PLUGG OCH HÖSTGRYTA

Godmorgon finisar! Oj vad härligt det är med fredag och helg, trots att veckan ändå har gått väldigt snabbt. Har precis varit och jobbat i ett par timmar för att nu förbereda mig lite inför en lektion som börjar om ca en timme. Efter lektionen tror jag att jag ska fortsätta plugga lite då jag behöver sammanfatta några lektioner inom kemin, så att jag blir klar med det inför nästa vecka. Därefter tror jag att jag och J bara ska ha en mysig kväll, med någon riktigt god mat och snacks. Igår började jag känna mig lite småhängig men jag vet inte ifall det är någonting på gång eller om det bara var tillfälligt, då jag känner mig mycket piggare idag. Vi får se vart måendet leder, om jag blir förkyld eller om jag slipper. Ifall förkylningen aldrig bryter ut och jag känner mig pigg imorgon ska jag och J till en av mina vänner som har fyllt år. Hoppas verkligen att jag kan gå för känner verkligen för att komma hemifrån litegrann då jag numera är hemma stora delar av dagarna. Hade varit välbehövligt med lite festligheter!

Här om dagen hade jag riktigt mycket höstkänsla och kände för att laga ett långkok. Det fick bli en köttgryta på högrev med kokt potatis, och WOW vad det smakade bra. Långkok är ju också otroligt tacksam eftersom du kan göra nytta, eller ta det lugnt medan det tillagas. Hade därför en väldigt produktiv dag med plugg och matlagning om vartannat. Perfekt när man har många saker som behöver göras under en dag.

Recept på höstgrytan

Ingredienser för ca 4 personer

700 g högrev

7 dl vatten

3-4 dl rödvin

2 st köttbuljongtärningar

2 st hackade vitlöksklyftor

2 st gullökar

3 st morötter

3 st lagerblad

1 g vitpepparkorn

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 tsk soja

3 msk färsk timjan

Salt & peppar

1. Börja med att skära högreven i bitar, ca 2x2 cm. Bryn sedan dessa i en stor gryta (gärna gjutjärn) i smör, salta och peppra ganska rikligt.

2. Tillsätt sedan vattnet, så mycket så att köttet nästan täcks. Lägg i lagerblad, pepparkorn, vitlök och buljongtärningarna. Låt koka upp.

3. Skala och skär upp lök och morot i bitar för att sedan lägga i den kokande grytan. Tillsätt även rödvinet och låt detta koka ytterligare några minuter. Vrid sedan ned värmen och låt grytan koka på låg värme, med lock på i ca 2 timmar. Börja koka potatisen när det är ca 40 min kvar på grytans koktid.

4. Rör ned mjöl (späd ut i vatten innan), grädde och soja, samt den färska timjan. Smaka sedan av grytan och tillsätt mer av de kryddor som du tycker saknas. Rekommenderar att ha i lite mer soja och salt då jag tyckte att sältan från köttet försvann lite från i början när vi brynte det.

5. Servera grytan med den kokta potatisen, kanske lite rödbetor om du gillar det och även en "kvist" med färsk timjan. MUMS!

  • Mat

Gillar

Kommentarer