• Ålder: 52 år
 • Bor: Bålsta
 • Familj: Gift med 5 barn och 3 barnbarn
 • Jobb: Författare - egen företagare
 • Intressen: Familjen, skriva, läsa, umgås med vänner.

-Vem är Anne-Lie Högberg? En ung 52 åring som strävat i motvind många gånger i mitt liv. Men ser ALLTID ljust på saker och älskar förändringar.

-Hur ser du på att vara en författare, fördelar/nackdelar? Jag älskar mitt yrke. Det är hårt slit. I många olika faser. Men jag tycker om dem alla. Den största nackdelen är ju att jag (ännu!) inte kan försörja mig på det. Men fördelarna är många. Jag styr över min egen tid, över min egen fantasi och utvecklas något otroligt mycket. Både yrkesmässigt och socialt.

-Har du någon förebild? (Ex en annan författare). Författaren som inspirerat mig mest skrivmässigt är Anna Fredriksson. Hennes böcker sätter sig rakt in i mitt hjärta. Hon skriver historier om enkla, vanliga människor. Precis som jag själv vill skriva. En annan författare som inspirerar mig också enormt mycket är ju Emelie Schepp. Hon är en stor förebild i hur hon började sin karriär som författare som egenutgivare och nu är vald som årets deckarförfattare. Hela hennes författarresa är en bok i sig.

-Vart och vad läser du helst? Jag älskar att läsa i bilen, om vi åker långt. Är det en bra bok, försvinner jag ur tid och rum. Jag läser nästan uteslutande svenska författare. Helst relationsromaner men också deckare.

Har du alltid skrivit? Nej, jag har inte skrivit alls tidigare. Bara brev :) Under många år hade jag brevvänner från bland annat USA, Syd Korea, Solna och Gotland, så det blev väldigt många brev där ett tag.

-Vad inspirerade dig till att börja skriva? Tiden. Jag fick så mycket tid över. Mina fem barn hade vuxit till sig och tankar på att göra något mer än att bara ta hand om hus och hem började spira i mig.

-Var skriver du som bäst? Jag skriver absolut bäst när jag är hemifrån, kanske en skrivdag, skrivhelg eller till och med skrivarvecka med likasinnande. Oftast blir det ju mycket prat, men jag får mer fokus då ändå. Jag sitter ju oftast hemma och skriver till vardags. Men då får jag tvinga mig själv mer. Så att jag inte smiter ner i tvättstugan, eller tar en date med dammsugaren.

-Kan du berätta lite kortfattat om dina två böcker ’Det kommer aldrig mer vara du’ och ’Väck mig när det är över’? 'Det kommer aldrig mer vara du' är min första roman som kom för precis tre år sedan. Boken handlar om Agnes som på midsommarnatten för höra av sin man att han älskar Lisa. Hennes bästa väninna. Övergiven och med krossat hjärta ska hon ta hand om jobb, barn - och sig själv. Hon tvingas också inse att väninnan inte bara fått Oscar utan även blivit styvmamma till hennes barn. 'Det kommer aldrig mer vara du' är en relationsroman om att gå stark ur motgångar. Och att skillnaden mellan motvind och medvind kan bero på åt vilket håll man står.

'Väck mig när det är över' är den fristående uppföljaren. Där vi får följa Anges i hennes nya liv med sin nya man. Och hur hon när hon är som lyckligast hittar en knöl i bröstet. Men hon slår bort de skrämmande tankarna på att det skulle kunna vara cancer och säger inget till sin man Tobias. Hon har fullt upp med att hantera konflikterna mellan tonåringarna i den nybildade familjen som tar all hennes energi. Till råga på allt så rasar visionen om en perfekt jul när hon inser att hennes syster Cissi bär på en fruktansvärd hemlighet.

Hur ”föddes” iden om böckerna? Jag var iväg på en spontan skrivhelg, den första som jag varit på. Och där föddes iden. Innan hade jag hört Veronica Maggios låt "Satan i gatan" och då rusade tankarna i väg och jag "såg" början, mitten och slutet av min första bok. Texten som jag gick i gång på var:

"Du kan gråta mitt på gatan

men jag glömmer aldrig bort vad du gjort

Du får passa dig som satan

för jag glömmer aldrig bort vart du bor

men jag glömmer aldrig bort vad du gjort

nej jag glömmer aldrig bort vad du gjort

nej, nej

jag glömmer aldrig bort vad du gjort"

Hur gick det till när du skrev dem? Jag skrev egentligen hela grovmanuset under det året jag gick en ettårig distanskurs på skrivarakademin. Jag gick den kursen på heltid och hade möjlighet att skriva kapitel och scener och få feedback från lärare och andra elever.

-Vad symboliserar böckerna för dig? Mina böcker betyder jättemycket för mig. Jag har lyckats genomföra projekt som jag aldrig trodde jag skulle ha gjort för några år sedan. Jag är så stolt över dem och nu sedan "Väck mig när det är över" kom har jag översvämmats av jättefina recensioner. Mina gamla läsare älskar den och jag har fått jättemånga nya läsare också. Så många som har hört av sig och känt igen sig och fått tröst av utifrån båda böckerna på olika sätt.

-Är dina böcker baserad på egna erfarenheter eller är allting påhittat? Mina böcker är till en viss del självupplevda. Bland annat skilsmässan i första boken och bröstcancern i andra. Bara tre veckor efter jag släppte första boken drabbades jag av cancer. Två veckor efter diagnosen opererades jag och sedan följde ett tufft halvår med cellgifter och strålning. Sedan tog det ännu ett halvår lite mer för den tunga återhämtningen. När det sen var dags att skriva bok två, kändes det självklart att Agnes skulle drabbas av cancer.

Men karaktärerna är påhittade och finns ej på riktigt. Däremot ville jag "gräva" ur min egen erfarenhet, miljö och mina upplevelser, därför blir det ganska mycket som liknar mitt egna liv.

-Jag gillade dina böcker och undrar givetvis om du funderar kring en tredje bok? Och om du gör det – när kommer man kunna få läsa den? Jag har faktiskt börjat på den tredje och avslutande delen om Agnes. Jag har en ide som gör att jag knyter i hop säcken så att säga. Och knåpar på den nu. Med bland annat synopsis och röd tråd.

Jag hoppas att den kan vara ute till våren 2018, men det beror på hur det går.

-Vad är ditt bästa tips för någon som vill påbörja en författarkarriär eller i alla fall skriva en bok? Det första jag skulle säga är att läsa mycket! Det har inspirerat mig. Läs i den genren som som du själv funderar på att skriva. sedan tycker jag man skall gå skrivarkurser. Det är enormt utvecklande, lärorikt och framför allt roligt! Till sist skall man sätta sig ner och skriva. Och att inte ge upp!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Ordberoende förlag
 • serie: Agnes
 • antal sidor: 252 st

Handling: "Tidigt på julaftonsmorgonen tassar Agnes upp och duschar. Hon njuter av att vara uppe helt själv innan alla i den stora familjen vaknar. När hon känner knutan i bröstet slår hon bort de skrämmande tankarna på att det skulle kunna vara cancer och säger inget till sin man Tobias. Hon har fullt upp med att hantera konflikterna mellan tonåringarna i den nybildade familjen som tar all hennes energi. Till råga på allt så rasar visionen om en perfekt jul när hon inser att hennes syster Cissi bär på en fruktansvärd hemlighet.

När motgångarna hopar sig måste Agnes hålla hårt i det hon tror på. Denna gång är det full storm och döden flåsar henne i nacken. Allt ställs på sin spets och stora bekymmer blir små när hennes livs största kamp måste övervinnas. Hon måste överleva." (citerat från bokus)

Kommentar: Det här är alltså den fristående fortsättningen på Anne-Lies första bok 'Det kommer aldrig mer vara du' och jag fastnade för den här boken också. I båda sina böcker lyfter Högberg väldigt tunga ämnen, i sin första bok var det skilsmässor och i den här boken cancer. Cancer är något som finns runt omkring många, men som alla inte pratar helt öppet om, så därför känns det extra bra att Högberg lyfter ämnet så öppet som hon gör. Många kan nog relatera till boken och på sätt och vis känna ett lugn att man inte är ensam, vare sig som sjuk eller anhörig.

Förutom att Anne-Lie verkligen vågar lätta på locket kring allting med sjukdomen cancer så skriver hon även om syskonkärlek, relationer, abort och mycket mer. Det finns ett ständigt driv i boken som gör att man inte kan lägga den ifrån sig och karaktärerna gillar jag starkt. Nu när jag läst båda böckerna och ingen tredje finns till hands så känns det lite som att man blir en vän fattigare... för det känns verkligen som att man lärt känna huvudpersonen Agnes och har varit hennes vän genom allt elände.

Allt som allt så gillade jag verkligen boken och om du Anne-Lie läser det här: jag vill gärna få ta del av en fortsättning!😉

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Det kommer aldrig mer vara du

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • serie: -
 • bokens längd: 7 h & 13 min
 • uppläsare: Karin Bergqvist

Handling: "Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.

När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva." (citerat från bokus)

Kommentar: Jag har varit sugen på att läsa den här boken väldigt länge men hittills har många andra böcker prioriterats före, men när jag hittade den här boken på Storytel så kände jag att jag bara måste lyssna på den NU.

Sagt och gjort, jag gillade vissa inslag i boken väldigt mycket medans vissa delar i boken kändes lite överflödiga. Det var ett himla hoppande fram och tillbaka mellan olika historier och jag känner att det hade räckt med bara några utav dom och att man då fått "gotta in sig" djupare i de specifika fallen. Men vissa delar var som sagt väldigt intressanta, men jag hade velat höra mer, mer, mer!! Nyfiken som jag är...

Boken i sin helhet var helt klart godkänd, Karin Bergqvist gjorde ett bra jobb som uppläsare och man fick sig verkligen en funderare kring det här med dödsstraff då många nya synvinklar/faktorer helt plötsligt fick ta plats. Många gånger upplever jag att vissa kastar ur sig sina åsikter kring dödsstaff utan någon större eftertanke , även jag själv, men efter att ha lyssnat på den här boken så är det slut med det. Kort och gott: Läsvärd!

Betyg: 3,5/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Litet förlag
 • serie: -
 • antal sidor: 261 st

Handling: "Övergiven och med krossat hjärta ska hon ta hand om jobb, barn - och sig själv. Hon tvingas också inse att väninnan inte bara fått Oscar utan även blivit styvmamma till hennes barn.

Samtidigt undrar hon vad hon egentligen känner för Martin, Oscars kompis, som allt oftare finns till hands med starka armar och tröst. Som om inte livet är nog komplicerat träffar hon även Tobias på en resa till Kanarieöarna. Agnes märker snart att det inte lätt att gå vidare när det som inte fick hända just gjort det.

Det kommer aldrig mer vara du är en relationsroman om att gå stark ur motgångar. Och att skillnaden mellan motvind och medvind kan bero på åt vilket håll man står." (citerat från bokus)

Kommentar: Boken handlar alltså om hur Agnes ska försöka få rätsida på sitt eget liv igen efter att hennes man helt plötsligt förälskat sig i hennes väninna och vill skiljas. Man får följa Agnes genom tuffa tider och när såren sakta läker, man får läsa om hjärtesorg och pirrande kärlek och man kan identifiera sig i mycket av det som skrivs. Men det bästa av allt med den här boken är att varenda ord verkligen träffar en i hjärtat och berör. Det är en väldigt vacker, sorgsen och påtaglig skildring av diverse känslor och relationer.

Dessutom tyckte jag att språket var lätt att sa sig igenom, kapitlen hade lagom längd, slutet var fantastiskt bra och persongalleriet var också spännande och man ville veta mer om alla karaktärerna. Kort och gott så kan jag säga att jag gillade boken och ser fram emot att läsa Anne-Lie's andra bok 'Väck mig när det är över'.

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: Finding Me
 • serie: -
 • bokens längd: 7 h & 9 min
 • uppläsare: Hedda Stiernstedt

Handling: "I nästan 11 år var Michelle Knight i Ariel Castros våld, inlåst i hans hus i Cleveland, Ohio. Michelle Knight är en av de tre kvinnor som hölls fången av Ariel Castro i hans hus i Cleveland och hon var hans första offer. Michelle lockades till Castros hem i augusti 2002. Hon var då 21 år. I april 2003 tog Castro sitt andra offer - den knappt 17-åriga Amanda Berry - och ett år senare kidnappade han Gina DeJesus, 14 år.

Den 6 maj 2013 lyckades de tre kvinnorna rymma ur huset. Amanda Berry och Gina DeJesus återförenades snabbt med sina familjer, men Michelle Knight vägrade att träffa sin mamma. De fyra första månaderna i frihet bodde hon i ett boende som hon tilldelats av sociala myndigheter. Sen hon befriades har hon också avstått från att söka upp sin son, i dag 15 år, som adopterades bort av hennes familj under tiden hon var bortrövad.

Berättelsen om de 3 911 dagar som Michelle Knight var inlåst i Ariel Castros hem är en skakande skildring, men historien om hennes liv före bortrövandet är också, minst sagt, gripande. Hennes uppväxt var långt ifrån idyllisk. Om den misshandel hon fick utstå i Castros hus har hon sagt: You cant break what is already broken, you can only make it stronger." (citerat från bokus)

Kommentar: Den här ljudboken åkte jag runt och lyssnade på på jobbet & herregud vilken historia! Först av allt måste jag bara säga att Hedda Stiernstedt verkligen gör ett helt fantastiskt jobb som uppläsare och hon fick mig helt trollbunden från första meningen.

Boken i sig är så himla bra och gripande, efter att jag lyssnat på boken så har jag haft väldigt svårt att släppa den. Jag googlar upp diverse saker om händelserna, pratar om den med alla och är bara allmänt tagen av boken i sin helhet. Den är fruktansvärt vad vissa människor ska behöva utstå men samtidigt fascinerande hur mycket man kan klara av. 

Summa summarum så gillade jag den här boken starkt. Den är väldigt gripande och bra, verkligen värd att läsa/lyssna på.

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • serie: Jana Berzelius #3
 • bokens längd: 12 h & 31 min
 • uppläsare: Katarina Ewerlöf

Handling: "En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström. Han gör allt för att rädda hennes liv men begår ett ödesdigert misstag. När åklagare Jana Berzelius får fallet på sitt bord börjar hon se märkliga samband med sin egen mors bortgång. Och det som från början såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större.

Då ytterligare ett offer hittas börjar även kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander se ett obehagligt mönster. Vem ligger bakom de fruktansvärda dåden? Jana är fast besluten om att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser" (citerat från Storytel)

Kommentar: Det här är den allra första ljudboken som jag lyssnat på på Storytel. Dock känns det inte som att det här är den optimala boken att lyssna på, då det är många karaktärer som man måste hålla isär och det blev väldigt rörigt. Jag är inte heller helt nöjd med Katarina Ewerlöfs prestation som uppläsare, men kanske är det bara jag som är ovan.

Men boken i sig var ganska lik dom föregående. Vilket innebär att bokens handling var ganska osannolik, men väldigt fantasifull och det är det som gör den spännande. Dock så börjar jag tröttna på att Jana Berzelius nästan är någon sorts "superhjälte" som alltid kommer undan allting, det börjar även blir lite tröttsamt med förhållandet henne emellan och Danilo.

Slutet kändes inte heller helt tipptopp då jag redan lyckats lista ut vem den riktiga mördaren är, Så tyvärr får inte den tredje boken i Emelie Schepps serie något höjdarbetyg från mig.

Betyg: 3/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Märkta för livet & Vita spår

Likes

Comments