LUCIA

Siden det er lucia, så tenkte jeg at jeg skulle lese litt om hva lucia handler om, for jeg må helt ærlig innrømme at jeg ikke hadde en aning om hvorfor vi feieret denne dagen og jeg var heller ikke klar over at det ikke hadde noe med jul å gjøre.

Luciadagen er en minnedag for den hellige Lucia som skal ha lidd en matyrdød, en matydød har mange forskjellige meninger, men i hennes tilfelle betyr det at man dør for sin egen tro og overbevisning. Hva har dette med Luciadagen å gjøre, jo, den hellige Lucia ble født 280 tallet, det er visst flere legender rundt hennes navn, men det vi vet helt sikkert er at hun opplevde en forferdelig død. Historien er at hun ba til gud en dag om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk igjen og da det faktisk skjedde, brukte hun pengene hun hadde fått av moren til å betale for hennes bryllup og kjøpe gaver til alle i landsbyen hennes.

Stats holderen (statssjef) på stedet, likte kristendommen dårlig og beordret henne drept etter hun fortalte historien om hennes mor til alle som ville høre. Det var flere forsøk på hennes liv, hun ble først plassert i et bål, men flammene ville ikke røre henne, hun ble stukket i øye og opplevde ekstrem tortur, for dette og hennes gode hjerte, ble hun kaldt den hellige Lucia. Etter ekstrem mengder med tortur døde Lucia på denne datoen, 13 Desember og for hennes gode hjerte og utrolige historie blir hun feiret hvert eneste år.

Dette var egentlig en katolsk tradisjon, opprinnelig fra Sicilia, Italia, men dagen er blitt utbredt også utenfor den katolske kirken, siden 1850-tallet, spesielt i Sverige og det var slik Norge begynte å feire Lucia også. Jeg syntes det var utrolig spennende å lese om dette temaet, for alt jeg egentlig visste om dagen var det jeg hadde opplevd, at man spiste luiaboller og på skolen gikk i Luciatog, der alle var dekket med hvite sjal og holdt på et levende lys mens de sang og det var alltid en foran som hadde på seg en krone, som jeg nå innser skal reprisentere Lucia.

Det er helt utrolig hva som ligger bak slike minner, som man ikke innser før man blir eldre, nå kan det jo hende at jeg bare var helt døv og ble fortalt historien en gang, men ikke helt forsto, men jeg er glad jeg leste om det og virkelig forstår hvorfor vi feirer denne dagen. For Lucia har jeg bakt Luciaboller for første gang selv, jeg valgte å ikke tilsette safran, jeg vet at det ikke gjør dem 100% ekte, men jeg liker ikke safran og jeg syntes også det er ekstremt dyrt å kjøpe, så jeg lot det være. Ps: bildet er ikke av de jeg lagde, de kjøpte jeg fra rema 1000 😂

Jeg tenner et lys for deg ikveld Lucia ♥

Liker

Kommentarer

ArielC
ArielC,
Så fint innlegg! Lucia er så koselig ♥️nouw.com/arielc
hmls
hmls,
lussekatter er sykt gode kjøpte mine på kiwi <3nouw.com/hmls
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229