MTB, Natur

Kan inte tänka mig en bättre After-Work än gårdagens tur! Jag och Eva-Lisa hade båda vår familjer på andra äventyr så vi passade på att dra mot fantastisk Stigcykling direkt efter jobbet. Kaffe och macka i bilen sparade in lite värdefull cykeltid.

Brattforsheden, Filipstad Kommun, Värmlands län ligger mellan Molkom och Filipstad. Vi har ca 40 min bilresa hit från Karlstad.
Brattforsheden är ett naturvårdsområde och delar av det är naturreservat. Det är ett av Sveriges mest bevarade isälvsdeltan och det förvaltas av länsstyrelsen. Marken ägs av både kommun, stat och privata markägare. I området finns dödisgropar (älskar namnet😆), åsar, raviner och magiska stigar. Det är oerhört vackert!

Det är verkligen en oexploaterad pärla! Strålande sol igår kväll, många har semester och vi är mitt i juli. Under drygt två timmars cykling mötte vi endast sex personer.

Det är väldigt lättcyklade flowiga stigar men väldigt kuperat. Backarna är korta och branta vilket innebär väldigt rolig cykling. Man hinner inte tröttna på långa sega backar utan det går lika fort utför igen.

Stigen genom Dödisgroparna är underbart kul, som en bergodalbana. Vågar man köra på ordentligt utför kommer man nästan upp för nästa brant med inte alltför många tramptag. Väldigt bra träning på att köra brant uppför, vi snackar att sitta lååångt fram på sadeln.

Det finns flera fina grillplatser och vindskydd att stanna till vid. Vandringslederna är väl utmärkta och det finns sammanlagt 75 km vandringsled. Men i princip varje avstickare till stig leder tillbaka till vandringsleden så bara att testa sig fram. På ett ställe är det spångar som tyvärr inte är cykelvänliga (mellan Ångsågen och Kittelfältet). Inte bara pga "spångest" utan dom är smala med brett mellanrum i mitten.

Det går att utgå från flera ställen, Mangenbaden, Ångsågen och Kittelfältet, igår ställde vi bilen vid Ångsågen och cyklade mot Kittelfältet. Sedan vidare mot Ormtjärn där det finns en fin folktom badstrand längs med vägen. Leden fortsätter över brända skogen och vidare mot Stora Ormtjärn där det fina vindskyddet, ved och utedass finns. Det går även att köra Svartåleden som startar längre norrut i området. Tror vi får testa den nästa gång!

Det är naturupplevelse på hög nivå och otroligt vackert. Blev många foto-stopp igår!

Vi avslutade turen med ett dopp i Alstern, Ångsågen ligger vid sjön och det finns en fin grillplats där också.

Hoppas på att kunna ordna en tur hit med OK Tyr-cyklister! Årerigen ett perfekt ställe för dagsutflykt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

MTB, Familj, Barn & Ungdom, Föreningsliv, OK Tyr

I lördags hade vi en heldag i Hjulsjö (Bergslagen Cycling). Perfekt dagsutflykt för att cykla MTB, bada, grilla, fika och ha kul i teknikbanan. Så kul att vi fick med två familjer till från klubben med ungefär jämngamla cyklande barn.
Kan verkligen rekommendera detta underbara, charmiga ställe! Vi mötte flera trevliga ortsbor som berättade att bygden levt upp mycket tack vare cyklingen!
Lederna startar vid Hjulsjö Motionscentral, mitt emot Hjulsjö kyrka. Det finns cafe, dusch, bastu och cykeltvätt som är öppet mellan 7-17 (kafét 10-17 sommartid). Det går även att hyra cykel och MTB-guide!

Här kommer hela OK Tyr-gänget på rad förbi Hjulsjö Kyrka efter ett av baden.
Lederna är fina, väl utmärkta och lättcyklade. Har inte hunnit testa alla men Hjulsjö Svart MTB 8, Smedjan MTB 5 och Bredsjö Röd MTB 6 kan absolut rekommenderas. Det finns åtta olika leder, från 5-43 km långa.

Teknikbanan med hopp, pumptrack och doserade kurvor är jättefin. Liten, men superkul att köra i. Barnen höll sig så klart helst här och i badet:)

Perfekt att turas om att köra leder, på fm drog "papporna" iväg och var borta misstänkt länge. Vi trodde dom körde nån längre led men det visade sig att dom hittat till Bredsjö Blå Ostcafe. Där blev de tydligen fika och grymt god rabarberpaj.

Efter lunch (grillade hamburgare vid badplatsen) drog jag och Eva-Lisa ut på samma tur som dom gjorde på fm. Va ju såklart tvungna att stanna vid kafét och svalkade oss med grymt god hemgjord rabarbersaft. Vi hamnade mitt i fårmjölkningen, bräkande får överallt! Supermysigt, litet fint café❤️ Spännande att ta sig igenom vargstängslet också när vi cyklade vidare på leden. Har aldrig sett ett vargstängsel förut!
Cyklade förbi en loppis och var såklart tvungna att stanna lite där. Ångrar lite att jag inte köpte den där gamla "doktorsväskan" men hade svårt att få med den på MTB:n.
Leden Bredsjö Röd 6 är 19 km och går i blandad terräng. Asfalt, gammal banvall, grusväg och fina lättcyklade flowiga stigar.

Det är nära till en liten badsjö med fin grillplats, ca 0,5-1 km att cykla. Det blev ett par turer ner hit och barnen ville helst bada en gång till! Det blir varmt i solen och speciellt om man hänger i Teknikbanan hela tiden!

Det här får vi absolut göra om och perfekt att åka iväg flera familjer så att alla kan cykla och hänga runt! Hoppas vi hinner med någon mer dagsutflykt under sommaren, Nora och Pershyttan vill jag gärna kolla in.

Likes

Comments

Familj, MTB

Efter mycket velande pga en väderprognos som visade mest regn bestämde vi oss ändå att dra till Trysil sent på torsdag em. Det var Noah (mellansonen) som absolut ville iväg! Hyrde en stuga via Skistar i sista sekund och var framme i Trysil 00:30 på natten. Häftigt med dessa ljusa nätter!

"Magic Moose" öppnade i full längd i måndags, 7 km maskinbyggd led utför med massa doserade kurvor. Vi köpte liftkort för två dagar och de blev ganska många turer i "Magic Moose". Helt klart Isaks favorit, han gillar att cykla utför. Lite för lite hopp enligt Noah och lite för lite puls och mjölksyra för min smak men absolut väldigt kul led! Perfekt att träna kurvtagning på. Den är graderad blå och väldigt lättkörd men tar man med små barn upp behöver dom kunna bromsa ordentligt! Perfekt med alla "Bike-stops" efter vägen där man kan stanna och släppa förbi snabbare åkare eller ta en paus.

Tyvärr kostar liftkort en hel del men med tanke på vad många gånger vi åkte lift så får de väl va värt det! Sen är det ju gratis att cykla i hela Gullia, Pumptrack, Bikepark mm vilket nästan väger upp ett dyrt liftkort tycker jag!

Det blev väldigt mycket "Magic Moose" fredag och lördag men lördag em, kväll och söndag fm höll vi oss i Gullia! Det finns massa fina, maskinbyggda leder där som alla kan cykla. Hopp, punptrack, doserade kurvor mm. Sen finns även en del utmanande mer naturliga stigar som man kan välja!

Det är svårt att få flyt i cyklingen i Gullia då det är väldigt mycket barn och nybörjare i spåren. Kul att många vill cykla men det är svårt att köra om och det blir mycket stopp. Lördag kväll var perfekt då vi nästan hade Gullia för oss själva! Det gick till och med att köra korta intervaller på kortare lederna som en sprintbana. Sen är det inte lika mycket folk på dom längre lederna som går längst bort i Gullia-området. Som Sweet Dreams, Blueberry Swing, Woodstock och French Moustach. Jag älskar Sweet Dreams❤️ Snabb, massa doserade kurvor och hopp samt i kombination med Rookie tillbaka får man lite puls och uppförskörning.

Pump-Tracken och Bike-Parken är ju oxå jättekul. Vi hängde runt här ganska mycket! Det finns hopp i alla storlekar och även här kan alla köra!

Trots att vädret inte såg så bra ut inför helgen har det varit kanon, lite regn på lördag runt lunchtid bara. Vi hann tyvärr inte med att cykla några leder med naturliga stigar. Det finns två områden med massa fina stigar och jag hoppas vi hinner hit en gång till i sommar för att testa dom. I höst åker vi hit på Barn & Ungdomsläger med OK Tyr, det ska bli görkul! Daniel ska sätta ihop en film med lite GoPro-material som teaser inför det!

Nu är det hem och cykelvård som gäller. Isaks cykel behöver lämnas in på service med ett bakhjul som är skevt och bromsbelägg som behöver bytas. Jag hämtade ut Noahs cykel nyservad och klar i torsdags innan avfärd hos grymma Team Sportia Karlstad. Nu blir det en ny tur dit och lämna in Isaks! Nej, jag kan inte göra sånt själv:).

Stugan: 🌟🌟🌟🌟🌟

I Trysil finns ju allt att välja på stugor, lägenheter och hotell. Sommartid är mycket ledigt så det är bara att välja o vraka.

Pris: 🌟🌟🌟🌟Det finns stugor i alla prisklasser och liftkort betalade vi 1600 kr för två vuxna och två barn i två dagar. Sen att all annan cykling är gratis är ju suveränt.

Leder: 🌟🌟🌟🌟🌟 Baserat enbart på dom maskinbyggda lederna. Otroligt familjevänligt, alla kan cykla de flesta lederna.

Teknikbana: 🌟🌟🌟🌟Det finns en mindre Teknikbana utanför hotellet Radisson och med Punptrack och Bikepark inräknat är det super. Det finns även massa inbyggda balanshinder osv i Gullia.

Annat att göra: 🌟🌟🌟🌟🌟 Det finns höghöjdsbana, vandringsleder, bad, paddla mm mm.

Natur: 🌟🌟🌟🌟🌟 Fjällen är som alltid otroligt vackert!


Vi kommer åka tillbaka! Helst en gång till innan höstens läger!


Likes

Comments

Efter att ha summerat tävlingssäsongen 2016 börjar planeringen inför 2017. Nu gillar ju inte jag att planera så mycket eller att träna så "styrt" men visst har jag lite mål för 2017. Lite blandat, allt är inte tävlingsmål utan jag vill massa mer med träning och MTB nästa år. Så här kommer en lista på utmaningar inför 2017!

1. Största utmaningen blir Xterra Terrängtriathlon den 26/8 i Stockholm. 1500 m simning, 30 km MTB och 10 km terränglöpning. Detta innebär att jag "måste" simträna mer än vad jag gjort 2016. Har ju bara simmat på tävling i år förutom ett testsim för att kolla om jag kom ihåg hur man crawlade.
Det innebär oxå att det behövs mer löpträning än tidigare, jag springer ju ungefär 1-2 ggr/vecka som det är nu. Men aldrig intervaller eller backe tex, bara samma 5-10 km rundor lugna rundor. Löpningen kommer vara största utmaningen eftersom jag pga mina knäproblem har svårt att springa på ojämt underlag. Men det går bra om jag tar det lugnt!
MTB-etappen är jag inte ett dugg orolig för även om den beskrivs som "svår" av arrangören! Ska iallafall bli superkul, ser verkligen fram mot denna utmaning och träningen inför den!

2. Fortsätta utveckla och förbättra OK Tyrs Barn & Ungdomsträningar MTB tillsammans med de andra ledarna. Att satsa på barn och ungdom var det viktigaste målet jag hade inför 2016 när jag tog över som ordförande i OK Tyrs cykeldel. Jag brinner för att utveckla denna verksamhet!
Satsningen blev väldigt lyckad och vi mer än tredubblade antalet cyklande barn. Vi har till och med blivit så många att vi behöver ha kö inför nästa år!

3. Köra så många XCO-tävlingar jag hinner/kan bara för att det är så kul! (Jäkligt jobbigt oxå, det är typ maxpuls från start till mål). Det är den roligaste tävlingsformen inom MTB tycker jag. Dessutom är det så kul när vi är ett helt gäng från klubben som är iväg och tävlar!

4. Mera Multisport
AIM Challenge Lindvallen planerar jag och maken att köra ihop. Tur för mig att han kan orientera eftersom jag tyvärr är kass på det!
Sportkullan AR, multisporttävling för tjejer i Älvdalen där man kör tre tjejer i lag. Jag hoppas verkligen vi får ihop ett lag till 2017.

5. OK Tyr Tjejträning för nybörjare.
Vi (jag och några av MTB-tjejerna) planerar för en nybörjarkurs 2017. Vore så kul om vi kunde bli fler tjejer som cyklar MTB. Vi tror att intresset och behovet för en nybörjarkurs är stort! Det blir oxå lättare för oss att anpassa nivån på träningarna. Det har varit en stor utmaning i år och föregående år då förkunskaperna har varit väldigt olika hos tjejerna!

6. Testa en Swimrun-tävling.
Jag har bara testat på Swimrun träningar tidigare och det verkar så kul! Ska bara övertala någon att hänga på...... Hoppas på Åsa:)

Så jag har massa planer inför 2017, hur allt ska hinnas med blir ett senare problem. Träningen inför och under 2017 kommer bli ganska varierad eller behöver bli det iallafall! Av någon underlig anledning brukar de bli mest MTB ändå:) Sen återigen så satsar jag inte på att vinna någonting, tränar och tävlar för utmaningen, för att det är kul och för att jag mår bra av det!

  • 791 Readers

Likes

Comments

MTB

Jag har bytt upp mig några gånger:) min fjärde MTB på 2,5 år! En heldämpad Allebike😍

Så vad ska man tänka på när man ska köpa sin första MTB? Det här är ju mina tankar och jag är inte superkunnig eller den som nördar ner mig i komponenter osv:) Men jag har ganska nyligen varit nybörjare och funderat på att testa MTB, velat fram och tillbaka vad jag ska köpa, bytt upp mig flera gånger och köpt begagnade MTB till två av sönerna. Meningen med inlägget är att man som nybörjare ska få lite hjälp med vad som är bra att tänka på!

Midsommarafton 2014, hade cyklat MTB i ca två månader och var helnöjd med min första MTB!

Lite nostalgi:) Min första MTB en Scott Scale Contessa 27,5 tums. Kommer så väl ihåg att jag tyckte säljaren var galen som tyckte jag skulle välja en MTB för 9 000 kr?!?! Nej, de kunde väl aldrig behövas, cykel som cykel tänkte jag och valde den billigare för ca 7 000 kr! Ser på den här bilden att reflexerna sitter kvar🙈

Att tänka på inför MTB-köp:

1. Vad vill du cykla?

Grusväg, stig, teknisk stig, enduro, downhill mm Har du planer på att cykla Cykelvasan eller något annat lopp? Det kanske man inte vet alla gånger (jag hade ingen aning, visste bara att jag ville testa MTB). Vet man inte, får man prova sig fram vad man gillar, det gjorde jag! Det vanligaste är väl att man vill testa cykla i skogen, grusväg och ta sig ut på stig!

Hur mycket kommer du att cykla? Nån gång per vecka eller mycket mer? Planerar man att cykla mycket är det kanske bättre att betala lite mer och få bättre komponenter och en cykel som håller längre.


2. Hur mycket får cykeln kosta?

Här finns ju alla prisnivåer, från kanske 5 000 kr till 100 000 kr! Man får vad man betalar för men visst kan man få betala mer eller mindre för likvärdiga cyklar beroende på vart man köper den! För att få en hyfsad instegsMTB (en bra MTB att börja med) får man nog räkna med 8 000-10 000 kr, beroende på vem man frågar! Men återigen jag köpte min första MTB ny för 7 000 kr och den dög till att upptäcka att jag älskar MTB😍
Köpa en dyrare MTB direkt för att testa eller börja en billigare? Smaksak, beror på hur mycket pengar man kan och vill spendera skulle jag säga! Sen blir det ju dyrare om man vill byta upp sig, att sälja den gamla MTB:n blir ju alltid en förlust. Å andra sidan är det kanske inga jättesummor man köper första cykeln för...... Sen blir det en dyr affär att köpa dyrt och upptäcka att man inte gillar MTB (hur nu det kan va möjligt:)?!

3. HT (Hardtail), med bara gaffel fram eller FS (Fullsuspension) som har gaffel fram och dämpare bak?
Har man inte testat MTB tidigare och inte vet vad man gillar för sorts cykling röstar jag för en HT! Varför? Jo, för att en HT lär man sig tekniken bättre på, den är lite billigare, man får mer cykel för pengarna, lättare och billigare att serva. Med en HT kan man cykla det mesta, om man inte vill cykla riktigt stökigt eller downhill då! Har man besvär med ryggen kan en FS va ett bra val, den går mjukare över ojämnheter och blir inte lika stötig!

4. 27,5 eller 29 tums hjul? (26 tums tillverkas väl knappt längre?!

Jag började med en 27,5, bytte upp mig till en 29 tums, köpte sedan en till 29 tums och en till 29 tums:) Nu har jag köpt en pendlar och vintercykel som är 27,5 tums, kan i ärlighetens namn säga att jag märker ingen stor skillnad! (Däremot känner jag stor skillnad på HT och FS!)
Men jag föredrar 29 tums om jag måste välja, jag cyklar ganska varierat, distans på stig och grusväg, stökig stig med rötter och sten, jag tävlar i XCO och jag har kört flera långlopp. Med 29 tumshjul rullar cykeln lätt och rullar lätt över ojämnheter. Alla vi tjejer i klubben kör 29 tum och vi är allt från 1,62 till 1,78 cm så jag köper inte riktigt det där med 27,5 tums till tjejer. Är man väldigt kort däremot så är det säkert en fördel!

5. Köpa hos cykelhandlare eller beställa på nätet (Canyon, Rosebikes mm) eller begagnat?
Mina två första MTB köpte jag hos cykelhandlare, jag hade inte tillräckliga kunskaper för att kunna beställa eller köpa begagnat. Hade ingen aning om vad jag ville ha eller skulle leta efter, minns att jag kollade lite på happymtb.org och Blocket men fattade noll av annonserna. Kan man få hjälp av någon cykelkunnig är det en annan sak. Så slutsats, vet man vad man letar efter eller får hjälp av någon kan absolut begagnat eller köpa på nätet vara bra alternativ. Tänk på att slitdelar som bromsbelägg, klinga, kassett, kedja mm behöver bytas efter ett antal mil, även gaffel och dämpare behöver servas. Cyklar som säljs begagnade brukar ligga någonstans på lite över halva inköpspriset, så viss kan få en fin MTB för mindre pengar. Jag köpte en begagnad HT till min son, då visste jag precis vad jag letade efter och ungefär vad det skulle kosta. Han kör numera Allebike också!

6. Storlek, väldigt viktigt!

Är du osäker så testa hos cykelhandlare. Sen tycker jag generellt att storlekstabellerna funkar bra, jag ligger oftast mellan två storlekar S och M, är 169 cm lång och väljer alltid den mindre storleken. Jag tycker om små, kompakta ramar. Jag har köpt sex cyklar, fem MTB och en racer utan att prova dom. Alla har passat mig perfekt i storlek:) Du rör dig mer på en MTB än på en racer, står och sitter omväxlande, det blir inte lika statiskt men visst är rätt storlek fortfarande väldigt viktigt. Väljer du mellan två storlekar, välj den mindre! Det går att justera inställningar, sätta på en längre styrstam tex. En för stor ram är svårare att justera! Sen är det lite beroende av vad du ska cykla också, en större cykel blir inte lika lätthanterlig tekniskt som en mindre ram men ska man ha den till Cykelvasan så kanske det går bra ändå.

7. Annat att tänka på som vikt, komponenter & gaffel

Vikt på cykeln, komponenter (växlar, bromsar, reglage, vevparti, kedja, kassett) och gaffel! Titta lite på vikten och komponenter som sitter på cykeln, billigare MTB väger ofta en hel del. När jag köpte min pendlar/vinter-MTB tittade jag på cyklar i prisklassen 5-10 000 kr och en del av dom vägde strax över 14 kg. Det är mycket, cykeln blir klumpig, tungtrampad och svårare att hantera. För att inte tala om när du ska slänga upp den i cykelstället på biltaket:)

När det gäller komponenter så titta efter växelkomponenter som minst Shimano (det sitter Shimano på de flesta cyklar) Deore eller gärna SLX eller ännu bättre XT eller motsvarande SRAM X5/X7 eller bättre SRAM X9. De sämre grupperna som Shimano Alivio, Acera och Tourney sitter ofta på billigare cyklar. Det är vanligt att komponenterna blandas på cyklar, en bättre bakväxeln sitter på tex men sämre komponenter i övrigt. Nu används ju bakväxeln mer frekvent än en framväxel så en bättre bakväxeln kan vara en fördel.

Gaffeln är bra om den går att låsa, alltså så man låser dämpningen med en knapptryckning. Det är en stor fördel om det sitter en "Lock Out" på styret så man lätt kommer åt den.


Min andra MTB en Focus Black Forrest som jag köpte en vecka innan Cykelvasan 2014, kostade precis dom där 9 000 kr som jag tyckte var galet mycket några månader tidigare! Var helnöjd med den här cykeln efter Vasan och ett tag till.....

Efter att ha cyklat en hel del och kört några tävlingar lärde jag mig mer vad jag ville ha! Lättare cykel och växlar som inte hoppar och strular. Köpte min första Allebike, en Allebike Ipsum 29, carbonram och singelklinga. Älskade den cykeln och hade gärna behållt den men jag följde trenden i klubben och bytte till FS ett år senare.

Det här är min nyaste cykel, en Cresent Freke Comp 27,5. Har den som pendlarcykel och har börjat använda den till vinterträningen. Väldigt nöjd med den hitills. Den här MTB:n skulle fungera alldeles utmärkt som instegscykel! Så lycka till med inköp av MTB och man lär sig med tiden vad man vill ha eller vem man ska fråga om hjälp när man inte vet:)

  • MTB
  • 925 Readers

Likes

Comments

MTB, Träning

Perfekt start på våra vinterträniningstävlingar! "OK Tyr Winter Cup" Intervaller på teknisk varvbana. Frusna, torra stigar och lite novembersol!

Det är nu det börjar, träningen inför säsong 2017! Jag inleder den med att vara sjuk, halsont och förkylning. Bara längtar ut till MTB:n och löpspåret men det känns tyvärr rätt avlägset nu.

Sjukt halkiga stigar i lördags! Sådär så man låter bli att bromsa utför och hoppas på att det går bra! Riktigt rolig stigtur med Anki, vi snurrade runt på kända och okända stigar. Blev en del släpa cykel oxå:)

Spelar ingen roll vilken årstid det är! Även en gråkall novemberdag är underbar att spendera i skogen💚

Hoppas på massa såna här distansturer i vinter! En kall februaridag -15 med Anki & Åsa.

Jag cyklar ute året om och det är ibland en konst att klä sig rätt! Det har både Elna  http://www.elnadahlstrand.se och Helena http://www.helenaenqvist.se skrivit bra inlägg om så kolla in det!

Likes

Comments

MTB, OK Tyr, Föreningsliv

Några av mina grymma klubbkompisar! Anki, Eva-Lisa & Åsa! Bild från en distansrunda i januari-15. Victoria, Xara & Anna-Carin fattas på den här bilden! Det är så himla mycket roligare att cykla tillsammans med andra! Man lär sig av varann, stöttar, peppar hjälper och utmanar varandra!

Allt Xara gör tex måste jag våga, det kan va jäkligt jobbigt för Super-Xara är tuff och orädd:) Sen har vi ju samma grymma cykel, jag och Xara, en heldämpad Allebike🌟

Anki är trampstark så in i helvete, jag orkar aldrig hänga på henne, men hon är bra att ligga på rulle efter:) Hon är dessutom en väldigt bra stigfinnare! Jag började cykla MTB bara några månader innan Anki så vi har lärt oss massor ihop!

Ingen hittar stigar som Eva-Lisa, det är alltid ett äventyr att cykla med henne! Nya fina stigar som jag fattar noll av hur hon hittar!? Typ bästa distanspartnern ever! Hon var en av få tjejer i klubben som cyklade när jag var nybörjare och det betydde mycket att få hänga på henne! Eva-Lisa är oxå involverad i Tjejträningarna och finns alltid där när man behöver hjälp!

Åsa är uthållig som få och har en förmåga att vara jäkligt duktig på MTB trots få timmar på just MTB:n. Dessutom är hon en kul träningspartner när de gäller annat, simning, löpning, pass på gymet (där är jag typ två ggr år:) o massa andra galna infall! Hon håller reda på mig som när jag kommer försent till efteranmälan, då har hon redan fixat o anmält mig:). (Tror starten skulle gå om 50 min när jag dök upp till efteranmälan Arvika Triathlontävling! Det var väldigt nära att jag glömde ta med cykeln, hela den tävlingen var verkligen oplanerad!

Victoria cyklar mycket själv men ibland får vi förmånen av hennes sällskap:) En grym inspiratör med massa idéer och så kul att smida planer med henne inför kommande Tjejträningar! Dessutom fightas vi alltid om Strava-segment och tar dom för varann men detta var innan Anki skaffade Strava och förstörde allt:) (läs tar alla QOM för oss)!

Anna-Carin cyklar inte jättemycket med oss men cyklar desto snabbare när hon väl gör det! Har lärt mig massor av henne!

Tidig Luciamorgon, Bredsand 13/12-15 Svårslagen distanstur med bästa tjejerna❤️

Jag & Anki, Långfredagatur på Cykel Mars-16

Xara & Victoria, Säter April-16

Testar lederna på Isaberg med Victoria, Anki, Xara & Anna-Carin, April-16

Distanstur i somras med Eva-Lisa & Anki

Stökig, underbar stigcykling i somras med Anki & Åsa!

Rörbäcksnäs med Anki, Augusti-16

Ni är bäst alla OK Tyr-tjejer❤️
Ånnaboda & Rusakulan med Anki, Eva-Lisa & Xara Oktober-16

Det är ju faktiskt inte bara tjejer i klubben, tyvärr ganska få:) Det finns ett helt gäng killar som lärt mig cykla MTB! Våga hänga på träningar i klubben!! Jag är ofta ensam tjej och är alltid sist på intervallerna. Men vad spelar det för roll?! Har lärt mig så mycket på alla teknikträningar och intervallträningar på varvbana! Mer om detta i annat kommande inlägg.....

Ett helt gäng från OK Tyr Isaberg April-16

Likes

Comments

MTB, Multisport, Tävling

Solsta XC 2/7-16 Jag körde korta loppet 30 km och vann damklassen. Känns alltid som lite "fusk" att köra korta loppen:)
Foto: Erik Putsep

Det känns lite tomt nu när alla tävlingar för 2016 är över, helgens KM var sista tävlingen för säsongen. Planen inför 2016 var att köra stora delar av Långloppscupen och Västgötacupen, så blev det ju inte riktigt:) Rätt skönt att tävla för att det är kul och utan några större målsättningar! Jag räknade efter och har kört 20 tävlingar totalt under 2016?! Då är det lite blandat med MTB-tävlingar, Triathlon-sprinter, Multisporttävlingar, Löpning och Orientering. Flest MTB-tävlingar såklart och det är enbart i MTB som jag kör tävlingsklass annars är det på ren motionärsnivå! Det är ju MTB-tävlingarna oxå iofs men jag har iallafall licens och kör tävlingsklass...

Fösta tävlingen 2016 var Swecup XCO i Säter. Hit åkte jag med mina grymma klubbkamrater Xara Sand & Victoria Lindblom. Victorias första XCO-tävling och min första XCO i tävlingsklass. Tror faktiskt att Säters bana fortfarande håller som den roligaste och mest utmanande XCO-banan jag kört i år!
Ett av mina mål 2016 var att inte komma sist i alla D40 tävlingar jag skulle köra. Det fixade jag redan första tävlingen med en 3:e plats! Det gick superbra för oss allihopa så vi var väldigt nöjda med dagen, kul dag:)

Foto: NWT
I början av maj är det alltid Valmetrundan 45 km ett trevligt lokalt motionsMTB-lopp som anordnas av Skoghall CK. Valmetrundan var min första tävling 2014 efter att ha cyklat MTB i ca en månad och i år var det tredje året i rad jag körde. Tradition med andra ord! Då 2014 tror jag det tog mig typ 3:25 h och ta mig runt:) 2015 och 2016 1:59 och 2:01, så visst har det hänt något! En andraplats blev det och jag var några minuter efter super-Xara!

Foto: Anders Almhed
Värmlandsserien Kristinehamn, kom på att jag inte räknat med dom lokala MTB-tävlingarna jag kört så då är det faktiskt 22 tävlingar!

Jag fick ett galet infall och kom på dagen före start av Multisporttävlingen Örebroloppet att jag ville testa på en Multisporttävling! Fick med Åsa på idéen och vi "Team Piggelin" drog till Örebro utan att ha en aning om vad vi gav oss in på! Löpprolog 2 km, paddling 5 km, MTB 18 km och avslutande löporientering 9 km. Det var superkul och tack vare att vi är rätt duktiga MTB-cyklister båda två tjänade vi in massa tid på MTB-etappen och ledde med fem minuter när vi kom in för växling! Från att inte veta vad som var bak o fram på kanoten till att sluta som vinnande damlag:) Perfekt "nybörjartävling" om man vill prova på multisport!
Vi hann inte ens matcha kläderna, så oplanerad var denna tävling!

Foto: mjonssonsfoto.se

Det har blivit hela tre Triathlonsprinter i sommar! Arvika Triathlon, Karlstad Triathlon & Görslitet. 400 m simning, 20 km cykel & 5 km löpning, jag gillar den här lite kortare distansen. Triathlon är inget jag satsar på eller ens tränar inför (jag simmar tex bara på tävling:) Förutom att jag testcrawlade dagen före första sprinten för att kolla om jag kom ihåg hur man gjorde:) Bra att träna på att komma loss ur våtdräkten oxå! Tävlingarna blir ett bra och roligt träningspass! Växlingen från cykel till löpning är sjukt jobbig! Den här bilden säger väl allt om det!

Cykelvasan 90 körde jag för tredje året i rad. Har förbättrat tiderna från 2014 4:25 2015 3:50 och i år 2016 3:36 Rätt nöjd med det resultatet, är faktiskt enda långloppet jag kört i år och körde rätt sällan längre distanser på träning.

Foto: Hans Schönning

Mera multisport! Karlstad Multisports egen tävling Utmaningen Augusti -16. Rogaining eller kontrollplock under fyra timmar. Det är verkligen görkul med multisport, tyvärr är jag värdelös på att orientera. Åsa är desto bättre, vi är ett bra team, jag gör alla äventyrsmoment som att klättra, paddla luftmadrass, simma mm och hon läser kartan. Hon är stressad och har lite prestationsångest, jag har en avslappnad inställning till det hela och lugnar ner henne:) Jag har noll koll på både tid o karta, Åsa har stenkoll! 

Sista XCO-tävlingen Västgötacupen i Göteborg avslutades med vinst i D40! Tyvärr är det alltid få startande i damklasserna, hoppas verkligen vi blir fler tävlande tjejer!

Så totalt:
7 st MTB XCO-tävlingar
3 st MTB XCM (långlopp)
3 st Multisporttävlingar
3 st Triathlonsprinter
2 st Löplopp
2 st Orienteringstävlingar

Jag gillar att tävla, trots att jag är en medelmåtta på det mesta jag gör! Sen blev inte säsongen alls som planerat men det har varit så himla kul! Ser fram emot 2017 och har en plan inför den säsongen, mer om det i kommande inlägg! Sen får vi se om det blir som planerat.... Det kommer bli det som jag känner för iallafall så mycket vet jag:)

Likes

Comments

Föreningsliv, OK Tyr, Tävling

Start & Målportalen! Foto:Lottie Strömberg

I lördags hade vi KM (klubbmästerskap) och för andra året i rad anordnades MTB-Kåsan, där man kör en etapp när det är ljust och samma etapp med lampa på kvällen. I år fick vi, OK Tyr förtroendet att anordna MTB-Kåsan som numera planeras att bli en årlig tävling. Startavgiften var valfri och donerades till Rosa Bandet (Bröstcancerfonden). Vi var ca 25 startande vuxna och ca 20 barn nästa år hoppas vi på ännu fler och planerar att bjuda in flera klubbar.

KM betyder även familjemästerskap! Jag, maken och mellansonen körde alla samma bana, fyra varv för vuxna och ett varv mindre i ungdomsklass. Vi vurpade allihopa men kom oxå i mål alla tre! Jag gjorde en rejäl OTB (Over The Bar) och flög över styret, men hoppade snabbt upp på cykeln igen. Blev mest skrubbsår och såhär efteråt är jag rätt öm och svullen på armbågen, ont i ett finger och blåmärken. I vintras vurpade jag på samma ställe, körde rätt in i ett träd o kolfiberstyret gick av.......

Sådana där varvlopp XCO, är helt klart de roligaste tävlingarna! Det är maxpuls från start till mål och jag gillar när banan är lite tekniskt utmanande och det är verkligen vår KM-bana! Familjemästerskapet vanns av mig:) jag gjorde minst antal vurpor (en) och var lite före dom andra i mål!

Här kör jag B-spår, jag hoppar inte det högsta hoppet! Foto: Xara Sand

Banan som vi jobbat ganska mycket med senaste veckorna är superkul, teknisk och ganska utmanande med flera olika spårval. Vi har röjt, krattat, flyttat nedfallna träd, byggt ramper och hopp, typ görkul! Jag älskar att bygga bana och hinder! För att banan ska bli uppkörd har vi haft flera öppna träningar och genomcyklingar av banan.

I fredags var jag ute i skogen flera timmar och snitslade och märkte ut banan tillsammans med några från klubben. Det var soligt och fint väder på fredagen och tävlingsdagen vilket gör banan mycket lättare. En blöt och hal KM-bana med hala rötter och stenar är betydligt mer svåråkt!

Riktigt nöjd att jag klarade att hoppa över stockarna på alla åtta varven. Tror inte jag stötte i klingan en enda gång!

Även barnen hade spårval på sin bana! Det har jag lärt mig från Barn & Ungdomsträningarna, barn gillar när det händer något på banan som små hopp mm!

På kvällsetappen av MTB-Kåsan blev jag ensam dam som körde. Velade in i det sista om jag skulle köra fyra varv som grabbarna eller tre eftersom damer oftast kör kortare sträcka. Som tävlingsledare kunde jag ju bestämma det:) Slutade med att jag beordrade mig själv att köra fyra varv! Sist i mål såklart, men riktigt nöjd med loppet ändå! Tänkte först ta det lugnt men det går ju inte, är det tävling så är det! Inga vurpor på denna etappen!
Foto: Lottie Strömberg

Nog så viktigt! Som tävlingsledare började jag uppdraget med att baka bullar 06:30 på lördagmorgonen. Det gäller att hålla barn, cyklister och funktionärer nöjda:) Tur att det var en liten tävling, haha! Hade inneburit ett större bak annars!

Likes

Comments

MTB, Träning

Offseason betyder att vinterhojen plockas fram!

Hösten är magisk att cykla på! Det är underbart vackert med alla färger och stigarna har varit torra och fina hela hösten. Nu verkar det bli ändring på det! Dagens tre plusgrader och lätt regn inbjuder ju inte direkt till att cykla.... Men jag gav mig ut tidigt imorse med nån plan om distans. Började turen med att reka av barnbanor vi gjort till våra ungdomsträningar, fattades en ramp, hittade inte lastpallarna osv. Varför kan inte folk bara låta bli grejor?!

Märkningen till flera av stigslingorna har fått sitta kvar iallafall! Det är super att "döpa" slingor, då vet alla vilken stig man pratar om samt att barnen har koll på vart vi ska/vilken som är roligast osv. Detta ska vi arbeta vidare med inför nästa säsong, trots en kommun som är helt oförstående inför våra önskemål.

Rullade vidare in mot Karlstad och mötte upp ett gäng från klubben för att köra CX-intervaller. Tog de lite lugnt men körde alla intervaller. Kul omväxling att köra på gräsmattor, kullar, sandgropar, springa upp för trappor mm. Sedan tillbaka till I2-skogen igen och körde grusvägsrally. Det gör jag typ aldrig, cyklar grusväg alltså, förutom som transportsträcka.

Det blev en runda på 47 km, litet lagom distanspass. Sällan jag cyklar själv men idag blev det så! Lyckades som vanligt köra lite fel och hamnade på någons gårdsplan men vände lite diskret:)

Offseason betyder dags att planera inför nästa säsong (mer om det i kommande inlägg) och att det finns tid för spontana cykelturer! Nu följer jag ju aldrig något träningsschema men det brukar vara så fullt upp med träningar och tävlingar under säsongen så det finns inte mycket plats för spontana grejor!
Sen finns det tid för banbygge oxå, bland det roligaste jag vet. Kan lätt vara ute hela dagen i skogen och greja o fixa! Passar dessutom väldigt bra att ta med hela familjen på!

Likes

Comments