Två år sedan studenten 

En av de bästa dagarna i mitt liv som jag mer än gärna hade velat göra om (Foto: Janne Nilsson)

Mitt i all stress och packande inför semestern kom jag till insikt i att det redan är två år sedan jag tog studenten. Tiden går så sjukt fort och jag känner verkligen att jag inte riktigt hänger med i den här farten haha.. I och med detta tänkte jag bara berätta lite om sista tiden på gymnasiet samt tiden efteråt fram till idag.

Så, jag gick på en gymnasieskola i Västerås och då i en spetsutbildning i internationellt företagande. Det "speciella" med en spetsutbildning är att den är nischad inom ett specifikt område och i detta fall var det då inom området internationellt företagande. Något som stack ut från resterande ekonomiutbildningar på min skola var att vi fick åka till Tyskland på studieresa samt att vi i 3:an fick studera en marknadsföringskurs på högskolan på 7,5 hp. På vår studieresa besökte vi en högskola för att under några dagar få vara med när elever inom en typ av företags-/ekonomiutbildning hade lektioner. Dessutom fick vi besöka Stadiums ledning i Tyskland med syfte att få insikt i hur det var för den svenska "sportkedjan" att etablera sig i ett väldigt annorlunda Tyskland. Annorlunda på ett affärs- och relationsmässigt plan.

Tycker absolut att denna utbildning gav mig mycket även fast jag idag inte arbetar inom det, men ekonomi och företagsamhet finns såklart inom väldigt många branscher. Men efter att jag slutade studenten valde jag en helt annan inriktning som verkligen bara berodde på att tjäna pengar eftersom jag då hade blivit en fattig student haha. Så jag sökte jobb som något så oväntat som receptionist på en golfklubb. Kan verkligen ingenting om golf men det gick bra och jag löste det mesta där trots bristande kunskap inom ämnet.

Under ca två veckor som jag hade lite semester från golfklubben frågade en kollega därifrån mig ifall jag ville täcka upp för en som skulle ha semester i hennes mans företag. Det innebar då att jag som utesäljare skulle köra runt till fem olika butiker om dagen för att plocka upp blommor och se till så att det såg lockande ut för kunderna. Väl tillbaka på golfklubben. Det började närma sig hösten och då skulle en kurs i entreprenörskap 1 på 7,5 hp starta, som jag hade anmält mig till. Detta var i Eskilstuna, roligt att se något annat än Västerås som jag blev så van med under gymnasiestudierna. Eftersom denna kurs gick på halvfart kunde jag jobba vissa dagar på golfklubben tills att min säsongsperiod var slut, vilket var den 6:e oktober.

Under tiden på golfklubben började jag söka mig till något annat eftersom det endast var ett säsongsarbete och nu halkade jag in i bageribranschen. Det var faktiskt min systers förtjänst som mailade mitt CV utan min vetskap till hennes kompis som arbetade på min hemorts bageri. Genom hennes ord hörde chefen där av sig till mig och frågade ifall jag var intresserad av att stå som kassörska i deras butik. Jag blev så nervös över det för jag hade ju absolut inga erfarenheter av bakning så varför skulle jag vara där? Och då stod det mellan två jobb för samtidigt hade jag varit på intervju på Sostrene Grene och det jobbet skulle jag få om jag ville. Dock valde jag ändå bageriet för att jag då slapp pendla och slösa pengar som jag egentligen inte behövde slösa. Smart val tycker jag, eftersom jag varit kvar på bageriet fram tills nu.

Såklart funderar jag varje dag på vad jag vill göra i framtiden då jag såklart inte är helt nöjd med där jag är i dagsläget. Jag är glad över vem jag är och vad jag har gjort fram till idag men jag vill börja leta mig efter något som jag kan hålla mig kvar inom så länge som möjligt, för att växa inom ett visst område. Detta är dock något som jag inte hittat något svar på ännu men det kommer, det får helt enkelt ta den tid det tar vilket bara är att acceptera.. Men något jag har lärt mig under alla dessa år är att kontakter spelar otroligt stor roll inom alla branscher. Hör någon ett gott ord om dig från en person som de gillar så är du värdefull. Allt handlar inte alltid om vilken utbildning du har, eller vilka erfarenheter du har hunnit lasta din ryggsäck med. Rykte, tur och värdefulla relationer har också otroligt stor betydelse vilket är en lättnad på sätt och vis. Kom i håg att alltid göra ditt bästa ifrån dig, för varje arbetsplats du får ett gott rykte på kommer göra att du kan ta dig långt. Jag skulle i alla fall säga att det är det absolut viktigaste.

Gillar

Kommentarer

megkaup
megkaup,

kul att läsa mer om vad du pluggat, lät helt klart som ett spännande gymnasieprogram du gick! 😊 jag kan känna igen mig lite, jag pluggade "international business management" på hägskolenivå (i västerås också haha!) men har inte jobbat med något ekonomi-specifikt. människorna jag träffade på vägen, och som jag träffat via jobben jag haft sedan dess kommer ta mig längre än någon utbildning kommer, så du har 100% rätt i att kontakter är A och O.


nouw.com/megkaup
msahakangas
msahakangas,
Åh ja då förstår jag att du känner igen dig i det jag skriver. Vilket sammanträffande att det också var i Västerås!
nouw.com/msahakangas
emmapetersson
emmapetersson,

Åh vad rolig den utbildningen lät och så mysigt att jobba på bageri ju!

nouw.com/emmapetersson
msahakangas
msahakangas,
Jo men den var rättså rolig faktiskt! Ja det är mysigt på bageriet <3
nouw.com/msahakangas