Header

hej! förlåt för dålig uppd men .har ej haft tid. idag så har jag haft dans och dte var kul förutom när jag trampade snet imorgon så ska jag ha nationela prov i svenska jag har redan haft två och dom gjorde jag i tisdags men kan ej skriva längre så vi ses

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej! idag så kommer det en collab med Alvasskoliosresa. jag tänkte snacka om hur det är att leva med skolios och korset. jag har haft skolios ända sedan jag föddes men det visste vi inte för ens jag var ca 8/9 år och sen nu när jag är 12 år så fick jag en korset.Om man har det så blir ens dagar lite annorlunda tex så har man svårt att böja sig så det blir annorlunda när man ska sätta på sej skorna och att ta upp något som man tappat. kläder är nog det jobbigaste för mig. jag har väldigt mycket tajta kläder men dom passar ju ej eftersom man får en lite större storlek när man har korset. Sen när man har idrott så bli det annorlunda efter s dom flesta in min klass frågar om den och kollar på som om att det var det konstigaste dom sett i hela sitt liv.Skoliosen är inte alls så jobbigt korsetten är mer jobbig. jag tycker att skoliosen är inget problem eftersom den ej ställer till det. jag har faktisk inte så mycket att säga om skoliosen

Tack för att ni läste och gå in på Alvasskoliosresas blogg. Hejdå!

Likes

Comments

Hej!idag så har det varit en helt vanlig tisdag. Inget speciellt har hänt. jag kan berätta mitt skolschema. på morgonen så har vi svenska, sen så har vi NO, efter det så har vi lunch och idag så åt vi blodpudding och det är så himla ekligt, efter det så har vi en kort svenska lektion,efter det så har vi idrott och vi körde basket asså det är ju så tråkigt,efter det så har vi till svenska lektion och sen så gick jag hem. nu efter skolan så har jag pluggat osv. hejdå!

Likes

Comments

heej! asså jag vet absolut inte vad jag ska skriva om... men jag skriver väl bara på. jag var ej i skolan idag för att jag var på magnet rönken för att jag har skolios. på fredag så ska jag få reda på om jag ska försätta att ha korset. men imorgon så är det tisdag och då så har jag idrott och vi ska ha basket alså fy vad tråkigt.men sen vet jag nog inte vad jag ska gör imorgon. bara jag som stör mej sjukt mycket på att alla säger att det är insidan som räknas men ingen tänker så ju alla tycker att det är utsidan som räknas alla bryr sej bara om personen ser snygg ut eller har stora bröst eller stor röv. alså att man har den perfekta kroppen. det verkar som att alla tycker att dom häldre har en snygg partner som är elak än en som är mindre snygg men snäll. skriv i kom om ni håller med mej. hejdå!

Likes

Comments

Hej! idag så tänkte jag snaka lite om mens dom flesta tycker det pinsamt.

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person.

När får jag mens?

I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel.

Första mensen kan komma som en överraskning. Kanske är mensenu längtat efter. De flesta kompisar kanske redan har fått den och du känner dig lättad för att du äntligen är en i ”gänget”.

En del tycker att det känns jobbigt. Kanske har ingen annan i klassen fått mens. Du kanske undrar vilket mensskydd du ska använda och det kanske känns pinsamt att prata med någon vuxen om det.

Vissa kan tycka att det är jobbigt att ha mens. Det kan ibland bero på att du inte känner att din kropp stämmer med det kön du vet att du är. Att få mens kan förstärka den känslan. Du kan läsa mer om att känna att kropp och kön inte stämmer ihop i texten Könskorrigering – att vilja ändra på sin kropp.

Hur mycket blöder jag?

Mensen kommer oftast en gång i månaden. Hur mycket du blöder och hur många dagar du har mens, skiljer sig från person till person. De flesta blöder i tre till sex dagar.
Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer.
Du har något som kallas för riklig mens om du blöder så mycket att du måste byta mensskydd så ofta att det blir jobbigt. Kanske måste du använda dubbla mensskydd för att inte blöda igenom. Riklig mens kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Det beror på att blodvärdet har blivit lågt.
Har du riklig mens kan du kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Då kan du få hjälp med tabletter som gör att du blöder mindre.
Även de skydd mot graviditet som innehåller hormoner, som p-piller, p-ring och hormonspiral, gör ofta att du blöder mindre när du har mens.

Vad händer i kroppen

Vid födseln finns det massor av äggceller på äggstockarna. Varje månad från det att du kommit i puberteten tills du kommit i klimakteriet mognar sen en äggcell till ett ägg

Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Det gör den genom att slemhinnan inne i livmodern växer till och blir blodfylld

När ägget mognat lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren.

Veckan innan mensen får en del något som kallas för premenstruell spänning, PMS. Du kan då känna dig ledsen eller arg. Du kan känna dig energisk eller bli sugen på godis. En del får mer finnar. Du kan också få ömma bröst.

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. Mensen kan ibland innehålla klumpar. Det kan vara stelnat blod eller delar av slemhinnan.

Precis när mensen börjar är det vanligt att få ont i magen. En del får ont i ryggen, låren eller huvudet. Det kan göra mycket ont men mensvärk är ofarligt.

När du har haft mens börjar allt om från början och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

hejdå!

Likes

Comments

Subscribe