Vilken grym vecka det har varit. 18 Februari, åkte jag iväg med min familj och nära vän till mig Marcus Stenbäck från Skåne till Sunne som ligger i Värmland. Det var nämligen tävling, Svenska Cupen i puckelpist. Fösta dagen (Fredagen) var det endast träning. Det kändes väldigt bra eftersom jag fick ner mina åk på ett relativt bra sätt. På Lördagen var det träning på förmiddagen och sedan tävling på eftermiddagen. Jag var väldigt nervös och därför blev mina åk inte som förväntat. Första ingången vart inte som den skulle. Därför hamna jag i bakåtvikt vilket leder till att det blir väldigt svårt att ta pucklarna rätt. Jag hamnade på 6:e plats vilket jag var ganska missnöjd med. Men jag hade haft en bra dag. Söndagen gick bättre. Då tävlade vi parallell vilket betyder att man startar samtidigt på start och ska sedan tävla mot varandra. Det det handlar ganska mycket om vem som kommer ner först. Men även teknik i åkningen och hopp. De två första jag mötte vann jag över, tack vare min fast och hopp. tredje åket förlora jag eftersom mina goggles strulade och var tvungen att stanna mitt i puckeln och ta av dem. När jag kom ner i målgården var jag redan säker på att jag inte hade vunnit detta heat. Men jag var ändå glad över en 4:e plats.

Direkt efter tävlingen på Söndagen åkte jag och Marcus med min familj upp till Åre/Duved. Där vi hade otroligt bra träningar med skidgymnasiet och Pappa. Inte alltid lätt att få coaching av pappa (; På väg upp mot Sunne strulade våran takbox och vi kunde därför inte ta med våra breda lagg för djup snö. Vilket var ganska synd eftersom det snöda galet mycket varje dag i Åre. Men jag provade ändå med mina puckelskidor vid namn Ascente som funkade hur bra som helst trotts deras smala bredd. Även en otroligt skön puckel skida.

Denna helgen åker jag med min gymnastik trupp till Lingvallen på tränings läger vilket jag aldrig gjort förr. ska bli väldigt kull att testa. Inlägg om det kommer nästa vecka.

Om tre veckor är det SM i Funäsdalen, mycket spännande. Det sägs att det är den brantaste puckelpisten i Sverige. Det betyder även att den är väldigt tuff. Därför krävs det extra fys träning denna veckan. Mer om det kommer.

/JM

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Skönt att äntligen vara tillbaka på spåret igen. Under de senaste veckorna har det varit mycket sjukdomar och skador. För en gångs skull är det nästan helt borta. Jag har en häl som krånglar på vänster foten som skapar problem. Förhoppningsvis är den helt stabil tills helgen så att jag kan komma tillbaks i mina rutiner (träningen och skolan). Förra helgen var jag i Åre/Duved och tränade Puckelpist. Som tur va att min häl var nästan helt läkt så träningen flöt på väldigt bra.

Jag kom fram till Östersunds flygplats sent torsdag natt sedan vidare med taxi till Duved. Jag är super glad över att ha fått låna min kompis lägenhet ett antal gånger. Det gör det möjligt för mig att kunna träna en helg i Duved.

Fredag morgon var jag ganska sliten efter resan. Men efter en bra och stor frukost hade jag tillräckligt med energi för en bra skiddag. Skiddagen startade med att jag fick chansen att träna med Åre skidgymnasium i puckeln. Dessa träningar är mina favorit träningar. Efter bara några åk känner jag framsteg i hela min åkning.

Lördag kändes allt jätte bra i kroppen. Jag hade fått en bra sömn och var redo för en fantastisk dag i backen. Hela förmiddagen tränade jag ensam i puckeln och fokuserade speciellt på ingångarna. En ingång är precis efter man landat efter hoppet och ska börja åka i puckelpisten igen. Det svåra är att ta emot de första pucklarna perfekt. Om det inte blir en bra ingång kan det förstöra resten av åket eftersom det kan vara väldigt svårt att komma i bra balans igen. På eftermiddagen tog jag buss in till Åre och hade roliga puder åk med mina två vänner som redan går på Åre skidgymnasium. Efter en sådan härlig dag var man väldigt tröt i benen och längtade tills att få äta sin egna hemmagjorda köttfärssås med pasta.

På söndag morgon var lägenheten städad, väskan packad och tåg biljetten låg på köks bordet. Det var varmt och fint väder. Största delen av dagen tränade puckel, njöt av att få ha mycket snö under skidorna och tränade på det gymnasie tränaren sa åt mig att träna på från fredagen. Det var underbart. senare på eftermiddagen mötte jag upp en vän och några andra bekanta. Vi bestämde oss för att åka lite djup snö. Så det var upp med skidorna på axeln och bara börja gå upp för berget. Det var långt ifrån lika jobbigt som jag trodde det skulle vara. När jag kom upp på toppen fick jag verkligen en fjäll känsla. Åket ner genom träden i djupsnön var otroligt kul. Ett av de roligaste offpist åken jag haft. Efter det var det snabbt ner till lägenheten, packa skidorna och sedan springa ner mot Duved tågstation på väg mot en resa hemåt.

Likes

Comments

Vinterlovet är snart slut och det har varit fantastiskt. Första dagen på vinterlovet satt jag i bilen med skolbetygen i handen men tankarna på skidsemester i Åre.

De första dagarna var det ont om snö, jag var lite orolig att stora delar av snön skulle smälta bort och jag skulle knappast kunna åka i backen. Då vände det, temperaturen sänktes till minusgrader och nederbörden blev mycket snö. Det var verkligen inte väntat. Efter två dagar låg det ca. 30 cm ny snö på hela berget. Då var det fram med puder skidorna och bara njuta.

Första veckan i Åre åkte jag skidor med några av mina vänner som bor in Åre. Vi hade riktigt kul tillsammans och vi fick ett och väldigt bra åk. Jag åkte även lite med hela stora familjen som var minst lika roligt.
Andra veckan kom en av mina vänner från Skåne med tåget upp till Åre för att bo i vår hyrda stuga. Det var första gången vi åkte tillsammans och det blev många tävlingar ner för backen. Det har alltså varigt väldigt kul i Åre med många upplevelser som kommer förvaras i minnet.

Snart börjar tävlings säsongen. Kan knappast vänta tills det börjar. Då kommer fler uppdateringar. Gott nytt år

Likes

Comments

Jag har nyss sökt in till Åre skidgymnasium. Om min träning från i sommar visar resultat i vinter på både träningar och tävlingar tror jag att jag har en bra chans att komma in. Om jag kommer in är det ett stort steg i både livet och i skidåkningen för mig. Nog det allra största. Svaret på ansökningen får jag svar på i slutet av säsongen, det vill säga vid mars/april. Tills dess får jag fortsätta träna hårt och förbereda mig på bästa sätt inför i vinter.

Likes

Comments

Idag är det torsdag. Då är det intervaller som står på tränings schemat. Jag tränar intervaller för att öka min kondition, explosiva muskler och för mjölksyran i låren. Det roligaste med intervaller är att det ger resultat efter bara en runda. Började med intervaller innan sommaren. Sedan dess har jag gjort dem varje tisdag, torsdag och lördag. På lägret i Kaprun kände jag stor skillnad, kunde träna så mycket mer och längre gemfört med i vintras. Då jag efter ett åk var helt slut körd. Så ett tips är att köra intervaller.

Likes

Comments

Första gympasset efter lägret. Man märker verkligen av när man inte tränat gym på en vecka. Lite ont i knäna efter lägret men det gick bra ändå. Kör mitt pass som jag fått av min personliga tränare. Så här ser mitt pass ut.

  • Frivändningar.
  • Knä böj.
  • Bänkpress.
  • Mage: Benlyft, överkropps lyft.
  • Axlar möllan.
  • Press axlar.
  • Sidovändningar.
  • Rygg: överkropps lyft.

Knäböj och frivändningar gör jag väldigt mycket av. Knäböj gör jag speciellt för att bugga upp lår och en bra muskulatur runt mina knän. Eftersom det är väldigt många knä skador inom freestyle puckelpist. Frivändningar tränar jag främst lår, men mer explosivt. Litet inlägg för idag. Imorgon blir det intervaller.


Likes

Comments

DAMN!!!

Riktigt kul att vara tillbaks på snö igen. Kom fram till Kaprun på morgonen, Måndagen 26/10. Hela Landskrona ski club åt frukost och sedan var det rätt ut i backen. Det tog ca 15 min med buss till skidanlägningen. När vi va på plats i puckelpisten började vi med att slide åka. Det gör vi för att få pucklarna så fina som möjligt. Träningen gick inte så bra. På Måndagen fick jag inte ens åka i puckeln utan var tvungen att träna mina sväng i vanliga pisten. Jag kände verkligen att efter en dags sväng träning satt allt där det skulle. Där efter började min åkning bli bättre i puckeln. Men jag var långt ifrån nöjd. På onsdagen var världscups tränings puckeln klar byggd. Mitt lag fick chansen att få träna i den med Ryska landslaget. Jag hittade mina sväng och humöret gick bara uppåt. Min uppfatning av världs cups puckeln var att den var väldigt enkel förutom hoppen. Sista dagarna tränade jag ingångar. En ingång är mellan landning efter hoppet och första puckeln. Det viktigaste för mig för att få en bra ingång är att stå i bra position och trycka ifrån allt jag kan på första pucklen. Sista dagen var Fredagen den 30/10. Då var det lite träning på förmiddagen och på eftermiddagen var det mest skoj åk i offpisten och i parken. Detta har verkligen varit det roligaste lägret någonsin. Nu ser jag framemot för andra läger och tävlingar.

/JM


Likes

Comments