Tränare, OK Tyr, MTB

Om att ta på sig rollen som tränare....

Bild från 2015 och en av de första Tjejträningarna vi hade!

Jag håller i Barn & Ungdomsträning, Tjejträningar, distanspass för klubben och har några gånger försökt mig på att ha teknikpass för nyare/nybörjare på MTB.
De utbildningar jag har gått är Barn & Ungdomsledareutbildning via SCF (Svenska Cykelförbundet) och en mer allmän Tränare för Barn & Ungdom via Sisu.

Att planera och hålla i träningar är inte alltid så lätt och jag har alltid prestationsångest. Vill att alla ska få ut något av träningen, det ska inte vara för svårt, inte för lätt, lagom utmanande och gärna olika svårighetsgrad eftersom förkunskaper och kondition ofta är ganska olika hos deltagarna. Nyckel till detta är ofta varvbana där alla kan köra i sitt tempo. Vädret kan ibland ställa till det, är det blött o halt blir svårighetsgraden en helt annan. Får dåligt samvete för att de blir svårt även om jag inte kan styra över vädret!

Mycket tid går åt till att hitta bra varvbanor, lämpliga hinder som dropp mm att träna på. Speciellt inför barnträningar eftersom det är så många barn och distansen till tänkt varvbana inte ska bli lång.

Alla träningar jag håller i är för min klubb OK Tyr och ett helt ideellt arbete. Har funderar en hel del på på det där med kurser man betalar för.... Det är en allt vanligare trend inom flera idrotter och kanske hotar det föreningsverksamheten en del?! Dessutom är sådana kurser inte till för alla då man kanske inte har ekonomisk möjlighet att delta! Sen tror jag att en del ibland tror att kvalitén är bättre om det kostar pengar att vara med!
Våra tjejträningar är helt gratis (förutom medlemsskap i OK Tyr) och jag är helt övertygad om att vi lär ut samma saker som man annars får betala för. Tyvärr har deltagarantalet varit lite lågt ibland, vart är alla MTB-sugna tjejer?!

En av alla tävlingar, Solsta XC Juni-16
Foto: Erik Putsep

Jag vågar knappt erkänna att jag är så ny själv på MTB, har ju faktiskt bara cyklat i 2,5 år. Men har cyklat och tävlat så sjukt mycket sedan jag för första gången satte mig på en MTB!
Finns säkert några som inte tycker jag kan/ska hålla i teknikträningar, men de som känner mig vet att jag är en ödmjuk person:) Jag vet mycket väl vad jag kan lära ut och vad jag inte kan! Sen tror jag att jag är ganska pedagogisk och jag har inga problem med att prata inför grupper. Jag vill gärna dela med mig av det jag kan, nybörjare och barn och ungdom tränar jag gärna! Samt håller i teknikträning för nyare cyklister, jag älskar teknikträning:) All den hjälp jag fick från duktiga cyklister i klubben när jag var nybörjare vill jag dela med mig av! Önskar att det funnits en tjejgrupp när jag började cykla MTB!

Sen dräller det ju inte precis av människor som kan tänka sig vara ledare/tränare! Om inte jag är det då kanske det inte blir någon träning och det är ju sämre! Så en liten uppmaning, VÅGA hålla i träningar! Det ger så mycket tillbaka även om det också enligt mig är lite läskigt:)

Det ger så mycket positiv energi tillbaka att hålla i träningar. Barnen jag tränar är mellan 6-9 år och dom har lärt sig massor under året, dom är underbart roliga och duktiga att ha träningar för! Samma med tjejgruppen, dom har blivit väldigt duktiga och vågar testa sina gränser.

Gillar

Kommentarer

AliciasBeauty
AliciasBeauty,
Hej fina du kolla gärna in mitt senaste inlägg där jag har en ny blogg! Har kämpat och skulle varit kul om du följde! Ha en fortsätt trevlig dag💜💜👭
nouw.com/aliciasbeauty