solens dotter av Anna Granberg

Books

Imorgon släpps en helt galen bok som jag har fått äran att recensera! Ta och läs vidare, kolla in Instagram @serafforlag imorgon och kolla in releasefesten!

Solens dotter är en fantasy roman skriven av Anna Granberg. Boken följer Damiana, en bondes dotter, som bär på djupa hemligheter. Hon kan göra saker ingen annan kan och om någon får veta kan det betyda liv eller död. Sandreon, en halvgud, en härskare- i alla fall om mamma tillåter- har ett uppdrag. Att hitta och döda Solgudens dotter. Om han inte dödar sin fiende kan han förlora både sitt kungarike och balansen mellan solguden och åskguden skulle kollapsa. Så ska prästerskapets profetia ha låtit. Damiana och Sandreon borde hata varandra men ju mer tid de spenderar tillsammans, desto svårare blir det att förneka sina känslor. Men man får inte glömma att en av dem måste dö.

Från första ordet till det sista sveper Granberg in en i spänning, brutalitet och rädsla. Samtidigt som man möter mjuka men komplexa karaktärer- man kan inget annat än älska denna berättelse. Från första stund som man möter Damiana är hon stark och redo att göra vad som helst för att skydda dem hon älskar. Ju mer man lär känna henne, ser man hennes mjuka inre och det gör henne så verklig. Hon är rolig utan att veta om det och har en viss aura som göra att jag vill vara vän med denna karaktären.
Sandreon är så berövad av kärlek att han knappt vet vad det är. Han tycker också högt om sig själv att man ibland rullar ögonen under hans kapitel. Men det är det som gör att han är en bra karaktär. Han speglar en viss typ av man som alla känner åtminstone en av. Men, genom bokens gång, utvecklar han empati och utvärderar sitt beteende, han växer och kommer ut på andra sidan som en starkare, mer medveten individ som man kan komma till att tycka om.

Ur en feministisk synpunkt så är jag inte helt hundra med denna världen som kvinnorna i boken beskriver. En ser på män som endast nödvändiga för att skaffa barn och en annan beskriver att det är inte socialt accepterat för en kvinna att bära byxor. För att inte tala om hela det med att brännas på bål eller att man blir bortgift. Att skildra den verklighet som är när man är kvinna, för att skapa diskussioner och väcka känslor om mänskliga rättigheter, är så viktigt. Där finns tillfällen där oacceptabelt beteende blir tillrättavisat men det märks i världen som byggts upp att det är en systematisk sexism som härjar, likt vår egen värld.

Granberg har ett sätt att runda av berättelser som är så tillfredställande. Det känns som att författaren har suttit bredvid mig och berättat hela sagan för mig. Denna resa har varit ett sådant nöje. Från att jag började läsa, känns det som att jag hållt andan. Ni vet när det känns som att man inte ens läser längre? Man är i boken, en del av boken- så känns det att läsa denna sagan.

Thank you for reading. All the best,

Victoria

Gillar