Daily / Preparations For The Exchange Semester

Jag har inte orkat göra några inlägg alls den senaste tiden. Men nu så. Det är mycket förberdelser inför terminen som skall tillbringas i Seoul, Sydkorea. Kan fortfarande inte riktigt smälta detta. Det känns otroligt. Ska verkligen ta vara på den här möjligheten. Det känns otroligt mestadels för jag aldrig bott i ett annat land, eller rest mycket tidigare. Här nedan är en lista (påminnelser till mig själv) och kanske någonting som för framtida utbytesstudenter kan ha nytta av. Det kommer låta som att jag är mer värlsvan än vad jag är. Men jag har researchat en hel del under veckorna jag varit lite krasslig. Så här nedan följer lite nödvändig och praktisk information. Jag och de andra studenterna från GU (som ska studera vid SNU) åker i slutet av månaden.

Visum-ansökan

Efter att antagningbesked trillat ner i mailen så är det dags att söka visum. För att komma in i Sydkorea, och speciellt i dessa tider, så behövs ett visum. Jag ska åka på utbytes så jag har ansökt om ett studentvisum (D-2) och jag har skickat iväg min ansökan till Koreanska Ambassaden i Stockholm. Det var mycket papper som behövde ordnas och det är ingen underdrift. Viktiga dokument att ha med är:

  • Först och främst ett ifyllt visumformulär. Fyll i den noggrant och inte glöm för din egna skull inte signatur och datum. Vi är några studenter från GU som hjälpte varandra med detta. Vilket kändes skönt. Det var som en försäkran om att man inte skulle missa någonting viktigt. Annars kunde man slänga iväg ett mejl till ambassaden och man fick svar väldigt snabbt.
  • Bevis på att man kan försörja sig själv (antingen med kontoutdrag som skickas hem från banken eller intyg från CSN)
  • Ens pass i fysisk form (jag inkluderade en kopia på passet också)
  • Några dokument från ens hemuniversitet (i mitt fall registreringsintyg + transcript of records från Göteborgs Universitet)
  • Papper från universitetet man blivit antagen till (antagningsbesked från, i mitt fall, SNU + skolans företagsregistrering)
  • Skickade också med hälsodeklaration (covidrelaterad) och en agreement kring karantän.

Nu sitter jag och nästan rullar tummarna i väntan på visumet. Tiden det tar är ungefär 2-3 veckor. Det kommer förhoppningsvis vara redo att hämtas upp i Stockholm under nästa vecka. Men nu vidare till andra praktiska nödvändigheter.

Flyg
Vi (utbytesstudenter från GU) ska resa med KLM från Landvetter med en mellanlandning i Amsterdam. Jag som aldrig har aldrig suttit på ett flygplan under min livstid, förrän nu, känner redan nervositet. Inför avfärd behövs ett negativt PCR-test och reseintyg, annars kan man bli nekad påstigning. Vi bokade också refundable biljetter utifall någonting tokigt skulle ske.

Boende
Jag ska göra min två-veckors karantän i en AIRBNB med gångavstånd till ett healthcenter där man ska göra ytterligare PCR-test, dagen efter vi anlänt blir det för våran del. Vi landar på en söndag. Efter karantänen ska jag bo i en annan AIRBNB och den 23de augusti flyttar jag in till Borderless House Korea. De har flera hus runtom i Seoul. Månadskostnaden blir 600.000 won (drygt 4500 kr). Vid reserveringen av rummet (singel room) så betalade jag en deposition och management fee på 800.000 won. Depositionen på 500.000 betalas tillbaka vid utflytt.
Till Seoul National Universitys campus från bostaden tar det ungefär 40 minuter med tunnelbanan. Kommer nog mycket flitigt använda mig att KakaoMetro appen. Angående min egna bostad här i Sverige så skippar jag andrahandsuthyrningen och betalar in hyran själv.

Vaccination
Vaccin mot covid kan vara bra att ta, men i mitt fall kommer jag inte hinna ta bägge doserna, utan bara en. Annars funderar jag på att vänta och vaccinera mig i Sydkorea. Utöver det har jag vaccinerat mig mot hepatit a + b samt japansk hjärninflammation. Inget måste med den sistnämnda men hepatit a+b var inget jag tagit tidigare.

Reseförsäkring
Jag har en försäkring genom Göteborgs Universitet (Kammarkollegiet) men den gäller bara två veckor innan terminsstart och två veckor efter terminsavslut, så jag valde att genom min hemförsäkring förlänga reseförsäkringen där som annars är gratis i 45 dagar, men jag valde att förlänga den från dagen jag flyger tom dagen jag flyger hem. Vilket blev en saftig summa men om man råkar ut för något eller bli sjuk så är det ju väldigt väldigt bra att ha en försäkring.

Mobilabonnemang vs. Prepaid
Jag har 3 som operatör. Kommer kunna använda 3världen under en 30dagars period utan att det blir extra kostnader utöver min ordinarie abkostnad, men efter det får jag skaffa mig ett koreanskt simkort, antingen prepaid eller abonnemang. Vilket kommer löna sig i längden. Jag har hört mig för och många foreigner verkar använda sig av trazy eller kimchi (som har prepaid/abonnemang).

Bankkort
Sånt som jag inte har en susning om men tack vare Facebook-gruppen Svenskar i Sydkorea kan man hitta mycket information kring detta. Vad som fungerar, vad uttag kostar och valutapåslag m.m. Jag har ett mastercard/debit via Sparbanken men också skaffat mig ICA Banken, så har numera ett mastercard/debit genom dem också. Kan vara bra att ha två kort ifall man skulle tappa bort det ena, om det skulle bli stulet eler rent allmänt bara krångla. Ska också packa med en säkerhetsdosa utifall det krånglar med bankID.

Språkbarriären och kulturen
Läs på om landet, staden som du ska åka till. Det kan hjälpa en att anpassa sig snabbare, samt att man slipper få världens kulturchock. Det finns otroligt mycket hjälpsamma videos på youtube. Det är alltid kul att se och höra kring andras erfarenheter/upplevelser när de reser, studerar och bor utomlands, ett stort plus är att man kanske får tips på sevärdheter och annat smått och gott
. När det kommer till språket så vore det på sin plats att kunna några fraser och ord. Det kommer uppskattas av lokalbefolkningen och kommer uppskattas av dig själv också. T.ex att kunna säga hej och tack är väl det minsta en kan lära sig. I mitt fall har jag studerat koreanska från och till på egenhand, och det har inte varit en dans på rosor. Men jag känner att jag kan en del vanliga fraser, samt introducera mig och jag kommer garanterat att utöka mitt vokabulär under tiden jag är i Sydkorea.

Kopior av dokument
Kanske det absolut viktigaste! Jag ska ta mycket kopior av viktiga dokument och förvara på olika ställen, och sedan kommer en del behövas när en anländer i Sydkorea. Det jag kommer ta kopior på är bland annat reseintyg + pcr-test, dokument från SNU, visum, pass, försäkring och bankkort m.m. Sen ska jag ha dokumentent tillgängligt digitalt också, eller på USB.

Det var allt jag kunde komma att tänka på just nu. Snart bär man av och jag längtar, samtidigt som jag är NERVÖS. Kommer fler inlägg längre fram. Något jag inte ser framemot är att packa. Det är något av det tråkigaste jag vet. Men det finns mycket pack hacks på youtube som kan vara till hjälp. Min plan är att packa smart, ta med kläder som matchar och funkar till olika looks, ta med lite hudvård även om jag kommer handla en del på plats. Sydkorea är en hudvårdsentusiasts dröm!

Gillar

Kommentarer

Interior / Painting, painting and painting

Ett endags-projekt som blev till ett två dagars-projekt. Lyckades underskatta färgens täckning och det behövs åtminstone ett, kanske två lager till. Men när alla lager målats, kommer det säkert blir väldigt fint. Jag tänkte byta ut mitt nuvarande vardagsrumsbord till detta, som också har en glasskiva. Det bordet som jag har just nu är runt, och inte så stort till ytan. Bilder på detta dyker väl upp i ett framtida inlägg. Snöat in mig mycket på inredning nu för tiden. Jag har så många visioner för hur jag vill ha det här hemma, men det blir nästan aldrig som det är tänkt, men för tillfället får en nöja sig.

Här ovan ser ni hur bordet såg ut innan jag fick för mig att måla om det. Medans jag tar en paus från målandet passar jag på att svalka ner mig med en iskall matcha latte. Jag har verkligen skärt ner på kaffekonsumtionen i dagarna, men en kall islatte är att föredra över en cappuccino nu när värmen är närvarande.

Angående utbytesterminen till Sydkorea, som ligger strax runt hörnet och i början av augusti, så är boendet spikat men mer om det i nästa inlägg. Jag har skrivit så mycket listor. Listor kring allt möjligt när det kommer till packning (vad ska med, vad är det allra nödvändigaste), boendet (som är spikat), flygresan (före, under och efter), vaccinationer som skall tas, om min lägenhet ska hyras ut, och mycket annat där till. Jag har aldrig rest med flyg tidigare, så detta blir spännande och jag har noll koll på vad som väntar på en.

Hoppas ni har en skön kväll!

Gillar

Kommentarer

Daily / South Korea, Here I Come

Bilder som inte har någonting med det som komma skall att göra, men jag älskar blommor. Sommaren är snart här, men vi får nog dras med det regniga vädret ett tag till. Tittar jag ut genom köksfönstret är en gråhimmel det enda jag ser. Men jag har lite härligt nyheter att dela med mig av i allt detta.

Jag nämnde tidigare i våras, om inte i vintras, att jag ansökt om att åka på en utbytestermin till Sydkorea, och om detta har blivit verklighet? JA, DET HAR DET. Det var oväntat, för jag var inställd på att jag skulle bli rejected. Men jag blev antagen till Seoul National University. Så nu börjar förberedelserna inför höstens äventyr och studier. I och med corona så får man ta det lugnt och inte blir alldeles för förväntansfull, men jag kan nästan inte låta bli. Detta känns stort, och helt otroligt!

Jag har aldrig bott i ett annat land än Sverige, men har tidigare velat studera utomlands. När jag gick i gymnasiet hade jag målet inriktat på Vancouver, men det blev inte av. Jag tror det finns en liten rädsla för the unknown, för man är van vid hur allting fungerar i sverige med myndigheter, boende och allt annat som berör ens vardagsliv. Detta låter som en kliché men en möjlighet som den här kommer (förmodligen) få mig att växa på ett personligt plan samt släppa all kontroll när det kommer till det man inte alltid kan kontrollera (typisk stenbock).

När det kommer till bloggen som ändå varit med i några år nu, så vill jag använda den till att dokumentera min upplevelse där, t.ex när det kommer till hur jag gått tillväga när det kommer till boende, hur det är att studera och leva och bo i Seoul, matkulturen (vegansk kost), cafélivet, vintage/secondhand shopping, all things skincare och allt annat därtill.

Gillar

Kommentarer