Hudvård, Ämneslära

Inte behöver en vara jätteinsatt i hudvård för att ha trillat över produkter som pushar för att innehålla antioxidanter. Låter avancerat, visst gör det. Och bra. Men hur funkar det då? Och vad är det?

Först och främst, vad är oxidation? Oxidation händer i huden hela tiden då vi utsätts för fria radikaler. En fri radikal är en busig, instabil molekyl som saknar en elektron och febrilt letar efter en ny och när den hittar en annan molekyls elektron kan den helt enkelt sno den och den andra blir nu utan istället. How rude! Istället får nu den andra stackars molekylen leta en ny elektron och så är karusellen igång. Detta som hände precis är alltså oxidation och effekten blir att alla dessa molekyler funkar sämre vilket t.ex. betyder att huden åldras. Ja, jag får också panikkänslor av tanken på att detta pågår nonstop i min kropp. Men det är onödigt. Detta är såklart helt naturligt.

Kroppen har superhjältar redo att rycka ut för att motverka oxidationen. Antioxidanter blir nämligen aldrig instabila och kan både ta och ge molekyler med rättvis hand och på detta sätt bryta processen. Alltså kroppen <3

Till viss del kan vi då också själva hjälpa till att förse kroppen med antioxidanter för extra hjälp på traven. Vi kan både käka dom och smörja på dom, jag fokuserar på smörjet här och listar några vänliga men bestämda antioxidantkompisar:

C-vitamin, original gangsta, nä skojja vet inte vad jag snackar om, eller jo! Ni vet när avokadon blir brun och läskig och du pressar citron över den och den inte blir det? Det är p.g.a. c-vitaminen faktiskt och den gör samma sak för huden. Går in och bara blockar oxidationen utan tjafs. Dessutom är den bra på att förhindra huden från att torka ut samt att hålla huden elastisk. Fantastiskt.

Retinol, en annan kaxig jävel. Fixar cirka allt. Du blir slät, du blir jämn, du åldras baklänges. Nej. Nu tog jag i, men nästan. Har du inte testat aktiv hudvård än kan retinolen vara raka vägen till pärleporten. Finns hos många märken från prisklass nudlar till prisklass Gucci.

Grönt te kanske kan attrahera den lite mer bohemiska hudvårdsentusiasten där ute. Te har visat sig vara en fantastisk antioxidant när den appliceras på huden. Ämnet i te som skyddar och lugnar heter EGCG och kolla efter det i fuktkrämer.

Blir ni inte sugna på att ha åtminstone en antioxidant i badrumsskåpet efter detta peptalk vet jag inte vad!

Lycka till!

(Läste mig till info båd här och här samt genom livets hårda skola)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hudvårdsproukter

Plötsligt sammanstrålade tid och ork och möttes vid en och samma punkt, nämligen i detta blogginägg! Tjohoo!

Jag har tänkt så länge på att få skriva detta inlägg, ett hyllningsinlägg. De som följer mig på Instagram kan känna till att oljor numer är min nya stora kärlek. Där min hy är just nu verkar oljor vara allt den vill ha, svaret på min huds alla frågor. Först hittade jag till nyponfröoljan, sedan hittade jag till squalane and I'll never go back to ett liv utan squalane.

Squalane är en perfekt liten lätt olja som redan existerar i vår hud men som också kan utvinnas ur t.ex. oliver. Denna olja har så fina egenskaper ska ni veta. Den kan allt från att bygga upp fuktbarriärer, bromsa hudens åldrande, läka huden och verka antibaktriellt. HUR DUKTIGT!? Har lärt mig massa om squalane här , här och här så gå in och läs ni med om ni vill veta ännu mer.


Min squalane impulsköpte jag från The Ordinary. Jag tyckte produktbeskrivningen lät relevant för vad jag behövde just nu och slog till, helt enkelt. Little did I know. Använde blygsamt till att börja med, några droppar i mitt fuktserum hit och dit. En droppe här och en droppe där tills ett underbart glow en dag uppenbarade sig och jag kunde lägga ihop ett och ett. Det var denna lilla rackare som jobbade sin magi. Efter detta har jag varit be-satt. Jag erkänner. Ställde allt annat åt sidan och bara gav min hud vad den ville ha, rakt ut bara squalane. Kvällsrutinen den senaste veckan består av rengöring, lite mist och sedan squalane i flera omgångar. Låter huden absorbera, går på igen o.s.v. Avslutar med fuktmask.

Upplever att min hy läker avsevärt mycket fortare. Att jag fått tillbaka en fantastiskt fin glow och att min hy är sååå leeen och slät. Min hy känns friskare än den gjort på 6 månader och det är uuunderbart. Är inte heller rädd för att smaka på på läpparna då den jobbar fint även där.

I min värld finns det ingen tvekan över att om du känner dig torr och oglowig och vill spendera 70 kr, så är det denna produkt du testar först. En snälling med ett riktigt go i. Det är min squalane det.

Mmmmm... Nu ska jag gå och marinera fejjan.

Likes

Comments

Hudvårdsproukter, Recension

Vi fortsätter gå igenom Niod tycker jag då dessa produkter som jag började använda i December nu börjar ta slut.

Idag är det MMHC´s tur att möta judgement day.

MMHC är alltså ett serum med en sammansättning av 12 olika hyaluronföreningar. Hyaluron är alltså molekylen som kan binda otroliga mängder fukt i huden. Ju mindre storlek på molekylen desto längre ner i huden kan den transportera fukten. Vid kontinuerligt användande sägs den också stimulera hudens egna produktion av kollagen och hyaluronsyra och ge en gott återfuktad hud. Så funkar det?


Detta serum kommer i en såndär härlig glasflaska med pipett som ser som hämtad ut från närmsta kemilabb. Jag älskar det. Jag skulle kunna köpa bara därför. 100 poäng till Gryffindor för förpackning.

Själva serumet är helt klart och har en något segare konsistens än vatten. Mitt hade en svag kemisk doft som senare ändrades och blev något sur. Blev lite nojig och mailade NIOD och frågade, men detta skulle vara helt safe att fortsätta använda och inte vara några konstigheter. Har inte heller märkt något negativt i fejjan efter detta.


Jag droppar direkt i ansiktet efter rengöring, mist och kompisen CAIS (mer om den senare) ca 4 droppar fördelat och masserar försiktigt in. Kvar lämnades en något klistrig yta som jag inte älskade rakt av. Efter några veckors användning, och kanske främst senaste månaden tycker jag mig ha kännt mest effekt. Återfuktad känsla och en lyster som plötsligt uppenbarade sig. Tror detta är en vän för den trägne och produkttrogna hudpersonen.

Effektmässigt är jag absolut nöjd men inte blown away. Visst ser min hy fantastiskt glowy ut för att vara på isokur men jag tror inte MMHC är ensam hjälte i den sagan. MMHC har varit en god vän som slussat mig in i världen av denna typ av serum. Nu är det bara några droppar kvar och efter det går jag vidare för att testa lillbrorsan från The Ordinary. Hade inte alternativet från Ordinary funnits hade ev. velat ha en påfyllning av denna ska dock sägas.

Går att köpa via NIOD för ca 290 kr. Jag har använt generöst både morgon som kväll och flaskan har då varat ca 3 månader.

Likes

Comments

Isotretinoin, Personligt

Jahopp! Snart har en månad gått och kan väl känna att biverkningarna börjar märkas på riktigt nu. Första veckan åt jag 40 mg om dagen och sedan snart tre veckor tillbaka äter jag 60 mg om dagen. Om de första veckorna kändes rätt jobbiga psykiskt så har den senaste veckan känts fysiskt. Först och främst torrheten. Runt näsan. Aj. (TW på beskrivning av min torra hud följande del av detta stycke!) Vaknar upp varje dag med ett lager av tunn, krackelerad, torr hud runt hakan, munnen och näsan. På områdena med acne längst kindbenen lossnar hud he-la ti-den. Flera gånger om dagen ömsar jag. Runt näsan svider det konstant och läpparna spricker så fort dom inte är väl insmorda. det börjar även svida runt läpparna och i mungiporna. Torrrynkor har infunnit sig främst runt ögon, i pannan och sådär.

Kroppen har senaste dagarna börjat göra lite ont i lederna och jag knakar lite ibland i knä och nacke och känner mig rätt stel. Inte outhärdligt eller så, men hoppas inte detta ökar på för mycket då det skulle kunna bli riktigt jobbigt, speciellt med tanke på att jag har ett aktivt jobb dr jag rör mig mycket.

Själva acnen har blossat upp rätt mycket och är värre än innan jag började kuren, men precis så är det för många. Om någon eller några veckor kommer det antagligen vända igen och bli bättre sakta men säker.

Hudvårdsmässigt har jag inte släppt min rutin helt och hållet, även om jag bytt produkter så vill jag gärna behålla mina steg. Jag har rengjort med Ultrabland från Lush, men gick precis tillbaka till Cetaphil eftersom den var på 25% på apoteket. Har testa den förut och den är helt ok. Snäll och mjuk och jag kände att den nog är perfekt just nu. Jag använder fortfrande mitt micellära vatten från Bioderma, även om jag ibland känner mig torr efter att ha använt det. Tror jag ska använda det endast när jag haft smink. Efteråt kör jag min fuktmist från Niod, älskar den, följer upp med deras CAIS och MMHC som fuktgivande serum, känns skönt men kanske att CAIS börjar kännas verkningslös för tillståndet min hud är i nu. Som fuktkräm köpte jag inför kuren La Roche Posay´s Effaclar H men gillade ej alls så nu när den äntligen tog slut köpte Cetaphil även som fuktkräm och den känns så mycket bättre, ingen obehaglig parfym samt att den går in i huden och inte lämnar ett oljigt lager ovanpå, avskyr det. Slutligen lägger jag alltid fuktmasken ur skin recovery-serien från Paulas Choice innan jag lägger mig. Ändå är jag dötoooooorr.

Ja, och utöver detta har jag livets läppsmörj, Munkens Bisalva i stiftform. Oslagbar! Smörjer på kvällen och på morgonen är jag fortfarande mjuk och återfuktad! Smörjer händerna flera gånger om dagen pga kli, sprayar näsan med näsolja och vissa dagar har jag fuktgivande ögondroppar med. Jag fattar ju att detta låter sinnesjukt men ni anar inte känslan! En stram, stel och kliande feeling kroppen igenom som en bara vill smörja bort. Önskar jag kunde bada i olja och fett varje kväll...

Såhär kommer jag köra på ett tag. Jag längtar nåt innerligt tills att det här ömsandet avtar och acnen börjar försvinna. Detta är ju värt det, alla gånger. Hisnande tanken på att inte ha finnar längre. Halleluja.

Likes

Comments

Hudvård, Hudvårdsproukter, Recension

Du vet att du är en hudvårdsnörd när BDSM ej får dig att associera till sex utan snarare får dig att fundera på vad för ny spejsad produkt NIOD har släppt nu. *badadish*

SDSM är en av mina produkter från min ljuvliga Black friday-haul och jag har nu använt den i lite mer än en månad.

SDSM är en ansiktsmist som inte ska misstas för ett random ansiktsvatten eller en toner, detta är snarare en slags "treatment-mist" som NIOD själva skriver på hemsidan. Denna mist innehåller ämnen som skyddar huden mot oxidation, uttorkning, inflammation och jobbar över tid för att förbättra hudkvalitén. Den viktigaste ingrediensen för detta är superoxide dismutase och förkortas SOD. Detta är en molekyl som kan tränga in i cellen och bryta ner farliga syremolekyler i cellen. SOD ska ha bevisats kunna reducera inflammation i huden orsakad av UVB med 100%. Källa okänd men även detta står på NIODs information om produkten. Ifall det stämmer är det pritty amäjsing if you ask me.

Utöver detta finns ingredienser som minskar "the look of inflammation" samt ingredienser som binder fukt i huden och förebygger fuktförlust.

SÅÅÅ. Denna produkt går in direkt efter rengöring och före eventuellt serum i din rutin. Jag sprayar några generösa spray över fejjan, njuter av nästan ingen lukt alls förutom en lätt, väldigt lätt, lukt av typ blomma... eller glögg... Ganska snabbt går den in i huden och lämnar en skönt återfuktad, lugn hud efter sig som känns redo för att suga i sig av serum och återfuktare. Ibland går jag vidare med serum innan den torkat helt, ibland torkar den först. Smaksak till 100% skulle jag påstå. Ibland svider den lite men detta är inget som skrämmer mig utan snarare något som uppmuntrar, ja, man är väl sjuk på nåt vis.

Denna rackare har växt på mig över tid. Jag är inte totalt blown away men det är mestadels pga det saftiga priset av sådär 390kr för en flaska. Då ska den fanimanken vara riktigt bra alltså. Men jag tycker den har blivit bättre och bättre. Jag skulle aldrig glömma den vilket är ett gott betyg i sig. När en börjar få lite olika produkter att välja mellan för de olika stegen i rutinen, är det ett tydligt tecken när en produkt plötsligt glöms bort. Då har den uppenbarligen inte levererat tillräckligt.

Men denna förglöms ej som sagt. Lämnar en härlig känsla efter sig, fyller en funktion som en brygga mellan rengöring och serum. Bygger broar!!! Som en jäkla fredsmäklare. Ja. Men priset då. Jag är fortfarande osäker på om den är 390kr bra. Vi får se, efter en månad och ca en vecka är ungefär en tredjedel slut. Så anta att den räcker 4 månader. 100kr i månaden... Ja, kanske.

Just nu njuter jag den fullt ut iaf och huden tackar mig med ett återfuktat glow och hälsosamt bounce. Skulle tro den passar allt från en känslig hud till en ruffare hud, ett varningens finger för det där med att den kan orsaka en lätt svidande känsla dock. Perfekt för oss yttorra, blandhudare som behöver hjälp med fuktbalansen. Har ej levererat mirakel på min acne men har säkerligen ej förvärrat den heller. Tror den här tillsammans med andra produkter från NIOD jag använder nu har hjälpt till att hålla nere det röda i acnen.

And for that, Im grateful!

240 ml/388kr via NIOD.

Likes

Comments

Isotretinoin, Personligt

3,5 veckor har gått sen jag var hos hudläkaren och i måndags började jag med min isotretinoinkur, för 4 dagar sedan alltså. Och ja, jag tror det beror på lite olika saker men jag är redan SÅ torr. Och då misstänker jag att detta är verkligen bara början, såklart. Jag har ju i tre veckor redan använt Acnatac, en utvärtes behandling som är fjällande den också, så därav en anledning till att jag märkt uttorkningen så omgående. Läkaren sa att jag skulle kunna använda Acnatac några veckor in i kuren men det tror jag ICKE.

Men förutom främst torrare läppar märks inget annat än såklart. Funderade på hur magen skulle reagera på så pass stark medicin men nej, ingen kollaps och det tackar vi för. I övrigt har jag redan börjat ta med mig fuktkräm OCH spray och smörjer mig under dagen, hehehe.. Men allvarligt, var ju redan rätt torr också p.g.a. förkylningar och snyter redan blod sen innan såatte. Fick tips av en vän att det finns näsolja att spraya näsan med, VILL HA! Vill också ha ett par goda fuktgivande ögondroppar. Sen vill jag ha ett badkar och bada i någon olja var kväll, skoja! Nä, men där går gränsen va. Sånt där får en göra på spa vet ni vad.

Något som jag däremot snart behöver en ny av är fuktmask. Funderar på om jag ska köra min gamla en gång till, Paulas Choice fuktmask ur serien Skin Recovery ... Eller ska en testa nåt nytt? Tar tacksamt emot tips men är känslig för parfym, speciellt i denna typ av produkt. Även min fuktkräm är jag lite tveksam om den kommer funka, köpte på inrådan av läkaren en från La Roche Posay, Effaclar H närmare bestämt, just för att använda under acnebehandling. Även denna är dock parfymerad och svider redan i mitt söta lilla tryne. Don´t like. Va e grejen med parfym liksom? Skit i att lukta mig ansiktet då? Kanske testar nåt ur deras Cicaplast-serie istället, den är parfymfri, thank god.

Avslutar med en bild på aktuellt hudtillstånd. Rätt kasst, glad jag inte väntade med att boka den där tiden..

Nog om detta, nu vidare mot nya friska mål! Det vill säga en god natts sömn! :P

Likes

Comments

Mitt bästa och enda Black Friday-köp var ett erbjudande från Deciem som jag helt enkelt inte kunde motstååå. Har varit så sugen på att testa ett av deras undermärken, Niod. Har läst om det och sett det hos mången nörd på Insta. Så uppenbarade sig tillfället då ett kit om 4 produkter som skulle kostat sammanlagt ca 1400:- nu såldes för 700:-. Jag ba "Köp, ba köp" och sagt och gjort.

I snart 4 veckor har jag använt produkterna och idag tänkte jag ge er mina tankar om SS (Sanskrit Saponins).

Naturliga ingredienser, gammal kunskap i samarbete med modern kunskap har skapat den här rengöringen. SS består av en hög koncentration av ayurvediska växter, inga syntetiska tillsatser och är PH-balanserad. För den som vill nörda ner sig i några av ingredienserna föreslår jag att ni googlar "soapnut" samt "shikakai" som är, vad jag förstått, två av huvudingredienserna.

SS beskrivs som ett cleansing balm och utmanar, iallafall mina, tankar om hur rengöring fungerar och vad det ska göra. Niods mening är att huden är ett levande organ (håller med) som naturligt skapar oljor och sebum för att hålla huden frisk. Idag är många av oss noga med att använda rengöringar som rubbar hudens naturliga oljor så lite som möjligt *kryper ner bakom igenkännings-kudden* och detta behöver ej bara vara positivt. Det SS sägs göra är att på ett skonsamt sätt rensa hud och porer från sina naturliga oljor, smuts samt döda hudceller för att på så sätt ge huden möjlighet att fylla på med "nya, fräscha" oljor, utan att torka ut huden på ett aggressivt sätt eller rubba phbalansen.

(jag hoppas ni kan se förbi den supersöta smajlisen och notera konsistensen på bilen ovan :) )

För det första är detta inte en rengöring gjord för att ta bort smink, detta är en rengöring för huden och något du använder antingen på morgonen när din hud är ren från makeup, eller efter sminkborttagning. Produkten kommer i en tub om 90 ml och det känns som ett bra och hygieniskt sätt att förpacka och använda denna produkt. Den kommer ur tuben som en slags fast mousse och är brungul till färgen. Lukten är så spännande tycker jag :) En väldigt "earthy" doft med inslag av jord, skog och kaffe och lite lakrits. Jag förstår att alla inte gillar den men jag som ogillar parfymerad doft är ett stort fan av den här naurliga doften.

Nackdel med förpackningen är att en måste sätta på korken omdelebums igen annars trycks produkt ur tuben av sig själv och slösas bort. Kan leva med detta "problem" dock.

När det kommer till mängd upplever jag den som dryg och produkten på bilden är ungefär vad jag brukar använda möjligen lite mer, efter en månad uppskattar jag ca 1/4 vara använd. Då använder jag den max en gång om dagen. Niod själva skriver "once every other day" men den ska funka att använda oftare om ens hud samtycker.

När jag klämt ur produkten brukar jag snabbt skölja några fingrar i vatten och sedan gnida balmet mellan fingrarna då den snabbt blir som en ljusgul mjölk. Efter det masserar jag in den i ansiktet och brukar försöka göra detta i iallafall en minut eller så. Precis som Niod skriver uppstår en lätt "stram" känsla på huden under och någon minut efter användandet. Egentligen skyr jag den känslan som pesten men i detta fall känns det ok eftersom den är snabbt övergående. Efteråt känns huden fan-tas-tiskt fräsch och ren. Liksom "nollad". Jag upplever ingen WHOA-känsla när det kommer till porernas storlek före vs. efter tvätt men visst känns och ser huden mer balanserad ut och all ev. olijighet är ersatt av hälsosam plumphet (ja, jag hittar på ord, lev med det).

Jag har också provat att använda lite mer och låta den verka som en mask i ca 5 min innan jag tvättat bort. Då däremot såg jag själv en skillnad i mina porer och att de upplevdes mindre.

Den bästa effekten jag märkt av såhär efter nästan fyra veckors mer eller mindre daglig användning är att mina svarta pormaskar är färre. Tycker den håller mina blackheads i begränsat antal. Och det skojar en inte bort. Tycker också många av mina porer med blackheads ser ytligare ut, som att talget mest ligger i öppningen och inte lika djupt ner i poren. Men inte överlag i ansiktet utan främst där min hy redan är välmående. Ja, jag pratar om min panna igen.

På min acne har den inte haft någon märkbar effekt, varken negativ eller positiv. Tror överlag att de produkter jag använder från Niod just nu håller nere det röda i acnen men kan inte ge SS ensam cred för det tyvärr.

(Bild från Niods hemsida )

Så, sammanfattningsvis, är du en person med oljig och fet hy tror jag den här kan vara till stor hjälp för att balansera din hy. Är du en person med mycket torr hy vet jag inte om denna är helt rätt, jag har yttorr hy och den funkar för mig, men vågar ej spekulera i vad den skulle göra med en supertorr hy.

För oss med obalanserad blandhy, med orenheter eller med blackheads så är den här helt rätt. Jag vill alltid ha den här i mitt badrumsskåp. För mig är hela formulan, lukten, effekten och Niods filosofi spot on. Älskar det.

Beställs bl.a. från Niods hemsida och kostar 260kr/90 ml.

Likes

Comments

Personligt, Isotretinoin

Acne. Ska vi börja med att prata om vad du gjort mig? Du har gjort mig osäker och gett mig låg självkänsla i ungefär tio år av mitt liv. Jag har gjort val i mitt liv utifrån dig, te.x. valt bort utbildning till hudterapeut, ett yrke som intresserade mig redan för ca 8 år sen (också p.g.a. att en person i min närhet tyckte jag skulle hoppa det eftersom jag inte skulle vara förtroendeingivande med så dålig hy och att jag antagligen skulle fortsätta ha det resten av livet. Alltså. *pistolemoji*). Vid alla möten med nya människor har den enda tanken i mitt huvud när jag tar i hand och säger mitt namn varit "hur mycket lägger denna person märke till min acne just nu?". Att vakna varje morgon och det första känna efter i ansiktet hur många nya finnar som kommit under natten. Att skanna av belysningen i ett rum och efter det välja en plats med fördelaktig, gärna dov belysning. Jag kan skriva en bok om situationer acne påverkat mig.

Men så i mars 2015 kom plötsligt modet till mig att söka hjälp. Jag bokade en tid via nätet hos en privat klinik, Hagakliniken, här i Göteborg och fick tid snabbt. Jag var SÅ nervös innan det mötet. Men hursom var läkaren bra och efter att diskuterat alternativ kom vi fram till att vi först skulle testa en utvärtes behandling på mig. Vi pratade om Isotretinoin redan då, men läkaren tyckte det var för nära inpå sommaren att påbörja en kur och därför fick jag Acnatac samt Finacea utskrivet för att köra en 6 månaders kur, med uppehåll för soliga sommarmånader. Acnatac var då helt ny acnemedicinen som innehåller antibiotika och Finacea är en salva mot rosacea som har god effekt på acne också.

Sakta men säkert blev min hy bättre och det senaste 1 1/2 året har jag älskat min hy. Mitt hudvårdsintresse har blommat och det har varit så kul att "jaga" den perfekta hyn. Och satans vad fin hy jag haft!
Men, i november hände något. Efter höst med stresskänslor och mycket på jobb så kom acnen tillbaka, nästan bara över en natt. Nu när jag vet vilken fin hy jag kan ha, och hur roligt det är, så bokade jag en ny tid. I början av veckan var jag tillbaka och nu var det inget snack om att det är en kur Isotretinoin jag ska köra.

Under ca 5-6 månader kommer jag äta kuren som alltså är den starkaste acnemedicinen med några rätt jobbiga biverkningar, t.ex. extrem torrhet i både hy och slemhinnor då den hämmar talgproduktionen, typ totalt.. Så efter besöket i måndags är jag inne på första steget vilket är en månad på p-piller innan kuren drar igång. Om ca två veckor lämnas blodprov samt gravtest innan kuren kan starta. Jag kommer under hela behandlingen gå kontinuerligt och lämna blodprov för att kolla blodfetterna, kommer också gå på p-piller hela kuren och två månader efter, en får absolut inte bli gravid och skulle jag ändå bli det måste det aborteras p.g.a. medicinen orsakar fosterskador. Låter ju hårt när en skriver det såhär men jag känner lite att nu kör jag detta en gång för alla och hoppas det är sista hållplatsen på acnetåget.

Under den här månaden innan kuren drar igång har jag fått Acnatac utskrivet igen. Kändes bra att läkaren var mån om att det inte ska bli ännu värre den kommande månaden. Så i ca 6 veckor framöver kan jag nog använda den innan huden blir för känslig.

Det kanske låter extremt och läskigt för andra men i jämförelse med att ha acne år ut och år in är det en befrielse att få prova något som faktiskt kan hjälpa och bota acnen för gott. Det känns så skönt att den här resan är påbörjad. Jag är inställd på att det kommer vara jobbigt men så vört det i slutändan.

Just idag ligger jag hemma i tidernas förkylning, och känner mig helt bedrövlig med snor, hosta och ögoninflammation! Därför blir det en bild från i somras när min hy var flawless och jag mådde prima. Målbild 2017.

Likes

Comments

Hudvård, Exfoliering

Det känns som en ofta återkommande fråga, vad är skillnaden på AHA-syra vs. BHA-syran egentligen. Skillnaderna har förklarats av mången hudnörd innan, men jag tänkte ändå göra det eeen gååång tiiill.

BHA, alltså salicylsyra, är en oljelöslig syra. Detta gör att den är en hejare på att lösa upp talg och kan därför gå ner djupare i porerna. BHA är toppen för oss med igentäppta porer, acne eller fet hy. BHA är även effektivt mot inflammerade hårsäckar samt keratosis pilaris (små röda plitor i och omkring hårsäckar) eftersom BHA:n kan exfoliera samt rensa ut hårsäckarna.

BHA kan upplevas uttorkande och trots sina antiinflammatorsika egenskaper är den inte för alla. Vissa av oss kan smocka in våra fejjor med denna gudagåva både morgon som kväll medan andra får starka reaktioner som uppblossningar och fjällningar. Tänk på att introducera en produkt som detta på ett snällt sätt mot din hud. Testa först någon gång i veckan, trappa sedan upp till hur ofta du nu vill använda den. Tänk på att överdriven användning triggar ökad talgproduktion. Not goooood.

AHA är syran du ska vända dig till om du snarare vill jobba mot ålderstecken. AHA löser upp de döda hudcellerna i översta hudlagret och påskyndar på så sätt bildandet av nya, fräscha celler. Denna process sker automatiskt ca var 4:e vecka men med stigande ålder allt mer sällan.

Så om du önskar förbättad hudstruktur, mindre ytliga rynkor, jobba mot pigmentförändringar eller att din hy ska absobera andra produkter lättare är AHA värt att testa.

Det finns flera olika typer av AHA-syror och gillar din hud denna syra finns det många att utforska. Glykolsyra, mandelsyra och mjöksyra är bara några av dem.

Vad gäller både BHA samt AHA så glöm inte din SPF!! Mycket viktigt när du använder syra i din rutin att du skyddar huden, som blir tunnare av detta, mot solen.

Också värt att tillägga är att det kan låta hemskt hårt att ha syror i fejjan och många blir avskräckta då en tänker på detta som något onaturligt frätande ämne en förpestar hud och natur med. Men så är icke fallet, båda dessa syror utvinns ur naturen och är ej "påhittade" eller hur jag nu ska yttrycka mig. Salicylsyra utvinns ur växter som videträ och sälg bl.a. medans AHA förekommer naturligt i flera frukter och grönsaker.

Vill någon tillägga något eller har någon invändning mot något får ni jättegärna höra av er i kommentarerna, I´m all about learning! Kram på er!


Information har jag hämtat från beautycomesclen.se ,ahasyra.se , salicylsyra.se samt hudspecialisten.se .

Likes

Comments

Hudvårdsproukter, Recension

En månad har gått sen jag började använda mina första produkter från hypade The Ordinary och jag tänkte ge en recension om vad jag tycker hittills. Under denna period har en hel del hunnit hända med min hy, saker som inte har med någon produkt att göra. Min acne har slagit till igen och nedre delen av min vänstra kind, samt kindbenet och lite ner på halsen har blossat upp med ett gäng riktigt goa hormonella finnar. Illröda och ömma sitter de där de sitter. Men jag har försökt hålla humöret uppe och analyserat min rutin osv. Mer om det i ett annat inlägg, ska iaf till hudläkare i början på januari så ska nog kunna ta mig ur detta relativt snabbt hoppas jag. Nu vidare till vad detta skulle handla om, The Ordinary!

Niacinamide är alltså Vitamin B3 och ska vara en hejare på att ​jobba mot förstorade porer, ojämn hudton, sebumproduktion samt verka antiinflammatoriskt.  Beauty Comes Clean har skrivit ett toppenbra inlägg om Niacinamide, gå in och läs där för mer djupgående fakta.

Själv var jag då intresserad och se om de hade effekt på mina förstorade porer i första hand, sen kom ju också acnen tillbaka så av en händelse kunde jag ju lika gärna testa om de hade någon inverkan på den.

Produkten kommer i sjukt gedigen förpackning. Glasflaska med pipett, jag älskar det, känns riktigt proffsigt, praktiskt och hygieniskt. Big ups! Produkten i sig är ljust, ljust vit, nästan helt genomskinlig med en konsistens någonstans emellan vatten och gel. Jag droppar några droppar antingen på handryggen och applicerar, eller direkt i fejjan. Lukten är svag men något kemiskt plastig. Går hyfsat snabbt in i huden men lämnar en något klibbig yta efter sig, inget som stör mig då jag alltid följer upp med serum och dag- eller nattkräm efter.

När det kommer till effekt på huden tycker jag att jag märkt skillnad på vissa plan, och på vissa delar av ansiktet mer än andra. T.ex. tycker jag att huden i min panna har blivit avsevärt bättre sen jag började med denna. Hade en lite märklig oljighet going on i panna från och till i höstas, vilket helt upphört. Har också upplevt att porerna i pannan blivit mindre, och huden överlag väldigt klar.

På kinderna, runt näsan, är mina porer som störst och här inbillar jag mig också en liten förändring, dock inget som jag tror någon annan skulle lägga märke till, bara jag själv, men det är egentligen bra nog. Främst tror jag även här att den lilla oljighet jag upplevt är borta. Vissa upplever denna produkt som uttorkande, men det har inte jag gjort. Då har jag ändå en något torr hy.

På acnen tycker jag nog inte den gjort den största skillnaden. Möjligen att det röda har hållits något lugnare än innan, vilket absolut är positivt. Men acnen i sig har kommit och gått som vanligt under tiden jag använt denna. Jag tror den största anledningen till detta är att min acne är hormonell, så det behöver inte säga så mycket om hur den verkar på acne av andra orsaker.

Jag har använt den på morgonen, efter rengöring och ev. syraexfoliering, men innan serum och fuktkräm. Värt att notera är att detta ämne ej coopar med vitamin C så om du använder det ska du helst göra det vid olika tillfällen. The Ordinary själva föreslår Niacinamide på morgonen oc Vitamin C på kvällen,

Så, för 58kr tycker jag detta är extremt värt att testa för dig med förstorade porer och en obalanserad hud. Är du känslig för uttorkning kanske du försiktigt ska introducera den i din rutin. Jag kan absolut se att jag kommer beställa den här igen om den fortsätter leverera så fina resultat som den gjort i vissa delar av mitt ansikte.

Och oavsett, så jädra awesome med ett märke som gör aktiv hudvård tillgängligt för fler genom bra priser, och skitbra service. Gillar!!

Likes

Comments