VAD JAG MÅR BRA AV

Personligt

Mina senaste år har kantats av psykisk ohälsa och framförallt ångest, och ju mer jag lär känna min ångest har jag lärt mig vad jag mår bra av. Det tog mig flera år tills jag sökte hjälp på en vårdcentral, och lita på mig när jag säger att det är bättre att ta tag i sitt mående så snabbt som möjligt, än att vänta ut det och hoppas att det ska bli bättre av sig självt. Precis som att man går på gym för att kroppen ska må bra, är det lika viktigt att göra saker för att ens hjärna ska må bra.

Jag tycker det är superviktigt att prata om psykisk ohälsa. Det är absolut inget att skämmas över, istället för att vara tysta borde vi peppa varandra och hjälpas åt för att vi ska må bättre. Efter drygt 10 år av ovisshet vet jag äntligen vilka verktyg jag ska använda mig utav och vad jag kan göra för att må bättre.  • Älska mig själv. Att älska mig själv och inte klandra mig själv för vad som händer runt om kring är A och O för mig och mitt mående. Jag tar ansvar för allt dåligt som händer och det tär otroligt mycket på en. Istället försöker jag nu tänka att var sak har sin gång och det jag inte kan kontrollera ska jag inte klandra mig själv. Jag ger mig själv en klapp på axeln nu istället.


  • Vara ute i naturen. Tydligen så har doktorer i Skottland börjat skriva ut att vara i naturen på recept för psykisk ohälsa. Jag vet inte vad det är, men jag blir så lugn av att vara utomhus. Jag önskar jag spenderade mer tid utomhus.


  • Andning. Det låter flummigt men att andas djupt och långsamt hjälper mig att ta bort den akuta ångesten samtidigt som det är en positiv distraktion. Man skildrar tankarna på ett bra sätt samtidigt som man slappnar av. Samtidigt som man andas brukar jag fokusera på nuet, till exempel ljuden eller lukterna runt om kring mig. Det är något som psykologer brukar tipsa om, och det hjälper faktiskt mig.


Har du någonsin lidit av psykisk ohälsa?

Please select one of these options.
Please select one of these options.

Gillar

Kommentarer

annahults
annahults,
Så viktigt ämne att prata om! Känner igen mig i det du skriver. Kram nouw.com/annahults
marielyander
marielyander,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229