Att må psykiskt dåligt

Att Må Psykiskt Dåligt

Att Må Psykiskt Dåligt är inget som farligt. I alla fall inte måendet men ens handlade kan blir farligt om man har otur. Den identifierar en sinnesstämning som är jobbig för dig och du kan behöva ha hjälp med vissa saker.

Jag mår psykiskt dålig själv och just nu är det så att även min antidepressiva medicin inte hjälper som den har gjort innan. Då jag tar inte medicinen för att blockera mitt mående utan för att jag ska kunna hantera det något lättare.

Jag skäms inte för mitt mående men jag skäms för min handling!

Men det är inte din känsla. Det är stor skillnad.

Jag är i en deprimerad fas i mitt mående och jag visar det genom olika sätt.

Mina signaler eller mitt kroppsspråk.

  • Jag är totalt orkeslös.
  • Jag har noll fokus på vad jag gör eller vad jag ska göra.
  • Det tar längre tid för mig att göra sakerna och att samla energi till det.
  • Jag blir jätte trött av ikke fysisk social kontakt. Tex Telefonsamtal.
  • Jag ser ingen anledning till mat eller ens att äta.
  • Mitt psykiska mående börjar gå över till fysiska symtom.

Psykiskt mående och fysiska symtom?

Detta kan vara tex huvudvärk som i mitt fall. Jag känner av huvudvärk men jag kan inte lokalisera den samt den försvinner och sen kommer igen.
Jag kan få intervaller med feber. Samma som huvudvärken. Det kommer och går. Jätte jobbigt är det.
Jag har värk i HELA kroppen men framför allt mina knän.

Fysiska symtom kan även vara tex hjärtklappning eller att pulsen ökar och det känns som man har hjärtklappning.

Att Må Psykiskt Dåligt

Alla har mått psykiskt dåligt någon gång under sitt liv och detta kan vara i olika grader.
En del upplever ångest en annan del har en diagnos som är för psykisk ohälsa.

Men detta är inget som vi ska skämmas över. Sanningen är att det är vanligare än vad vi tror. Sen att det inte snackas om i samhället lika mycket.
Utan idag blev det mer samhällsbesvärande och man känner sig till last ist. Detta är för att samhällets syns på psykisk ohälsa är trång och man ser det mer när det kommer till tex rättsväsen. Jag vet om att media vrider på saker.

Men det gäller att man ska kunna ge rätt personer den hjälper som den behöver och inte den personen som skriker högst eller som i brottsfall där man vill köra på det kortet för att man ska försöka "hitta" vägen till lindrigare straff. Nej alla brotts fall är inte så och en del behöver en rättspsykiatrisk utredning och där man faktiskt har en psykiskt sjuk människa som behöver hjälp.

Men vi som lider av psykisk ohälsa blir oxå försatta med fördomar och för ut fattade meningar av samhället. Vi är inte mer sjuka än någon med en fysisk åkomma OM vi får hjälp. Men får vi inte hjälp så lär vi oss inte heller att hantera det på rätt sätt. Samma som någon som missbrukar värktabletter för en fysiska skada som inte fått rätt hjälp att behandla sin smärta.

Skillnaden är inte större!

Att ha en fysiska åkomma så som skada accepteras mer än psykisk åkomma. Detta är en stor brist i samhället och kan leda till utanförskap. Detta kan faktiskt öka kriminaliteten som finns i samhället.

Psykisk ohälsa är den dominerade sjukdomen i vårt samhälle idag. Men tyvärr har vi inte kunskapen eller resurserna för det.

Gillar