Hur sparar man pengar?

Bilder från Pinterest (1/2)

De senaste månaderna har jag varit väldigt fokuserad på att tjäna pengar och det låter kanske lite ohälsosamt men det är inte på det viset. Jag vill hitta sätt att tjäna mer pengar på och vara mer ekonomisk just för att kunna spara pengar inför framtiden. För mig har framtiden varit väldigt viktig ända sedan flera år tillbaka, detta för att kunna skaffa mig ett bra boende när jag väl vill ha något annat än en hyresrätt, samt för att skapa ett så bra liv som möjligt för min framtida familj. Jag har sedan tidig ålder varit ganska ekonomisk och snål vilket jag är glad över att jag varit. Idag är det dock lite svårare att spara tycker jag och det är såklart för att jag inte bor hemma längre. När jag flyttade hemifrån insåg jag hur mycket som går åt varje månad, det är hyra, bredband, el, mat och så vidare. För mig kom det lite som en käftsmäll då jag i princip kunnat spara över hälften av min lön sedan jag började jobba men nu går det inte längre. Det är inget fel med det för så är det ju, man måste ju jobba för att kunna betala av alla räkningar, för att kunna leva lite och såklart för en del sparande också men inte på samma nivå som innan. Därför känner jag att det blivit viktigare för mig att hitta fler sätt att tjäna pengar på och att vara mer ekonomisk just för att kunna spara inför framtiden. Jag vill dela med mig av lite tips på vad man kan göra och vad jag vill bli bättre när det kommer till just detta.

Gör en månads-/ veckobudget - Många av de räkningar som ska betalas under månaden har jag koll på eftersom de är samma summa varje månad, annat går att räkna ut på ett ungefär. Men om det infaller andra fakturor kan det vara skönt att försöka få lite koll på dem. Gör då en budget som visar hur mycket du kommer behöva betala när lönen kommit in, då är du beredd på det och kan planera ditt sparande samt spenderande. Det har hjälpt mig mycket för att få förståelse vart pengarna går till istället för att det kommer som en chock och för att inte glömma bort att betala någonting!

Veckohandla - Detta är någonting jag själv måste bli mycket bättre på men ack så smart det är. Försök att redan på söndagen börja planera upp den kommande veckans måltider och inkludera då matlådor för även det är något man tjänar otroligt mycket pengar på. I alla fall, kika igenom skafferiet, kyl samt frys för att se vad som redan finns eller vad som måste köpas. Jag är specialist på att köpa extra av saker då jag glömmer bort vad jag har hemma och inte. Måndagar tycker jag är en bra dag att handla på just för att det är början på veckan och ja det är säkert många andra som också tycker det haha.. Var dessutom beredd på att det kommer kosta en hel del men bra att tänka på då är att kostnaderna blir fler ju fler gånger du handlar under veckan.

Panta - En kompis till mig berättade för några månader sedan att hon pantar när hon åker och storhandla och hur smart är inte detta egentligen? Har aldrig tyckt att det varit en tabu att panta utan det är bara att jag inte riktigt gjort det under tiden jag bodde hemma. Och det är absolut inget fel med att panta, det är bara smart för ekonomin då man tjänar mycket på att göra det. Jag har till exempel kunnat halvera kostnader på affären vissa gånger för att jag har pantat innan. Om ditt jobb har pant och inte ska göra någonting speciellt med den för att ingen orkar panta, ta chansen och gör det du för att tjäna lite extra och otroligt enkla pengar. Eller hör med dina föräldrar ifall de har någon pant eller någon annan i din närhet som du vet inte brukar panta, alltid är det någon som gärna slipper!

Jobba extra - Ett bra sätt att tjäna pengar är att hitta någonting på sidan av att jobba med. Har du ett 7-16 jobb som inte är allt för ansträngande så finns det möjlighet att kanske jobba några timmar extra med något helt annat när du kommer hem Kanske kan du hjälpa någon med något som du får betalt för, driva något eget eller ha ett extra jobb på helger till exempel. Gör gärna någonting helt annat mot vad ditt vardagliga arbete innebär för annars är det nog lätt att tröttna. Om du har sådan tur att du kan hålla på med något som inte alls känns som ett jobb utan mer som en hobby så är det PERFEKT!

Tänk på din inställning - Mitt sista tips för denna gång handlar om din egen inställning till jobbet du gör för att tjäna pengar. Jag har alltid försökt att tänka på framtiden när det kommer till att motivera mig själv, till exempel ställer jag mig frågan: Vad kommer bli enklare i framtiden om jag jobbar på nu? Ja då kanske det finns pengar till handpenning på en lägenhet eller ett hus, eller liknande. Men glöm inte heller bort att tänka på vad du kan unna dig genom att du sliter, för framtiden kan vara långt bort vilket kan göra att motivationen sinar efter ett tag. Jag har en önskan om att gå till frisören snart då mitt hår börjar bli lite risigt så när jag känner att jag förtjänar det efter att ha jobbat mycket så kommer jag att unna mig det! Sätt upp lite små mål samtidigt som du har stora mål för ditt sparande, om du tänker stort kommer du vilja spara mycket, eller det är i alla fall något som funkat på mig.

Och nu under denna tid med pandemi är det jätteviktigt att försöka vara glad för att man faktiskt har ett arbete att gå till, för det är inte alla som har det tyvärr. Även om det börjar kännas som att ett nytt jobb skulle sitta på sin plats så måste man tänka på fördelarna som man har gentemot andra just nu. Nu kommer jag låta precis som min farmor men; jag ska vara glad så länge jag kan betala min hyra och har mat på bordet. Tänk vilken chock det hade varit om ma en dag inte hade det som ska vara så självklart för en.

Jag hoppas ni kan få lite bra inspiration av dessa tips. Vet att många är ganska självklara men jag ville bara ge er en bild av mina tankar kring att tjäna pengar och hur jag tänker för att kunna spara.

- Magdalena

Gillar

Kommentarer

Ida,

Otroligt bra tips!! Behövs verkligen nu när man är student 😃

idanilssonphoto.se
msahakangas
msahakangas,
Haha ja men precis, kan säga att det behövs trots att jag inte lever studentliv.. 😊
nouw.com/msahakangas