Kokoskakor med chokladsmör

Ingredienser: Chokladsmör
125 gram mörk choklad
75 gram smör, rumsvarmt
2,5 dl florsocker
1 st ägg

Ingredienser: Kokoskakor
100 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 dl kokosflingor

Gör såhär:
Chokladsmör:
1. Finhacka chokladen och smält i en bunke över vattenbad.
2. Tärna smöret och vispa ihop med florsocker och ägg. Blanda i chokladen och låt svalna något.

Kokoskaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar och arbeta snabbt in med mjölblandningen till en fast deg.
2. Dela degen i tio delar (som bilden), eller 20 mindre och rulla till kulor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Kakorna smälter ut på plåten.
3. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Ta ut och låt svalna något. Bred på chokladsmör och garnera med bär.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kolasås

Ingredienser:
100 g glykos sirap
2 dl strösocker
1,75 dl grädde
50 g smör
1 tsk flingsalt

Gör såhär:
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull och häll i lite i taget av strösockret tills allt har smält. Rör om titt som tätt. Koka tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

Likes

Comments

Minikladdkakor med vit chokladkräm
10 st

Ingredienser: Vit chokladkräm
300 g vit choklad
4 dl vispgrädde

Ingredienser: Kladdkakor
160 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt

Garnering
Hallon eller andra valfria bär

Gör såhär:

Dag 1:

Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen så den smälter och rör om. Täck krämen med plastfolie och ställ den i kylskåp över natten eller i minst 12 timmar.

Dag 2:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kladdkakorna. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med smöret. Smöra och bröa en muffinsplåt och fyll groparna nästan ända upp till kanten med smet.

2. Grädda kladdkakorna mitt i ugnen i 10 min tills de är torra på ytan men fortfarande känns lite lösa i mitten. Låt kakorna svalna. Ta försiktigt ur dem ur formen.

3. Vispa upp chokladkrämen ganska tjock. Spritsa på den uppvispade chokladkrämen på kladdkakorna och garnera med bär.


Likes

Comments

små banoffee pajer
2 st


ingredienser:
40 g smält smör
5 digestive kex
karamelliserad mjölk
vispad grädde
1 banan
25 g choklad till garnering

Du behöver 2 stycken matlagnings ringar, ca 8 cm i diameter, ordnade på ett bakplåt.
(små pajformar funkar självklart också)

Gör såhär:
Blanda det smälta smöret med krossade digestivekex, mixa det gärna. Häll sedan ut smulet i ringarna och tryck ner med baksidan av en sked. Tryck ganska hårt så att smulet bildar en kompakt massa.
Klicka sedan i en rejäl klick karamelliserad mjölk i varje ring och bred ut till ett jämnt lager. ca 1 cm tjockt.
Kyl i minst en timme och ta sedan försiktigt bort matlagnings ringarna.
Skär upp en banan i skivor och fördela skivorna jämnt på toppen.
Lägg en klick grädde över bananerna, antingen med sked eller sprits.
Garnera med lite riven choklad.
Servera kyld.


Likes

Comments

Kladdkaka med chokladmaräng

Ingredienser kladdkaka:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
en klick sirap

Ingredienser maräng: 
4 äggvitor
1.5-2 dl strösocker
100 g choklad

Gör såhär: kladdkaka
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smöra och bröa en rund form med löstagbara kanter.
3. Smält smöret på låg temperatur och vispa under tiden ihop ägg och socker fluffigt. Häll sedan ner det smälta smöret, mjölet, vaniljsockret och kakaon. Häll även i en klick sirap för en extra god och kladdig kladdkaka. Vispa till en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Ta ut kladdkakan och låt den svalna.

Gör såhär: chokladmaräng
Vispa upp ägg och hälften av strösockret till ett hårt fluff. Tillsätt sedan resterande socker lite i taget under konstant vispning. Smält chokladen och ringla ner den i marängen.
Bred marängen på kakan och grädda kakan i ugnen på 200°C i ca. 5 minuter, tills marängen fått lite färg eller bränn av med brännare. 

Serveras direkt.


Likes

Comments

Minipajer med citron och maräng
ca 12 st

Ingredienser Pajdeg:
60 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker

Ingredienser Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

Gör såhär:
Bottnar:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla små formar med smält smör. Jag har använt små veckade formar, 5 cm i diameter upptill och ca 2 ½ cm i diameter i botten.

2. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker till en deg.
3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, mellan bakplåtspapper. Ta ut rundlar, 5–6 cm i diameter.
4. Klä formarna med degen ända upp på kanterna, ta bort överflödig deg. Nagga bottnarna med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna och pilla sedan försiktigt ut dem ur formarna.
Maräng:
1. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
2. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Fyll sedan paj-skålarna med egengjord lemon curd. Receptet på min lemon curd hittar du HÄR
Toppa med maräng och bränn av


Likes

Comments

Chokladmoussetårta med valnötsbotten

Ingredienser: Valnötsbotten
200 g valnötter
125 g smör

Ingredienser: Chokladmousse
250 g mjölkchoklad
250 g mörk choklad
175 g rumstempererat smör
2 ½ dl socker
6 ägg
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl grädde

Gör såhär:
Valnötsbotten: Grovhacka och rosta nötterna. Smält smöret och blanda med nötterna. Häll upp i en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diametern. Ställ i kylen
Chokladmousse: Smält chokladen i vattenbad . Vispa det rumstempererade smöret och sockret i en skål tills det är fluffigt. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter.
Vispa ner den smälta chokladen, vaniljsocker och grädde i ägg smeten och fortsätt vispa i 2 minuter. Bred smeten över valnötsbottnen och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Lossa kakan från formen och flytta till ett fat.

Garnera gärna med bär och servera med en stor klick grädde.


Likes

Comments

Chokladmuffins med Chokladfrosting
12 st

Ingredienser muffins:
75 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt

Gör såhär:
1. Börja med att sätta ugnen på 175° och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör, vaniljsocker, vatten och mjölk i en kastrull på låg värme på spisen, låt sedan svalna en aning. Vispa upp äggen och rör sedan ner dem i smörblandningen.
3. Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål för sig och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop en klumpfri smet. Häll sedan smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 15-18 minuter. Tag ut och låt svalna.

Ingredienser frosting:
100 g creme fraiche
200 g färskost
300 g mjölkchoklad

Gör såhär:
1. Smält chokladen och låt svalna. Vispa sedan upp creme fraîche med färskost till ett fluff.
2. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa ihop till en slät frosting.
3. Bred sedan frosting på dina avsvalnade muffins.


Likes

Comments

Denna Lemon Curden måste vara den godaste jag smakat. Perfekt balans mellan sött och syrligt med en vacker gul nyans.
Passar perfekt till scones och fungerar även utmärkt att ge bort som en liten present.

Lemon Curd

Ingredienser:
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör

Gör såhär:
Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält.
Häll upp på en varm- och väl rengjord glasburk.
Förslut locket direkt och låt burken svalna helt innan du ställer den i kylskåpet.


Likes

Comments

Jordgubbstårta

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphia
1.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljpulver
500 g jordgubbar, i småbitar

Gör såhär:

Tårtbotten:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°C. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
2. Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.

Fyllning:
Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.


Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
Dekorera gärna med färska bär.


recept från Frida Skattberg

Likes

Comments

Instagram@moabakar