Au Pair

Hej! Long time no see...
Det var ju meningen att den här bloggen skulle bli som små vykort hem till alla som skulle vara intresserade hemma i Sverige, så har det inte riktigt blivit. Jag är så fruktansvärt duktig på att inte blogga, tänka att ingenting intressant har hänt fast det inte alls är så. Jag menar jag firade nyår i new york, provat på rock climbing (vilket det visar sig att jag är ganska dålig på, men kul var det!), vart på Broadway och kollat på Cats och massa, massa annat kul! Men det får bli ett annat inlägg någon gång i framtiden för just nu så tänker jag använda denna plattform för att ventilera!

Jag har vetat ganska länge att min värdfamilj har funderat och bestämt sig för att jag är en au pair som de skulle kunna tänka sig att förlänga med. Jag hade sedan länge bestämt mig för att OM jag skulle förlänga så blir det bara med 6 månader. De vill ha en au pair för ett år till, detta kommer då bli deras sista au pair, så vi har kommit fram till att våra två önskningar/krav inte kommer att gå ihop och så var det med det. Men igår (mitt under ett födelsedagskalas haha) så tog mina värdföräldrar mig åt sidan och frågade om det fanns någonting i hela världen som skulle kunna få mig att förlänga i deras familj med ett helt år; om det fanns något som skulle kunna få mig att ändra mig (en resa till Hawaii kom upp som förslag) och mina tankar har nu snurrat runt i ca 400km i timmen det senaste dygnet. Det som ställer till det för mig är att jag vill komma in på en univeristetsutbildning där man måste göra ett intagningsprov, vilket är i maj. Missar jag det så missar jag ännu ett år. Kan jag däremot få semester i en vecka, 14 dagar, komma hem till Sverige, göra intagningsprov och sen åka tillbaka så skulle jag fortfarande vara tillbaka i Sverige och börja plugga höstterminen 2018 vilket planen var från början. Jag älskar verkligen min värdfamilj! De är helt underbara (oftast, men vem blir inte irriterad på folk bor i samma hus som haha), området är helt suveränt! 30 min från det jag lämnar dörren är jag mitt inne i DC och 4-5 timmar på en buss och jag är i New York. Men om jag stannar här, missar jag då en mist lika underbar chans någon annan stans i USA? Är min värdfamilj ens villig att ge mig semester mitt i Maj? Eller ska jag åka hem och försöka tjäna pengar på riktigt och spara för att kunna starta mitt studentår med en stadig ekonomi? Som sagt, tankarna snurra på rätt bra...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Förra helgen så bestämde Ida och jag oss för att ta en liten helgresa till Philadelphia. 07.15 startade den 4 timmar långa bussresan och efter att vi tagit tåget in i centrum så var vi äntligen på plats! Om någon av er någon gång i livet befinner er i Philadelphia kan jag verkligen rekommendera att ni går till "Liberty museum", det är tyvärr inte gratis, vilket många andra museum är, men det är definitivt värt det lilla det kostar! Museet handlar om amerikanska och globala hjältar, hyllar brandmännen/poliserna/ambulanspersonalen som satte andras liv framför sitt eget vid 9/11, hyllar ungdomar som på sin hemort jobbar för mer jämställdhet och trygghet, hyllar militärveteraner och ger dig en möjlighet att se vad du kan göra för skillnad! Trodde inte man kunde bli känslomässigt berörd av ett museum men jag var nära till gråten flera gånger.
Annars gjorde vi allt det där turistiga som man ska göra när man är i philly. Kollade på Liberty Bell, sprang i Rocky trapporna, tog bilder med Rocky statyn, tog bilder på Benjamin Franklin statyn och besökte hans museum, gick till kärleksparken, gick på matmarknad och gick en promenad genom gamla philly. Vi bestämde oss också för att gå på en spökvandring genom philly. Blev så sjukt positivt överraskad! Vandringen var ledd av en underbar guide som berättade "spökhistorier" om vad som hade hänt i staden. Eftersom att Philadelphia är en så historisk stad så kände man igen namnen och alla historier kommer ifrån vittnen, folk som bor där och Sanna historier om hemska mord och tragiska öden. Även om man inte tror på spöken eller andar så var det sjukt intressant med all historisk fakta man fick!
Kommer skicka ut lite bilder från helgen så fort jag får tag i dem (Ida är den ständiga fotografen då hennes mobilkamera är bäst) ni får nöja er med denna så länge

Två mycket taggade tjejer innan spökvsndring

  • 76 Readers

Likes

Comments

Innan jag lämnade Sverige var jag övertygad om att jag skulle blogga minst en gång i veckan, som ni ser så går ju det sådär....
Men mycket har i alla fall hänt sen sist! Jag har vart på äventyr, åkt skridskor, ätit sushi (alldeles för mycket sushi), kört till och från skola och hockey och Trump har blivit president. Självklart har jag fruktansvärt mycket åsikter om det sistnämnda men jag tror att det nog blir en egen bloggpost lite senare.

Just nu vill jag bara dela med mig av massa bilder!!

  • 96 Readers

Likes

Comments

Jag sitter just nu och kollar på min 10-årings hockeyträning (suprise), hockeyrinken har nästan blivit mitt andra hem, eller tredje, eller fjärde. Hockeyrinken har blivit mitt fjärde hem. Det är så svårt för mig att förstå att jag inte är hemma i Sverige längre, det har gått två månader av att bara prata engelska, bo i ett annat hus, bo i en annan stad och skaffa helt nya vänner och ändå så har jag inte kunnat greppa att jag är på andra sidan Atlanten, att jag är ungefär 20 timmar från vart jag växt upp och bott hela mitt liv, att jag faktiskt och på riktigt har flyttat hemifrån, och inte lite heller utan jag har också flyttat utomlands!
Så jag antar att Järpås, där är mitt första hem, Bethesda mitt andra, teatern mitt tredje och hockeyrinken mitt fjärde (för att inte glömma äldreboendet där jag jobbade hemma i Sverige, där spenderades flera dagar i veckan), och om man tänker på det så är det ganska sjukt!

Men jag spenderar ju inte all min tid med barnen på hockeyrinken, så tänkte visa lite bilder från de senaste helgerna

  • 116 Readers

Likes

Comments

Idag har jag lärt mig att uppskatta alla de gånger vi hemma i Sverige fick snabbmakaroner och köttbullar, den ultimata nödlösningen för hungriga barn en stressig dag. Det är nämligen minst sagt vad den här dagen har varit. Jag vill inte klaga på livet jag har här borta, på min underbara värdfamilj eller på situationen i övrigt men som sagt, idag var dagen jag förstod hur himla stressigt mina föräldrar måste haft det innan jag kunde börja ta mig runt på egen hand.

Det hela började egentligen lugnt, efter ännu en högtid med lediga dagar från skolan (den här gången för att fasta för sina synder och be om förlåtelse) så var barnen inte allt för trötta och fjortonåringens skola öppnade dessutom två timmar senare, men en kaotisk bilresa (trafiken är hemsk ibland) och ett utbrott över en tvättkorg senare så var dagen igång. När barnen kom hem från skolan så var det bara att göra läxor, bråka om vem som ska ut med hunden, köra till hockey, komma hem från hockey, sen är det läggdags och under den här tiden så ska även barnen ha ätit, vilket för övrigt känns som ett helt omöjligt uppdrag. Oftast så delar jag och min värdmamma på ansvaret så en lagar mat medan den andra kör till hockeyn, men idag var inte föräldrarna hemma så då får man helt enkelt lösa situationen. Lösningen heter Wacky Mac, mac & cheese, nästintill färdig-gjord i en liten förpackning av papp, min räddare i nöden och den amerikanska versionen av snabbmakaroner och köttbullar.


Istället för att lägga ut en bild på mac & cheese så kommer här en bild med mig och en Rihanna av vax. 

Likes

Comments

Allmänt, Au Pair

Det har blivit höst även här borta. Det är regniga dagar och trots att termometern står på 18 grader är jag ganska övertygad om att det är max 10. Det gick verkligen från allt till inget, ena dagen hade jag shorts och linne och nästa åkte höstskorna och jackan fram. Jag inser också hut otroligt svenskt det är av mig att prata om vädret, men tyckte att detta ver en punkt värd att lyftas.

Om någon skulle be mig summera de två senaste veckorna med en mening så är det enda jag kommer på "Det händer så mycket att jag knappt hänger med". Förra helgen åkte jag på en spontantripp med ett gäng franska tjejer till six flags, kände ingen av dem sen innan utan snubblade över en Facebook-post i en utav alla miljoner au pair-grupper där de undrade om någon ville följa med dem eftersom att gruppbiljetter är billigare än om man betalar en och en, och mindre än 24h senare sitter jag där i en bil påväg till en nöjespark med helt underbara ,människor som jag annars aldrig skulle ha träffat! Vi hade superkul och verkligen tur, inga köer på mer än 30 min (inte ens till virtual reality-bergodalbanan). Den här helgen har jag spenderat med Ida, fredagen hade vi en sleep-over hemma hos henne, kollade på highschool musical och åt godis, på lördagen mötte vi upp Klara på köpcentret, gjorde en del shopping och gick på bio, Bridget Jones baby är sjukt rolig, och på söndagen så åkte jag och Ida in till DC och kollade in National History Museum, också riktigt häftigt.

De två sensate dagarna har barnen vart lediga från skolan pga Rosh Hashana (Judiskt nyår). I söndags var det alltså nyårsafton, vi åt supergod mat hos farföräldrarna, åt äpplen doppade i honung (för att få ett sött och bra nytt år) och sjöng extra många "efter maten-böner" på hebreiska. Måndag och Tisdag är också en del av nyårsfirandet så vi har ätit och ätit och ätit (maten är så himla god, kan inte sluta äta...), familjen har också spenderat mycket mer tid än vanligt i synagogan, kastat bröd i sjön (kastat borta och bett om förlåtelse för sina synder) och allmänt firat det nya året.

​Bild 1: Batman-åkturen på six flags
Bild 2: Lunch på köpcentrumet (de har såå god sushi där)
Bild 3: Jag och Ida på noodles company 
Bild 4: Elefant från museet
Bild 5: Från förra veckan, jag och Ida gick ut för att äta lunch och snubblade över Bethesdas bästa Pizza
Bild 6: Glömde nästan bort, var på en basebollmatch också 

Likes

Comments

Att det redan jag redan har vart hos den här härliga familjen i över en månad? Jag kan inte smälta det! Jag har alltså i en månad fått en vardag där jag umgås med helt nya människor som jag aldrig skulle träffat annars, tvingat mig själv ut ur min comfort zone, åker till hockey-rinken minst två gånger i veckan plus matcher, handlar mat 4 gånger i veckan, skjutsar barn till och från skolan, tvättar och allt annat som hör Au Pair livet till. Jag är verkligen så lyckligt lottad som fått den här chansen.

Helgen som har vart var helt fylld med äventyr, i lördags åkte jag och Ida till köpcentrumet som var här och bestämde oss för att gå in i ALLA butiker, kanske inte låter som värsta äventyret men kan garantera att vi hade sjukt kul! På söndagen åkte vi in till DC vid 10 för att försöka oss på en park-frukost. Det gick sådär då vi behövde gå 20 min till närmsta mataffär och därifrån 30 min till närmsta park, det blev mer av en park-lunch helt enkelt. Efter lunchen så gick vi av misstag in i en fiesta som höll hus mitt i centrum! De hade stängt av gator, hade live-band, sålde massa olika maträtter (allt typiskt latinamerikanskt) och dansade, verkligen bästa stället att råka stöta på!
Efter det så mötte vi upp ett par svenska tjejer och hängde med dem, två superhärliga tjejer och det blev även kvällsmat i parken, dock en annan park men det är inte så noga, fint och mysigt var det haha

Jag och Ida passade på att köpa en fruktsallad/ananas-grej

  • 161 Readers

Likes

Comments

Igår var jag i DC och hade en så himla underbar dag! Jag och Ida lämnade Bethesda runt 12.30 och spenderade hela eftermiddagen turistande runt i huvudstaden. Vi fick se the White House, World War II memorial, statyn av Abraham Lincoln, konstutställningen i Foggy Bottom (vilket jag skrattade åt alldeles för länge), äta god mat, shoppa och äta ännu godare efterrätt. Verkligen en lyckad dag och jag somnade med ett leende på läpparna.

Just nu sitter jag, för andra gången idag, på en hockeyrink och väntar på att den yngsta ska gå på isen. Hennes första match var idag, efter 2 träningar på is! Är fett stolt över henne, hon kämpade hårt trots nytt lag, få träningar innan match och att hon var en utav de absolut minsta (och yngsta) på isen.
Det var typ då jag insåg hur mitt liv kommer att se ut det närmsta året. Jag kommer att köra ungar till skolan, från skolan, hjälpa till med läxorna så gott jag kan, laga mat, tvätta, köra till hockey, frysa rumpan av mig på läktaren, köra hem igen och se till att allt är packat/uppackat till dagen efter, och ska jag vara ärlig ser jag fram emot det! För jag har två härliga tjejer att ta hand om som ser till att allt blir värt det. Det blir värt att köra minibussen flera gånger om dagen för att vi tillsammans skriksjunger ikapp med radion och det är värt att frysa rumpan av sig för kramen man får efter träning. Jag har verkligen hamnat rätt

Jag och Ida i DC

  • 189 Readers

Likes

Comments

Au Pair

​Imorgon har jag vart hos familjen i tre veckor. Tre veckor?!?! Det känns så orealistiskt, i min värld har jag bara vart här ett par dagar och en evighet på samma gång. Jag hittar i köket nu, mellan mjölk och kött tallrikarna, vart de gömmer honungen och vart barnens favorit-snacks är. Jag har lärt mig vägen till båda skolorna och vart i mataffären så många gånger att de nu känner igen mig. Jag har även lämnat in bilen på lagning efter att, på något mystiskt sätt, lyckats "tappa" stötfångaren på, (det har tydligen hänt minst 3 gånger för alla au pairen så du behöver inte vara orolig för att jag ska krascha bilar här borta pappa). 

Familjens au pair för två år sedan har vart här den sensate veckan, och det har vart så lyxigt! Hon har visat mig runt till ställen som skulle ta mig flera månader innan jag upptäckte och visat mig bra tips och tricks man kan behöva som au pair, t.ex. det billigaste gymmet, bästa biblioteket, billigaste bensinen och vilka favoriträtter/matställen hon hade när hon var här. Dessutom så ä hon så himla härlig och vi kommer verkligen superbra överens, är faktiskt lite ledsen att hon åker igen ikväll... 

Nu efter tre veckor har jag också fått uppleva helt underbart roliga men också jobbiga stunder med barnen, det roligaste (men också den största anklagelsen jag fått under min tid här) var när den äldsta dottern sa till mamman i familjen "She (alltså jag) was literally holding a gun against my head, forcing me to do my homework", kan lova att jag inte håller mina värdbarn under pistolhot och vi hade alla väldigt roligt åt det här typ 10 min senare när hon lugnat ner sig lite. Jag har det fruktansvärt bra, det ska ni veta! Även om dagarna innehåller åka till mataffären alldeles för många gånger, gå upp extra tidigt för att göra frukost, tvätta, gnata om läxor och om vems tur det är att gå ut med hunden, men det är värt det för alla härliga stunder jag fått med den här familjen, även om det bara gått några veckor. 

Likes

Comments

Au Pair

Jag har vart med familjen i nästan en vecka nu, och hittills känns allting bara superbra! Som jag skrev i förra inlägget så hade jag de första två dagarna tid med bara föräldrarna och när jag tänker på det har det både för och nackdelar. Fördelarna med att hinna prata om barnen och deras vanor ifred och diskutera alla frågor man har som barnen kanske egentligen inte har något med att göra är ganska många men nackdelarna är att man är ständigt nervös över hur barnen ska bemöta en. Jag skojade med mina host-förälrar och sa "Det här är bara orättvist, andra au pairen är nervös en gång för att träffa familjen, jag får vara nervös tre gånger, först för att träffa er, sen för en dotter och 30 min senare så blir jag nervös igen för att träffa den sista dottern". Jag hade dock inget att vara nervös för! Barnen är superhärliga och vi har faktiskt väldigt roligt ihop.
Efter vi hämtade barnen från deras camp så åkte till en familjekompis i Boston. Det var väldigt skönt att bara få lära känna familjen utan att riktigt ha så stora "jobbkrav" på en, det känns som att det har hjälpt mig ganska mycket nu när vi är tillbaka och har börjat någon sorts vardag.

Vi kom som sagt tillbaka till Betsad igår, det var då mitt jobb började på riktigt. Tvätt i mängder efter över en månad hemifrån för båda tjejerna, sortering, uppackning, organisering av nya grejer som de fått på camp och någon form utav omorganisering av garderoben inför det nya skolåret.

Har det verkligen jättebra här, även om jag har svårt att hitta rätt mellan kött och mjölk-tallrikarna i skåpen och går åt fel håll hela tiden när jag ska ner till mitt rum i källaren. Men det är ju så det ska vara när man gör någonting nytt!​Bild jag tog på vägen hem från Boston

Likes

Comments