Fördelar med grönkål

Vad tycker ni om grönkål? Jag har verkligen fått upp ögonen för det och efter idag kommer jag att börja äta det regelbundet. När jag säger att jag tycker om dessa gröna blad så ska ni verkligen ta till er att det är gott, för jag är verkligen inte en sådan människa som är för det riktigt nyttiga och gröna grönsakerna. Efter idag insåg jag verkligen att jag gillar grönkål! Har faktiskt bara smakat det en gång innan vilket var när min chef gjorde chips av dem på jobbet, det var där jag fattade tycke för dem så tanken var att göra lite chips här hemma idag. Det blev en del chips och jag har gått och smaskat på dem hela kvällen, så sjukt gott och otroligt enkelt att göra. Inte nog med att det är en god grönsak, det är även en väldigt hälsosam grönsak.

Dessa enkla och goda blad innehåller väldigt mycket godsaker för kroppen. Den första fördelen med att äta grönkål är att det innehåller en antioxidant vid namn lutein som innehåller karotenoider, som ska verka för att dämpa inflammation i kroppen. Karotenoider förser även kroppen med en del A-vitamin som både håller synen i gott skick och hjälper immunförsvaret, likt C-vitamin som även det finns mycket av i grönkålen (Food Pharmacy). C-vitamin gör även att din hud mår väldigt bra!

Andra fördelar med dessa gröna blad är att de innehåller omega-3 som kan hjälpa till vid depressioner. Omega-3 har också en förebyggande effekt mot diabetes, så bra ju! (ELLE)

Jag tyckte verkligen att det var så intressant att läsa på lite om de olika fördelarna som finns med just grönkål, då jag inte alls varit speciellt insatt i det förr eftersom jag inte ens föredrar grönsaker. Tror verkligen att kunskap om vissa råvaror kan få mig att tänka om lite, för detta var verkligen så nyttigt att läsa om.

Men ni kanske inte heller är sådana som gillar de typiska, nyttiga grönsakerna? Då tycker jag verkligen att ni ska prova på att göra grönkålschips för då kan ni krydda lite som ni vill tänker jag. Och ni kommer ÄLSKA konsistensen på dem, så tillfredsställande!

Börja med att förbereda ugnen och sätt den på 160 grader. För att göra grönkålschips behövs ca 300 g grönkål om ni ska göra en stor laddning, jag använde kanske hälften, så ca 150g. Det första som ska göras är att skära bort bladen från dess lite grövre stjälk, för den ska inte vara med. Låt bladen vara i ganska stora bitar för att få lite större chips, annars är det bara att skära dem i mindre plock om du hellre föredrar det.

Därefter ska bladen sköljas och sedan läggas på avrinning på en handduk, försök få de så torra som det bara går då det är viktigt för att de ska bli riktigt krispiga i ugnen. När de inte längre är blöta lägger du de i en skål tillsammans med 1,5 msk rapsolja samt en nypa salt och en nypa svartpeppar, här är det bara att gå på känsla tycker jag!

Sprid sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper, och se till att de inte ligger på varandra utan har sitt "space" på plåten. Sätt de sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Och efter ca 15 minuter är de så här fina och krispiga, voilá!

Eftersom jag inte använde all min köpta grönkål till chips hade jag lite till den hemmagjorda pizzan jag och J gjorde idag. Vi tycker om lite olika saker så jag hade en egen del av pizzan som jag valde att toppa med tomatsås, gullök, riven ost, pecorino samt lite duttar av pesto på det. Till det hade jag lite mer gullök, grönkål samt lite ruccola och vitsås såklart! Så gott och enkelt <3

  • Mat

Gillar

Kommentarer

Jovana
Jovana,

Sluta vad gott 😍 längtar tills mitt kostschema tar slut. Det första jag ska kränga är grönkålssallad och chips 😂

nouw.com/jovana
msahakangas
msahakangas,
Det gör du helt rätt i!! <3
nouw.com/msahakangas