Markarbete 7/11

Markarbetsövningen vart tre galoppbommar med ca 3 m mellan

Den här övningen fick jag som tips från en väldigt bra mobilapp - Ztable. I appen så kan man bl.a. använda den som typ instagram och dela bilder och filmer, få lite tips och inspiration på bra övningar eller logga pass som i en dagbok. Man kan även planera in framtida pass eller händelser så som veterinär eller hovslagare. Jag använder den främst för att hålla koll på vad Kingen gör och hur jag tänker för framtiden. Eller som nu - få inspiration till övningar att använda. I Ztable så görs denna övning på medellinjen med kuber före och efter för att hålla hästen rak och bara ca 2.5 m mellan bommarna. Efter bommarna så gör man en skritt-övergång och fattar ny galopp, alltså ett enkelt byte. Jag red dock i lilla ridhuset så för att lättare kunna vända in mot övningen så lade jag den längs långsidan och det innebär att jag också plockade bort det enkla bytet.

Kingen var verkligen taggad, som han alltid blir med bommar. Men han vart inte så taggad att han slog upp huvudet varje galoppsprång. Inte heller så taggad att jag varken kunde styra eller sanna. Han var tillräckligt med mig helt enkelt. Stopp har vi ju alltid lite svårt med ;) Men jag märker tydligt hur det blir lättare och lättare för var dag som går. Han blir mer och mer lydig och lösgjord. Tillbaks till övningen. Som vanligt började jag med att rida fram, skritt, trav och galopp. Dock valde jag att inte rida i mycket galopp då det var syftet med övningen. När jag kände mig varm så började jag ganska snabbt att rulla på bommarna. Jag började med ca 2.8 mellan bommarna för att han skulle behöva samla upp sig mer, förhållningarna blir då tvungna att gå igenom och han behövde vinkla in sina bakben. Efter att jag kände att han vilade i steget så lägnde jag till 3 m emellan. Allt för att han skulle få avsluta med att bara rulla på.

Tyvärr har inte min häst insett att man borde lyfta på hovarna helt vilket gjorde att han flyttade på bommarna rätt ofta. Vilket för mig blev ganska irriterande då jag var själv. Som tur var så hade Sofhie träning samtidigt så hon var snäll och rullade dem till rätta. Det är något som vi verkligen måste öva på - att inte springa på som ett ånglok när man inte längre är på tårna. Med det menar jag att han lätt blir väldigt oförsiktig när han inte orkar/inte tycker att det är värt att anstränga sig. Vi får jobba vidare med det i nästa pass helt enkelt!

Asså hur söt?!

Gillar

Kommentarer