Ett sätt att må bra

Titel: Utmattningens labyrint
Författare: Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano
Utgiven av: Idus förlag

En bok som skildrar utmattningssyndrom ur både patient och läkares perspektiv. Det var, för mig som varit där, svårt att ta mig an uppgiften att läsa denna bok. En viss rädsla låg i bakhuvudet och jag vet inte varifrån den kom. Kanske var det rädslan för att igenkänning skulle få mig att börja känna efter, ta en titt på de bitar i livet som helt enkelt inte längre passar i mitt livspussel, att kanske rasa igen.
Allt eftersom började saker och ting istället ljusna, en djupare förståelse för mig själv började gro och boken gav istället motsatt effekt.
Jag kunde se på de där bitarna som idag faktiskt är malplacerade och veta vad jag ska ta mig till med dem.

Jag känner väl igen mig bland inre dialoger och ignorerade varningssignaler. Den här boken är dock inte bara till för den som är drabbad utan den kan även fungera som en inbjudan till förståelse hos anhöriga, kanske rent utav arbetskamrater och arbetsgivare.

Ulrika drabbades år 2010 av utmattningssyndrom och boken skildrar hennes väg från att upptäcka sjukdomen till att bli frisk igen. Idag driver hon ett eget företag som fokuserar på att hjälpa klienter att nå vägen till bättre hälsa.

Antonio är en distriktsläkare och företagsläkare som arbetar mycket aktivt med stressrelaterad ohälsa och har utvecklat en egen metod för att förebygga, behandla och följa upp patienter med utmattningssyndrom.

Båda brinner de för att hjälpa människor, med andra ord. De har hittat ett bra recept för att lyckas med detta genom att tillsammans skriva denna bok. Tack! 🙏🏻🥰

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Jag ger boken fem stjärnor av fem möjliga. Den är så bra!
Faktaböcker brukar annars inte tilltala mig då jag blir stressad över att jag vill komma ihåg så mycket som möjligt. Då låser sig hjärnan och behöver läsa en sida 20 gånger för att lyckas ta in informationen. Denna boken är dock så lättsam med bilder och hjärn-pauser att den helt enkelt blir utmattningsvänlig.

De fina bilderna följer bokens förlopp; om hur det är att insjukna, att vara sjuk och att ta stegen framåt. Bokens layout och dess illustrationer är helt enkelt enastående!

Boken är skriven med en röd tråd och författarna har skickligt knutit samman lösa ändar till ett fint mönster. Det är samtidigt ett väldigt fint samspel, nästan som en dans, mellan läkare och patient genom hela boken. Det enda jag önskar egentligen vore ett kompletterande ljudboksformat, så att även den som inte orkar eller kan läsa hade kunnat ta del av att det finns hopp.

Länkar till boken hittar du här;

Idus förlag

Adlibris.com

Bokus.com


#bokrecension #bookinfluencer #idusförlag #bookstagram #bookblogger #bookaddict #ibokhyllan #ulrikamalmesved #antonioalonsovillaverdelozano
#utmattning #stress #utmattningssyndrom #ångest #detfinnshopp

Gillar

Kommentarer