Currygryta med quorn

Är det bara jag eller har den här dagen varit otroligt lång? Jag älskar det dock för då känns det som att det hinns med mer. Jag har till exempel hunnit jobba fram till klockan två, tränat i en och en halv timme och dessutom lagat mat. Till kvällen fick det bli en currygryta med quorn, och jäklar vad bra den blev denna gång! Hittade på det här receptet för flera år sedan, i samma veva som jag började tycka att det var kul att laga mat till familjen. Blev dock vegetarian för ca ett och ett halvt år sedan så då bytte jag ut den tidigare kycklingen till quorn och det funkar alldeles utmärkt. Om ni vill veta hur jag gör min currygryta kommer receptet här:

1 gul lök (2 om de är små)

2 vitlöksklyftor

1 paprika

Quorn-bitar (frysta eller färska)

2,5 dl créme fraîche

Ca 5 dl grädde

1 dl riven parmesan

En näve färsk, hackad basilika

Salt, Peppar, Oregano samt en hel del curry efter smak

Olja till stekning

Det här receptet går att mixtra en hel del med vilket jag har gjort under alla år. Man kan byta ut och lägga till beroende på vad man själv tycker om, det är något jag gillar med grytor och även pastasåser! I alla fall så börjar du med att förbereda allt som ska hackas då det kan vara skönt när stekningen väl drar igång. Börja med att fräsa lök och vitlök, när den sedan börjar bli gyllenbrun tillsätter du quorn-bitarna. Krydda sedan med curry, eftersom det är den smaken vi vill lyfta i rätten steker jag bitarna tillsammans med curry och löken.

När bitarna börjar bli lite mjuka (om de är frysta, annars behöver de bara få lite färg) tillsätter du grädden och crème fraîchen. Syftet med att tillsätta crème fraîche är för att få lite syrlighet i rätten för att curryn inte ska bli allt för intensiv och tung. Sedan river jag ned parmesan i grytan och det använder jag för att jag gillar smaken och sältan som den ger. Tillsätt även den hackade paprikan och basilikan, smaka av med salt, peppar, oregano och lite mer curry om det behövs. Dra sedan ned värmen en aning och låt grytan puttra för att få alla smaker att utvecklas.

Till grytan hade jag fullkornsbulgur då det var något jag hade hemma, men jag gillar det. Det skulle kanske passa ännu lite bättre till Jasminris eller vanligt ris, det bestämmer du själv!


  • Mat

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Quorn har jag inte ätit så mycket faktiskt, men som jag minns är det ju himl gott! Receptet verkar ju inte dumt det heller :> Kram! ❤️
nouw.com/emmaengstrom
msahakangas
msahakangas,
Quorn var inte min favorit till en början, men nu gillar jag det! Grytan är supergod! <3
nouw.com/msahakangas