Gledate li televizijske seriji? Mislim na one strane s određenim nivoom, ne na turske trakavice. Mene je u zadnjih 6 mjeseci ozbiljno uhvatio taj virus. Kako je praćenje na televiziji malo komplicirano, to jeste moraš taj dan, u to vrijeme biti tu da bi vidio slijedeću epizodu, ja ih sve gledam preko streaminga. Počeo sam s Breaking Bad. Preporučio mi ju je moj bratić koji živi u Švedskoj i od tada se u potpunosti pouzdajem u njegove savjete. Ukupno 5 sezona s prosječno 13 epizoda; znači da sam ih ukupno vidio 62, gotovo 3 dana neprekidnog buljenja u ekran. Mogu je od srca preporučiti ako i one o kojima ću u nastavku govoriti. Kvalitet pojedinih epizoda zna biti i nešto niži, ali je teško očekivati da baš sve budu super. Radi se o jednom kemičaru, profesoru u jednoj srednjoj školi, koji je obolio od raka. Nakon tog otkrića odluči da obezbijedi svoju obitelj, suprugu i dvoje djece, za budućnost, kada njega ne bude bilo, naravno s financijske točke gledanja. Slučajno (ili kako bi neki rekli, kako je scenarista predvidio) uleti u krug gdje se proizvodi droga, a kako je on kemičar to je upravo u njegovoj profesiji. Ortak mu je jedan bivši učenik.

U početku proizvode na zanatski način, male količine, a i distribucija je vrlo provizorna. Tako se povežu s velikim facama koji imaju organizirani lanac rasparčavanja. Pare počinju dolaziti. Jedan dio koristi za liječenje od raka, a jedan dio sprema na stranu. Jedna od njegovih osnovnih preokupacija je da zadrži svoju tajnu pred suprugom. Da bi cijela priča bila zanimljivija, suprug od ženine sestre je policajac koji baš radi na odjelu narkotici. Cijeli njegov život postaje jedna velika laž. Koliko god je lik simpatičan, malo po malo se shvati i da nije baš jako dobra osoba i da sve one unutrašnje isprike koje iznosi ne mogu opravdati njegovo djelovanje. U cijeloj priči ima i jako puno ubojstava, a neke od tih ubojstava i on sam počini. Ono što se je meni posebno dopalo jeste atmosfera serije. Pomalo usporena, s krasnim pejzažima Novog Meksika i ponekad odličnim i intrigantnim dijalozima.

U seriji postoji i jedan advokat koji je izuzetno zabavna ličnost pa su iz toga napravili nezavisnu seriju Better call Saul, što je slogan njegove advokature. Prepričava njegovu povijest prije nego se pojavio u Breaking Bad, zajedno s još jednom ličnošću koja ima važnu ulogu u seriji o narkoticima. Vidi se da je ekipa koja je napravila Better call Saul isti ona od Breaking Bad, tako da su sve kvalitete (i mane) serije prisutne i u ovoj. Završio sam drugu sezonu prije par dana i zaključujem da bi trebala biti proizvedena bar još jedna sezona jer je završetak ostavio puno upitnika u zraku.

Vjerojatno je ipak moja omiljena serija Mad Men, kod nas Momci s Madisona. Sedam sezona sa po 13 epizoda, trajalo mi je par mjeseci. Glavni junak je jedan kreativac na marketinškom polju, 60-ih godina prošlog stoljeća. Paralelno se spominju i svi važni povijesni događaji u Sjedinjenim Državama. I ova serija je prilično usporena, a u nekim epizodama gotovo se ništa ne događa. Ono što se je meni osobno svidjelo jeste da nema mrtvih u seriji. Ništa kriminala, na kojem se direktno ili indirektno zasniva većina serija. Napisati interesantni scenarij u takvim uvjetima je znatno teže i scenarista je na vrlo inteligentan način riješio taj problem, suočavajući likove iz serije sa svakodnevnim problemima koje svi mi imamo. Zanimljivo je da jedan dobar dio publike nije shvatio kako u stvari završava serija. Meni se je upalila lampica odmah. Bravo ja!

Četvrta serija koju sam u proteklom periodu vidio jeste Narcos. Radi se o romansiranoj biografiji famoznog narkotrafikanta Pablo Escobara. Jednostavno je za nevjerovati koliko je novaca i moći imao Pablo. U jednom trenutku je punudio da će vratiti cijeli inozemni dug svoje zemlje Kolumbije u zamjenu za donošenje zakona koji ne bi dozvoljavao izručenje kriminalaca Sjedinjem Državama. Serija je prepuna nasilja i brutanosti ali i jako interesantnih informacija o svijetu vezanom za proizvodnju i trgovanje narkoticima.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments