vänster fot. Det skedde helt utan anledning och knät kommer tillbaka. Utredningen fortsätter på barnmottagningen, återigen röntgen, kortison och värktabletter. Ingen skada, inget fel.


Juni 2012- Diagnosen JIA (Juvenil Idiopatisk Artrit) kallas även ungdomsreumatism har jag fått. Jaha, tänkte jag som då fyllt 17, och det innebär? Varför? Hur gick det till? Kommer det gå över? Hur kommer mitt liv se ut? Från att vara längst upp på en strålade trädkrona rasade jag ner på stammen men fångades upp av en trädgren när läkaren förklarar att det eventuellt kan gå över. Mediciner som naproxen och voltaren sattes in i hopp om att det skulle dra ner inflammationen, ingen förbättring. Får sedan efter 1 månad börja med Methotrexate i tablettform. 3 månader efter sågs ingen förbättring och nu hade även inflammationen slagit till i högra höften.


November 2012- Jag var helt förstörd. Skolkurserna fick läggas om och jag fick lägga av med dansen. Men jag höll tummarna för att detta var kortvarigt, läkarna sa ju till mig att det finns många mediciner att prova med att de tar tid. Jag börjar sedan med Methotrexate i injektion.


Januari 2013- 3 månaders intervaller innan man vet om medicinen funkar, det kändes var en lång tid. Jag hade fått nog, varför funkade ingen medicin på mig? Jag började googla runt och jag fann biologiskt läkemedel. Jag krävde av min läkare att jag ville testa detta, men jag fick ganska uppnosigt och nervärderade förklarat för mig att det är alldeles för dyrt. Min mamma fick lägga sig i och plötsligt var det lätt ordnat, kan ni tänka er va, att det behövs en vuxen för att lyssna på en ungdom. Jag fick sedan Humira i injektion ihop med Methotrexate tabletter. Problemet var bar att det var 6 månaders verkan, 6 MÅNADER?!. Detta var en evighet för mig men jag hade ju inget val. Jag ville ju bli frisk.


Juni 2013- Börjar jag sakta med säkert få tillbaka min rörlighet, gjorde små, små framsteg. Jag tar mig och min sjukdom vidare till reumatologen, för nu var jag för gammal för barnmottagningen.


December 2013- Var jag skaplig. Kunde dansa lite smått, träna lite lätt, var knappt svullen i mina onda leder. Sedan blev jag bara bättre och bättre. Tog studenten sommaren 2014. Mådde otroligt bra. Nu var jag uppe på trädkronan igen. Jag tog mitt pickpack och flyttade till Göteborg, ville leva danslivet på riktigt. Hade ju varit frisk i 2.5 år. Men skrev ändå in mig på Sahlgrenskas reumatolog.


Januari 2016-Trillar ungefär en meter från trädkronan. Jag hann inte bo där längre än 8 månader innan sjukdomen slog tillbaka. Jag vrickade foten på jobbet, ingen big deal. Kände det knappt. Kan jobba som vanligt, lite lätt ont bara.

Maj 2016- Börjar jag få svårt att gå vissa dagar. Min fotled som jag vrickade är extremt svullen och varm. Hösten kommer och jag har aldrig någonsin haft sån här värk tidigare, det är nu inte bara i foten utan även under foten, ovanpå, tårna verkligen hela foten gör extremt ont vid minsta rörelse. Jag trillar bara längre och längre ner på trädstammen och jag förstår inte vad som händer med min kropp, jag var ju så bra? Jag trodde jag var frisk? Kortisoninjektion efter kortisoninjektion, det funkar inte, känner ingen skillnad. Provar kortison tabletter, det funkar inte heller.

Röntgen efter röntgen, för jag tror det är en skada. Jag var bra, vrickade foten och blev dålig, klart det är en skada.


Oktober 2016-Läkarna i Göteborg tycker jag ska prova ett annat biologiskt läkemedel Benepali. Vi byter ut Humira mot Benepali i hopp om att det ska dra ner inflammationen. Inget händer.


Januari 2017-Jag blir så pass dålig att jag blir tvungen att flytta hem.


Februari 2017- Min reumatolog i Östersund som jag tidigare hade tror inte längre på biologiskt läkemedel. Det tas bort och han sätter istället in Sulfasalazin i tabletter. Min reumatiska sjukdom är genetisk. Min farmor och faster har ulcerös kolit och min morfar hade psoriasis. RA (reumatisk artrit) ligger i samma familj fast de utvecklar sig på olika sätt., därför valde han detta läkemedel. Jag hade blivit immun mot det biologiska läkemedlet humira och benepali. Sedan fick jag också förklarat för mig att skador triggar igång reumatismen, därför blev jag dålig igen. Precis det som hände 2012.

Jag har nu hamnat långt ner på trädet, långt ner i jorden har trädets rötter grävt ner sig. I mörkret. Där är jag idag, 2017-04.27. På botten av botten så att säga. Tar mig ej ur sängen på morgonen, sover knappt på nätterna och medicinerna tar kål på mig. Det känns som något äter upp mig inifrån. Led efter led. Blir stelare och stelare för varje dag. Mår sämre och sämre varje dag. Psykiskt och fysiskt.


April 2017- Vänstra höften, högra knät, båda fötterna, båda armbågarna och nacken är nu problemet. Sulfasalazin fungerar ej. Idag började jag med Methotrexate i injektion igen som jag hade 2012. Min läkare tror nu att kombinationen kan hjälpa mig. Håller alla tummar och tår för att den fungerar.

Vägen är lång men jag ska ta mig upp till trädkronan igen. Jag ska bli frisk.

Likes

Comments

        

Nu ska ni allt få höra. 22 år, norrlandstös, med reumatism. Japp det var det, inte så speciellt.

Men en sprallig tjej är jag, vanligtvis iallafall. Glad och energifylld, med massor av drömmar. Stark vilja och beslutsamhet ( lite överdrivet ibland faktiskt). Jag har haft reumatisk artrit (RA) i 5 år nu, är ni nyfiken på min historia kan ni klicka in er på den här länken. (om en timme eller två).

Jag är en danstjej i grund och botten men det har sjukdomen tagit ifrån mig. Största drömmen är att kunna undervisa och stå på scen igen. Jag vill ha ett fungerade liv utan daglig smärta.

Varför jag börjar nu med detta är för att jag vill dela med mig av min historia och utveckling för att kunna hjälpa andra med reumatism och även få människor som icke har reumatism att förstå vad sjukdomen innebär. Det är också för min egen del, för att kunna se vilka framsteg (och baksteg) jag gör och försöka förstå varför. Det finns så många frågor, som ingen kan svara på. Reumatism är en livsjukdom, du blir inte frisk från det. Man kan hjälpa kroppen till en fungerande kropp med mediciner, kost, tillskott m.m. Men varken jag eller läkarna har kommit underfund med vad som funkar på mig än.

Yesbox ! Från trädroten långt där nere i jorden, från mörkrets allra mörkaste del. Till toppen av trädets vackra strålande krona, dit solen når. Där jag kommer må som allra bäst. Nu kör vi!Likes

Comments