MIN FÖRSTA HEMMAGJORDA SUSHI

Godmorgon hjärtan! Vaknade precis upp efter en god natts sömn. Jag somnade redan vid 22.30 igår och jag kan säga att det var välbehövligt då jag började gäspa redan tidigt på kvällen haha.. Dock inte så jättekonstigt att jag var trött då jag höll igång hela dagen. Först jobb hos pappa sedan lektion. Efter det behövde vi åka och handla då jag ville testa att göra sushi hemma.

Det jag skulle testa mig på i sushi-väg var vanliga makirullar då det känns enklast. Följde ett recept som jag tänkte dela här under bilderna, så det är bara att skrolla ned sedan! Har alltid tänkt att det skulle vara svårt att göra sushi hemma, men det enda som faktiskt krånglade var riset. Då jag inte har någon riskokare ännu fick jag koka i en helt vanlig kastrull, och att koka ris har jag alltid haft problem med. Riset blev därmed lite väl kladdigt istället för separerat och luftigt.. men det var första gången och till nästa gång måste jag ha hunnit skaffa mig en riskokare! I alla fall så valde jag att fylla rullen med lax, gurka, avokado och lite tryffelmajonnäs. Gjorde även en vegetarisk variant med samma princip, bara utan laxen. Alltså jag måste säga att det gick förvånansvärt bra att rulla ihop dessa då jag alltid sett det som ett av de svåra momenten. Följde dock en video på Youtube, när Matgeek har besök av en skicklig sushikock (HÄR). Det underlättade väldigt mycket, så tips att kika på den om ni vill testa att göra sushi hemma!

Till servering, då valde jag att toppa mina makirullar som innehåller lax med lite chilimajonnäs och givetvis salladslök. De vegetariska sprinklade jag bara över några salladslöksskivor. Tillbehören blev såklart även japansk soja och lite inlagd ingefära. Det blev otroligt gott och jag ser fram emot att testa mig fram för att göra lite andra sorter i framtiden. Det är ju faktiskt en rolig fördel, att man kan ha i lite allt möjligt!

Recept på sushi hemma av Jennie Walldén

Ingredienser:

6 dl rundkornigt sushiris

6 dl vatten

1 dl risvinäger

0,5 dl socker

2 msk mirin

2 tsk salt

4 nori ark (sjögräsark, jag hade dock kunnat använda flera till denna mängd ris)

400g rå lax (Salma eller Frøya, jag hittade av märket Frøya på Ica Maxi)

0,5 gurka

2 avokado

50g wasabi (om man vill, jag hade inte)

1 dl sesamfrön (om man vill, jag hade inte)

Istället för att ha hemmagjord chilimajonnäs använde jag mig av köpt men jag delar receptet HÄR också så kan du som vill göra egen sådan kika in där. Tryfflemajon däremot, den gjorde jag på vanlig majonnäs och droppade i tryffelolja tills att jag fått en bra smak.


1. Börja med att tvätta riset i en stor bunke. Häll över vatten och rör om, byt sedan vatten flera gånger tills att det inte längre är grumligt. Häll sedan av vattnet och låt riset droppa av.

2. Koka riset i 6dl vatten (utan salt) på låg värme i 18 min. Håll dock koll, för mitt ris blev inte alls perfekt på denna tid i en kastrull. Dra av från värmen och låt stå i 15 min, för att sedan placera riset i en större skål.

3. Blanda risvinäger med socker, salt och mirin tills att alla sockerkristaller har löst upp sig. Häll sedan över riset och blanda försiktig med en duktig träslev eller en slickepott för att det inte ska fastna.

4. Skär lax och gurka i 1cm breda stavar, gärna så långa att de når sida-sida av kortsidan på noriarket. Skär avokadon i smala klyftor och blanda iordning din majonnäs.

5. Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager med ris på noriarket, men låt 4 cm vara för att sedan kunna fästa ihop rullen. Enligt min variant så drog jag på en sträng med tryffelmajonnäs, lax, avokadoskivor och gurkstavar längs kortsidan. Tryck till hårt för att sedan rulla ihop rullen. Fukta den delen av arket som inte har ris på med lite vatten, tryck sedan till så att rullen håller ihop. Skär sedan i munsstora bitar.

6. Toppa dina sushibitar, häll upp soja och plocka fram de tillbehör du helst vill ha till dina bitar. Smaklig måltid!

  • Mat

Gillar

Kommentarer