Lördag och minus!

Lördag och detta är den sista lördagen i November.
Känns som det var Mars igår nästan jo. Fan vädret ska vi inte ens snacka om.

Sen den förra minus dagarna som var så har vinter kläderna stannat framme. Även så att termobyxor är på skola och dagis. Ska se om jag kan hitta dom andra termobyxorna för att ha här hemma till stora tösa. Mini har overall och hon gillar den.

Vem är Sankt Nikolaus?

Jag är uppväxt med en katolsk mamma och en protestant till pappa. I mina ögon mer ateist än någon annat.

Så länge jag kan minnas har vi alltid firat Sankt Nikolaus. Detta är natten/morgonen den 6 December. Men ställer en sko/stövel vid dörren till barnets rum. Inte inne på rummet. Sen innan man lägger sig för natten så lägger man ett paket där. Det kan vara allt från en leksak till en ny mössa eller så.
OBS inte godis haha då det inte håller så länge :P Men det bestämmer man själv.

Men vem är Sankt Nikolaus då?


" Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren född cirka 280 i Patara (senare Arsinoe), Lykien, i dagens Turkiet, död 6 december 343 i Myra, Lykien, var ärkebiskop av Myra i dåtida Grekland. Han vördas som helgon i Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan och Orientalisk-ortodoxa kyrkan, med festdag 6 december. Han är även känd som Sankta Claus." - wikipedia.

" Nikolausdagen är en festdag till minne av biskopen Nikolaus av Myra. Den högtidlighålls på Nikolaus dag i almanackan, vilken infaller den 6 december[1] enligt västlig kristen tradition och den 19 december inom östlig kristendom. Nikolausfirande är vanligt i vissa delar av centrala och östra Europa.

Vid Nikolausdagens firande står barnen i centrum. 300-talsbiskopen Nikolaus har etablerats som både sjömännens och barnens skyddshelgon, och redan på medeltiden fick barnen särskilda Nikolausgåvor på hans dag. Denna tradition lever kvar i bland annat Nederländerna, där deras Sinterklaas (jultomten, efter nederländskans namnform baserat på det ursprungliga Sint-Nicolaas) levererar presenter till barnen dagen före själva Nikolausdagen.[1] I grannlandet Belgien sker dock presentutdelningen på själva Nikolausdagen.

I Tyskland är det tradition att man ställer fram sina vinterstövlar på dörrmatten på kvällen de 5:e december, och så kommer Nikolaus och fyller de med goda saker, mest söta, frukt och nötter under natten. På tyska heter han Sankt Nikolaus.

Fenomenet med Sinterklaas följde med nederländska utvandrare till USA. Där omvandlades han till slut till Santa Claus,[1] den nordamerikanska jultomten.

I Nederländerna och Belgien "anländer" Sinterklaas och hans medhjälpare (inklusive Zwarte Piet) ibland till området flera veckor tidigare, inför det kommande Nikolausdagsfirandet." - wikipedia

Han förekommer även inom kristendomen men få kristna har hört talas om han har jag märkt.


När jag var lite berättade mormor att han var ett helgon som gav fattiga barn leksaker för att dom inte skulle vara utanför. Det var någon som många såg fram emot för dom kanske inte har råd med julklappar. Detta glädje även föräldrarna att deras barn kunde få något.

Jag gör detta före att föra vidare det som är min tradition. Även när jag inte hade barn så gjorde jag detta. Kunde vara att jag tog en fika på stan då eller att jag för köpte en fika till någon. Man som vuxen med eller utan barn kan göra det på olika sätt.

Sen vill jag hålla kvar detta för mormor. Detta är en av dom sakerna som jag kan föra fast hon inte lever mer.

Hade detta varit någon som Du hade kunnat tänka dig fira?

Gillar