( tips på hur man tar sig vidare i karriären

1. Skaffa dig en eller flera mentorer – människor som du ser upp till. Människor som tror på dig. De kommer att vara dina guider genom din karriär och det är otroligt skönt att bolla saker med någon som faktiskt tror på en – men inte gullar med en som ens mamma eller kompis kan göra.


2. Gör först och be om ursäkt sen. Om man kommer in som en ung, frisk fläkt in i ett företag eller bransch kan det vara lätt att dina kollegor eller chefer inte tror på dina idéer, för att de vill göra som man ”alltid har gjort”. Eller så kanske de säger att de redan har testat din idé och att det inte kommer funka. Eller något annat tröttsamt. Fortsätt göra saker du tror på och be om ursäkt först om idéerna inte fungerar. För att utvecklas och växa i sin karriär måste man vara modig.


3. Acceptera befogad kritik – men ta aldrig skit. Enkelt i teorin, svårare i praktiken – men viktigt när du väl hamnar i en besvärlig situation.


4. Lär dig att effektivisera ditt arbete. Det finns ingen prestige i att sitta flest timmar på ett kontor – däremot finns det prestige i att få mycket gjort, jobba snabbt men effektivt och pricka av alla att göra-punkter man har. Om du lär dig att jobba effektivt får du mer tid till ditt privatliv utan att behöva göra avkall på din karriär. Boktips: ”4-timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre”.


5. Planera ett steg, inte tio steg framåt. Det är lätt att bygga upp stora drömmar i huvudet och måla upp alla saker man vill uppnå på en och samma gång. Men försök att inte planera för mycket, ta istället ett steg i taget.


6. Våga ta för dig! Våga visa att du kan och vill. Överraska din arbetsgivare likväl som du överraskar dig själv. Se en anställningsintervju som ett tillfälle, inte bara för dig att lära känna arbetsgivaren, utan även för arbetsgivaren att lära känna dig. Våga ställa frågor och motfrågor, det är det som gör dig unik och som gör att de kommer ihåg dig.


7. Våga be om hjälp. Det behöver inte vara en svaghet att be om hjälp, snarare tvärtom. De saker du är mindre bra på kanske någon kollega är expert på och tvärtom. Finns det ingen kollega så kanske en kurator/karriärscoach kan hjälpa och guida dig framåt. Vi behöver alla bolla våra idéer och tankar med någon annan.


8. Var personlig. Mentalitet, drivkraft och personlighet är de tre viktiga byggstenar till framgång. Glöm inte bort dig själv!

Gillar

Kommentarer