Den här veckan har vi satt upp reklam i skolan för våran musselodling och vi har frågat gott folk på stan för att hjälpa vår kampanj, och vi letar fortfarande efter en specifik musselodling. Vi har jobbat på våran analys.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

CommentsEn hörna äter ungefär 50g mat per dag och det finns ungefär 7 miljoner hörnor i Sverige. Det blir 50 x 7 000 000 som blir 350 000 000 g och 350 000 000 g är 35 ton och då har vi listat ut att alla Sveriges hönor äter tillsammans 35 ton mat om dagen och det blir 120 750 ton. musslor är mer mättande en fisk foder så då kan vi dela på hur mycket ton vi äter på 2 120 750 delat på 2 som blir 60 375 och då blir det 35 delat på två per dag och det blir 17,5 ton per dag.

1-2 tusen musslor odlas i Sverige per år och Sverige äter ungefär 13 tusen musslor per år.

Likes

Comments

Man kan odla musslor på olika sätt, den metoden som är populärast i Scandinavium är långline-metoden.
Vävda nylonband eller rep, där mussellarverna ska slå sig ner, fästs med jämna mellanrum på långlinor som hålls flytande med hjälp av bojar.

Man börjar med odlingen i maj-juni och sen efter 12-18 månader skördar man, en musselodling odling som är ungefär lika stor som en fotbolls plan (0,4 ha) kan ha upp till 150 ton musslor producerat varannat år.

Av musslorna som skördas kan cirka 2/3 säljas för mänsklig konsumtion och i Europa finns en stor marknad. Musslor är synnerligen nyttig och näringsriktig mat.

Resterande 1/3 av de skördade musslorna kan tas tillvara för att användas som foder och gödning inom lantbruket.
Det är där vi kan ge den delen till hönsen istället för fisk foder.

Likes

Comments

Vad har vi gjort och lärt oss denna veckan:
1. Vi har lärt oss hur man odlar musslor

2. Vi har planerat att göra reklam med Moss graffiti

3. Vi har lärt oss att musslor är känsliga för algblomning

Likes

Comments

Vi har lärt oss att ett vindkraftverk kan ge el till 24000 småhus och att kungen har massa miljövänliga bilar, en av varje sort.

Likes

Comments