Header

Sitter på Starbucks nu i Hamra. Ska försöka börja plugga nu. Men såklart är jag så seg på att komma igång. Men ska blogga lite sen ska jag gå all in. Borde börja blogga nu. För jag har ås mycket jag vill berätta så måste skriva ner det så jag inte glömmer visst? Spelar ingen roll om ingen läser, men det är ju bra för mig.

Vad jag älskar detta land? Vill verkligen bo här! Så som jag önskar. Just nu så har jag knappt pluggat någon Fusha så måste faktiskt sätta igång! om en månad har jag tenta och på fredag har jag prov i Saifi, men de kommer gå bra. Det ha börjat bli lite komplicerat men det går bra. Har börjat prata mer nu, kan det nu. Förut kunde jag inte ens säga en mening. Så försöker använda verb u, det är krångligt och måste tänka en hel del, men det funkar!

Har träffat så många människor här det är så sjukt! Varje dag lär jag känner nbya personer och jag älskar det! Skulle verkligen vilja få ett jobb här i framtiden (Inshallah).

Igår åkte jag till libaneserna största mardröm.. Tripoli! Så som alla sagt att man inte ska dit.. Haha, BULLSHIT! älskadeStaden! förstår att situationen kanske inte är den bästa, men allt var så bra! Fint med! Folk hade sagt att människorna är äckliga och det är smutsigt och att man inte ens ska äta på deras restauranger. Dem är så rasistiska haha, trots att det är deras egna land. På vägen hem så ville vår taxi chaufför så klart ha mer4 pengar än vad vi kom fram till. Så vi lämnade bilen, det var rätt obehagligt, men det var bra att vi var tre. Så jag och Fanni gick hem till Liana istället så att han inte skulle fatta att det var min lägenhet han parkerat utanför.

Bild från första veckan i Libanon när jag åkte upp till cedrarna

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Så här kommer en uppdatering med massa  nyheter faktiskt. Det jag varit sysselsatt med de senast 2 veckorna är att jag jobbat på en skola. När jag säger skola, menar jag en trång lägenhet där han klass på 25 barn mellan 6 till 14 satt på plaststolar i vardagsrummet, medan den andra klassen satt ihop tryckta i köket som motsade andra klassrummet. Dessa barnen hade kommit nyligen från Syrien, och eftersom de vuxit upp i krig har de inte fått en ordentlig start med skolan, därför kan många av dem varken läsa eller skriva. Syftet med dessa två veckor vi undervisade dem var att ge dem en grund i engelska och arabiska som de kan använda när de börjar den riktiga skolan (som började igår! ). 

Barnen har varit jätte duktiga, men såklart stökiga vilken jag inte tycker är konstigt när de endast har en rast på 30 min som de var tvungna att spendera i lägenheten, för grannarna i området är så emot att de ska få gå ut på gården. Vissa barn som inte bor i bananplantagen utan gjort om källare till sina lägenheter får höra av grannarna att de är smutsiga och fula bara för de är syrier och får därför inte gå ut och leka där de bor heller. Så mentaliteten här gentemot syriska flyktingar är väldigt illa.

Men THANK GOD för nu har vi äntligen hittat en skola! Det är en muslimsk friskola som ligger i ett shia område. Rektorn var jätte öppen mot oss trots att vi sa att vi är en kristen organisation och var till och med orolig för vår skull, eftersom våra barn är mestadels sunni och dem är shia. Men det är inget han behöver vara orolig för, våra familjer är bara tacksamma att deras barn får gå i skolan. Det som är lite tråkigt är att skolan är på eftermiddagarna eftersom den används på förmiddagarna av dem andra. Så jag kommer hem runt 7. 

Men låt mig berätta lite om första dagen. Hela denna veckan från måndags har vi förberett material och dekorationer som vi ska använda i skolan. I onsdags åkte vi dit. Det ser ut som ett fängelse. På riktigt ser det ut som en spökskola. All färg har bleknat, dammigt, söndriga bänkar och stolar. Klotter, svart golv. Verkligen läskigt. Men med dekorationen upp så blev det verkligen en helt ny stämning. Hjärtan, blommar och glada gubbar på väggarna. Jag tror de andra eleverna också uppskattar det väldigt mycket. 

Så igår började skolan och kaoset startade redan från morgonen. Vi hittade inte bilnyckeln så vi kunde inte ge oss av, när vi väl hittat en extra nyckel och var framme möttes vi inte direkt av ett varmt välkomnande. Lärarna gjorde det verkligen svårt för oss, vi fick inte använda stolar, eller några av de klassrum vi hade förberett, vi skulle betala deras städerskor, och en kvinna fick ett utbrott för att vi kommer öppna en kiosk för våra barn. Jag fick vara lärare för den yngsta klassen, förskolan, de är runt 5 år, jätte söta, vill ha massa kramar och pussar på en hela tiden. Vilket kan vara svårt att hantera när man vet att några av dem kan ha löss. Alla barnen hade sina moment när de fick sina sammanbrott och bara grät, de är första gången de var i skolan.

Idag var det ingen skola eftersom de vart några bomber igår, och det är inte alls långt ifrån skolan. Så för säkerhetsskäll var de ingen skola. De som är lite roligt är att nästan alla skolor var stängda idag även om skolorna var på andra sidan av Beirut. Så idag spenderade jag dagen på stranden med alla amigoos. Nu ska vi ha Yoga.

Uppdaterar snart igen :)Likes

Comments

Hej hej!

Okej så här ligger det till. Tar och främst tänker jag skriva här eftersom jag inte orkar göra en ny blogg så hoppas det är okej. Sedan har också många frågar vad det som händer här nere och vad jag gör så här kommer en liten sammanfattning på de ca 2 veckorna jag varit här.

Jag kom till Libanon den 9 okt om jag minns rätt. Gillar inte att flyga själv och framförallt behövs byta flyg själv, men det gick bra, inga svårigheter alls. Väl framme i den libanesiska passkontrollen blev jag inte insläppt eftersom jag inte kunde någon adress till vart jag skulle bo. Så kvinnan i kontrollen var väldigt misstänksam mot mig. Men jag ringde Anna som gav mig adressen och jag fick komma in. Anna och Bilal mötte mig utanför flygplatsen. Så röda första veckan bodde jag hos dem uppe i Aley som är på ett berg och man får fin utsikt över hela Beirut. I Aley bor det huvudsakligen druser. Om ni inte vet vad druser ät för något är det en sekt. De tycker att de tillhör islam, men det gör ingen annan. De använder inte Koranen utan har en bok som kallas Vishetens bok om jag minns rätt som bara de äldsta får läsa i.

Anna och Bilal var hur fina som helst. De tog mig på utflykter till Tyre och till Al Biqa. Planen var att jag skulle hjälpa till på ett center som Anna jobbar på. Centret heter sol-kids och hjälper med många olika saker som bland annat delar du upp förnödenheter till flyktingar, har skola för barn som av olika skäl inte kan gå på libanesisk skola osv. Många av dessa barn är kurder från Syrien.

Men jag valde att flytta till Damour. Varför ? Jo, först så kändes det mer som att jag skulle jobba här, vilket också varit planen, men det var inte meningen att jag skulle flytta efter en vecka. Jag kom i kontakt med dem och de sa att de behövde en engelska lärare. Så i en vecka, varje dag åkte jag från Aley till Damour med Ranya och gick en lärare utbildning. Eftersom jag skulle arbeta i Damour skulle det bli mycket enklare om jag också bodde där, så jag flyttade in hos Sara.

Jag trivs mycket bra här för är mer bekväm. Det är friare miljö så det ät inte jobbigt att gå ut, samt att jag har många vänner så vi hittar på mycket. I Aley hade jag inga som bodde nära så jag satt mest inomhus förutom när Vi åkte på utflykter.

Vad har jag gjort sen lärare utbildningen tog slut?
De sista 2 dagarna gick jag inte för var sjuk, sedan hamnade jag också på sjukhuset eftersom jag hade vätskebrist och till och med brist på blod = mycket allvarligt(!). Men jag fick dropp och äter massa mediciner nu så mår mycket bättre! Tack Gud! Haha trodde jag skulle dö en natt för mådde så sjukt dåligt.

Sedan så har jag inte jobbat på skolan än eftersom vi inte haft någon! Ägaren till den gamla skolan vill inte ha flyktingar här så dit kan vi inte gå längre. Så vi har bett mycket. Igår startade skolan, tyvärr inte för alla barn eftersom de inte får plats. Så dem som går på skolan nu är nya barn som kommit till Libanon, som inte kan läsa eller skriva. Planen är att få dem att hamna på samma nivå som resten av barnen så att vi så småningom kan starta riktiga skolan där alla barn kan gå.

Denna veckan har jag inte behövts på skolan för de har haft ett team med lärare på besök från Irland så vad jag har gjort istället är att gå på hembesök hos flyktingar. Många bor i små hyddor på banan plantagen. Vissa familjer tror inte på utbildning så de har sina barn hemma. På besöken dricker man massa te eller kaffe och bara pratar. De blir alltid glada för besöken eftersom det är inte så mycket som händer annars. Ibland kanske de delar sina historier eller så ber vi med dem.

Vårt arbete här handlar om att ge dem hopp. De är utfrysta här i samhällena för de är syrier och lever i väldigt tuffa förhållanden. Idag så kände jag för att bara gråta efter besöken. Sara sa att det beror på att liksom man tar på sig lite av deras börda när man är med dem. Samt att det kan vara tung energi typ. Men idag fick jag besked att från och med imorgon behövs jag på skolan så är lite nervös, men det blir nog bra.

Jag ska försöka uppdatera när nya saker händer!

Peace out

Likes

Comments

På väg mot Stockholm nuuu o sitter på tåget. Jag har inte varit på top de senaste dagarna fast kommer nog bli rätt på bra humör när jag träffar Becca😊

Igår åt jag ute med Camilla o Diana. Sen slocknade jag totalt när jag kom hem. Vet inte varför men kan inte sova på nätterna. Beror nog på att jag tänker så mycket. Men de va en liten uppdate. Pözz

Likes

Comments

Så helgen har varit jätte fin. Carro fyllde år bland annat. Och hade fixat så mycket god mat. Sen sov jag över där. Jag o natta va på stan. Och igår gick jag till conect med Diana och åt på kebabhouse efteråt.

Sen har Sandra också förlovat sig och det var en riktigt bra fest. Det var lika stort som ett bröllop. Det är ett bröllop nu på söndag, vill verkligen gå men kommer va i Sthlm.

Nu ska jag hem har precis vart på bilskolan, så ska äta, sen ska jag jobba. Pözz

Likes

Comments

​Jag gråter nästan hela tiden, det är helt sukt, men jag är bara så ledsen hela tiden. Världen är fucked upp. Jag skulle faktiskt kunna offra mitt liv om det gjorde någon skillnad. Jag gråter när jag ser på Facebook flödet, gråter när jag går på manifestationer, gråter när jag ser på nyheterna, gråter när Syrien kommer upp på tal. Mitt hjärta blöder på riktigt för alla människor som lever i ett helvete. Hälften av Syriens befolkning är på flykt, 9 miljoner! Lika många som bor i Sverige! Tänk Sveriges hela befolkning på flykt!!! Det är sååå stört, man kan inte greppa det, det är omöjligt. Allt handlar om hur vi ska hantera flyktingar, och självklart tycker jag att dem som tar sig bort från kriget ska välkomnas med öppna armar. MEN SERIÖÖÖST! Hjälper vi verkligen dem på riktigt? Om världen verkligen bryr sig skulle man stoppa kriget! För flyktingarna kommer fortsätta komma om ingen förändring skeeer. Seriöst! Om vi aldrig klarat av en vanlig integrations politik hur ska vi hanterar 60 miljoner flyktingar!! Kriget måste stoppas! Allt detta leder till att extremistiska partier får allt högre influens, och jag ber till Gud att detta inte kommer hända, men om Europa bestämmer sig för att börja gasa ihjäl flyktingar kommer det inte förvåna mig. Det hände för 70 år sedan, min morfar var i min ålder. Det är inte länge sedan. Tyskarna var civiliserade, de var professorer, doktorer, lärare, poliser precis som vi. Men kaos skapar kaos. Vi, Europa kommer inte kunna hantera detta. Vi är inte enade om ett piss. Och isis är inte hela problemet!! Presidenten är korrupt, stormakterna leker monopol. Inget kommer lösa sig om inte kriget stoppas

Likes

Comments

Senaste dagarna har jag pluggat ganska fokuserat, inte intensivt direkt men rött så bra. Jag har bokat teorin o uppkörningen så känns bra art äntligen ha ett datum typ. Förutom det har mina bästa vänner flyttat, man ba oke, Becca t Stockholm, Sandy till Umeå o Paula till Linköping 💔ja åker ju själv bort om 1 månad så ja.. Men annars så rullar allt på som vanligt. Tränade ute i morse så känner mig väldigt duktigt.👏👏

Likes

Comments

För 3 år sedan började jag gymnasiet som blev de mest händelserika åren i mitt liv än såå länge. Kännas knäppt nu när jag åkte spårvagn då jag såg massa nya kids som ska börja gymnasiet. Såg en kille som verkade lite lost typ och ville bara ge han typ ett peppralk! För det kommer bli jobbiga år också. Vet inte vad jag ska skriva liksom men nu känna det verkligen som det kapitlet i mitt liv är avslutat och jag måste ta mig framåt. Det finns ås många möjligheter och så mycket jag kan göra!! Men liksom vart ska jag börja? Tänk om jag väljer fel eller så? Om jag tänker efter kan jag i princip göra precis vad jag vill nu och det känns helt galet. Om jag vill kan jag flytta till Uganda och jobba som aui pair eller vad heter eller så kan jag åka till Spanien och jobba som guide och köra mig spanska? Jag kan göra precis allt? Så vad ska stoppa mig ? Men nu ska jag faktiskt träna, seeeee yaaaa

Likes

Comments

Såå idag träffade jag Julia och Ellen för att ha en liten reuinon, vi åkte till Julias sommarställe lagade mat och sen chokladen bara på stranden. Dem är bäst på alla sätt! Nu är jag hemma och har precis tagit ett bad, och tvättat bort min ansiktsmask. Jag måste köpa nya produkter till håret eftersom frisören fuckade upp det ordentligt. Mina lockar är typ borta på grund v att hon blekte sönder det, fick vita hårstrån (!!!). Ville färga brunt med askton men hon gav mig blondguldiga slingor(!!) hur färgblind kan man vara😩😩 men jag gick tillbaka och det ser lite bättre ut men Aja. Sånt händer..

Likes

Comments

Likes

Comments