MTB, Natur

Magisk Stigcykling på Brattforsheden!

Kan inte tänka mig en bättre After-Work än gårdagens tur! Jag och Eva-Lisa hade båda vår familjer på andra äventyr så vi passade på att dra mot fantastisk Stigcykling direkt efter jobbet. Kaffe och macka i bilen sparade in lite värdefull cykeltid.

Brattforsheden, Filipstad Kommun, Värmlands län ligger mellan Molkom och Filipstad. Vi har ca 40 min bilresa hit från Karlstad.
Brattforsheden är ett naturvårdsområde och delar av det är naturreservat. Det är ett av Sveriges mest bevarade isälvsdeltan och det förvaltas av länsstyrelsen. Marken ägs av både kommun, stat och privata markägare. I området finns dödisgropar (älskar namnet😆), åsar, raviner och magiska stigar. Det är oerhört vackert!

Det är verkligen en oexploaterad pärla! Strålande sol igår kväll, många har semester och vi är mitt i juli. Under drygt två timmars cykling mötte vi endast sex personer.

Det är väldigt lättcyklade flowiga stigar men väldigt kuperat. Backarna är korta och branta vilket innebär väldigt rolig cykling. Man hinner inte tröttna på långa sega backar utan det går lika fort utför igen.

Stigen genom Dödisgroparna är underbart kul, som en bergodalbana. Vågar man köra på ordentligt utför kommer man nästan upp för nästa brant med inte alltför många tramptag. Väldigt bra träning på att köra brant uppför, vi snackar att sitta lååångt fram på sadeln.

Det finns flera fina grillplatser och vindskydd att stanna till vid. Vandringslederna är väl utmärkta och det finns sammanlagt 75 km vandringsled. Men i princip varje avstickare till stig leder tillbaka till vandringsleden så bara att testa sig fram. På ett ställe är det spångar som tyvärr inte är cykelvänliga (mellan Ångsågen och Kittelfältet). Inte bara pga "spångest" utan dom är smala med brett mellanrum i mitten.

Det går att utgå från flera ställen, Mangenbaden, Ångsågen och Kittelfältet, igår ställde vi bilen vid Ångsågen och cyklade mot Kittelfältet. Sedan vidare mot Ormtjärn där det finns en fin folktom badstrand längs med vägen. Leden fortsätter över brända skogen och vidare mot Stora Ormtjärn där det fina vindskyddet, ved och utedass finns. Det går även att köra Svartåleden som startar längre norrut i området. Tror vi får testa den nästa gång!

Det är naturupplevelse på hög nivå och otroligt vackert. Blev många foto-stopp igår!

Vi avslutade turen med ett dopp i Alstern, Ångsågen ligger vid sjön och det finns en fin grillplats där också.

Hoppas på att kunna ordna en tur hit med OK Tyr-cyklister! Årerigen ett perfekt ställe för dagsutflykt!

  • MTB, Natur
  • 705 visningar
  • Nära Vålberg

Gillar

Kommentarer

Anna Pojen,
Ser fantastiskt ut! Kanske kan bli en tur dit nu på semestern! 😁👌🏻 Är ju inte så långt från Örebro heller!
www.bicycling.se/blogs/annapojen/index.htm
MTBMania
MTBMania,
Ja det är så fint så man tror inte det är sant! Åk dit o perfekt för er som inte har så långt heller!
nouw.com/mtbmania