Malmö Triathlon - Race Report

Okej, så det började med att vi åkte ner på fredagen. Tävlingen höll till på lördagen och race briefingen var på fredag kväll. Eftersom vi anlände tidigare än incheckningen på hotellet hade öppnat så gick vi och åt mat på MAX (jag vet, jättebra uppladdning, *host*). Därefter gick vi och hämtade ut min nummerlapp och köpte även ett racebelt till mig. Vi tog oss sedan till hotellet och checkade in, det var väldigt fint och mysigt. Jag hade redan nu börjat känna av hur nervöst allt var. Jag ville vara sådär pirrigt-nervöst-spännande-taggad men jag var nog mest nervös över att något skulle gå snett eller att jag skulle göra fel och det förstör lite uppladdningen och själva stämningen.

(står och tittar på fina klockor, lite sugen på en ny)

Vi chillade och tog det lugnt på hotellet ett tag, kollade lite tv och scrollade igenom sociala medier. Sedan bar det iväg mot race briefingen, såklart stannade vi för lite shopping på vägen men sedan tog vi bussen vidare. Var nervös bara inför mötet och trodde såklart jag missat någon viktig detalj. Det löste sig och jag hade inte missat något. Däremot så fick jag något annat att tänka på efter mötet då jag missat utväxlingen på min cykel. I och med att jag är ungdom fick man inte ha hur stor utväxling som helst.. Men det skulle också lösa sig, bara lite extra småfix krävdes. Jag tänkte att detta skulle nog gå bra ändå, vi har kollat av det vi behöver och där ska nog inte vara några större problem nu. Dock kunde jag inte släppa känslan av att allt inte kändes 100% rätt eller säkert än. Jag hade inte 110% koll på hur allt fungerade och på vad som gällde och det gillar jag inte.

Efter mycket velande hittade vi en restaurang där vi slog oss ned och åt. Jag åt en ceasarsallad, väldigt god. När vi var färdiga drog vi vidare till hemköp eller liknande där jag köpte en bulle som jag ville fika på och även syltkakor som jag fått för mig att jag ville ha efter loppet.

Väl tillbaka på hotellet klistrade jag fast alla klisterlappar på hjälm, cykel och väska. Jag provade så hjälmen satt bra och sen var det dags att sova. Det var inte lätt kan jag säga. Mycket snurrande och många funderingar innan jag somnade.

Sen var dagen inne. Jag vaknade vid 7 och skulle vara och käka frukost vid halv 8 och sen skulle vi lämna hotellet, jag och pappa, vid halv 9. Tidsplanen sprack lite men det gick bra ändå. Vi drog iväg till området, tog med cykel och allt jag kunde tänkas behöva. På plats, innan incheckning fick jag reda på att jag inte kunde ha min cykel och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte fällde några tårar där. Det löste sig dock det också och det slutade med att jag fick låna min fasters cykel. (spoiler, det gick kanon med den!). Cykeln checkades in. Jag lämnade mina prylar på plats, fick ny vattenflaska :) och höll även på att glömma mina små strumpor till efter simningen. Därefter tryckte jag i mig en smoothie i barnmatsformat (japp, barnmat) och typ en halv banan. Efter det var det någon slags uppvärmning som gällde. Det gick lite sådär. Hopp hit och hopp dit. Jag kände på vattnet och insåg att det skulle nog bli rätt bra ändå. Det var våtdräktsförbud då vattnet var väldigt varmt så jag var lite rädd för att jag skulle frysa. Jag kollade även in klassen under mig när de startade, försökte få en skymt om hur det skulle se ut sen när vi startade. Men loppet då?

Simning, 750m (14min):
Jag var inte jättenervös över just simdelen då jag är en van simmare men det var ändå lite nytt.Allt med start och att trängas i en klunga till exempel. I och med att denna tävling ingick i svenska cupen och jag tävlade i tävlingsklass, presenterades alla vid start. Tutan gick och sen dök alla, ja alla utom jag då som stod och tittade i någon halv sekund innan jag reagerade och tänkte att jag också borde dyka nu. Jag är rätt säker på att jag dök ner bland någons fötter men allt klarnade rätt snabbt och alla bildade ett längre led med simmande triathleter. Att det var kallt var inget jag reflekterade över (var typ 24 grader). Jag simmade rätt snett till en början och var en bit ifrån klungan och det var rätt tungt. Tillslut kom jag in i ‘’ledet’’ och jag tror axlarna började mjukna upp lite. Vi simmade i hamnen vid Posthusplatsen i Malmö och min klass skulle under bron och en liten bit till innan det var dags att vända. På vägen tillbaka flöt det på rätt bra, det kändes starkt och jag insåg att jag förmodligen skulle ha kunnat tryckt på lite mer under den första halvan. Framme vid trappan klättrade jag fumlande upp och började dra av glasögon och badmössa för att ta mig till T1. T1 gick rätt långsamt, där kan jag absolut kapa lite tid längre fram. Strumporna segade på och nummerlappen krängde jag på mig istället för att bara klicka på den. Så ja, lite finns det att fixa.

Cykling (45min):
Cyklingen är verkligen där jag kan plocka mest tid, enligt mig själv. Det är där jag har minst erfarenhet och fart. Banan bestod av 4 varv och det första varvet var mest en check för min del. Jag kollade hur det såg ut och hur man kunde cykla. Det var lite blåsigt hit och dit men inget större besvär. Jag trampade på, försökte växla men det gick ingen vidare. I och med att cykeln var lånad hade jag inte jättebra koll på allt. Jag hade heller aldrig cyklat på den typen av cykel innan så det var rätt intressant. Dock upplevde jag att cyklingen helt plötsligt var lite roligare. Jag vet redan vad jag behöver göra för att förbättra denna delen och det är träning, träning, träning och möjligtvis att man lär känna cykeln lite bättre. Annars var där inga större problem eller tankar. Jag drack vatten emellanåt och det funkade. In i T2 och lämnade cykeln. Har lite svårt att komma av cykeln däremot så det kan jag träna på. Växlingen gick hyfsat snabbt, på med klocka på handleden (struntade i den under cyklingen) och sen stack jag.


Löpning (23min,45s):
Löpningen är nog min favoritdel. Här var det 3 varv som gällde. Första varvet flöt på riktigt bra och klockan visade att jag låg och snittade på ett 4min/km tempo och det kändes väldigt snabbt. In på andra varvet fick jag håll och tappade tempot en del. Jag drack lite extra vatten innan cyklingen var slut och antar att det kan ha varit därför. Jag bestämde att jag skulle springa alla varv oavsett vad men att det istället fick gå lite långsammare isåfall. Jag drack och hällde vatten över mig själv i vätskekontrollerna. Värmen tog mycket under löpningen då solen stekte rätt bra. Vid växlingsområdet hade jag hela tiden massor av peppande folk som hejade och det gav verkligen en liten kick. Jag höll tempot rätt bra och hållet släppte någonstans in på tredje varvet. Jag kände mig hyfsat stark ändå men att se målrakan var riktigt skönt. Fick höra mitt namn i högtalaren och sen fick jag min medalj. Löpningen brukar jag ta in på och cyklingen brukar jag tappa en del på men löpningen är också det jag gillar bäst.

Sammanfattningsvis så var detta en riktig upplevelse och jag tyckte det var kul när jag väl kom iväg. Det var ett tag då jag inte alls var sugen på att starta men det ändrades sen och jag är glad nu i efterhand att jag gjorde det. Gör om, gör rätt. Nya tag inför nästa sommar.

Gillar

Kommentarer

Joanna,
Grymt bra jobbat!!! 😊
www.joannaswica.metromode.se
Mmaja
Mmaja,
tack så jättemycket!!
nouw.com/mmaja