Ikväll har jag skaffat gymkort och tagit ett styrketräningpass på myfitness. Det var underbart att komma igång och jag ser fram emot mycket träning mellan studierna, när det finns tid. Gymmet ligger tio minuter gångavstånd ifrån mig. Idag hade vi första föreläsningen i human anatomy. Hade koll på en del från helgens pluggande, men ska kolla igenom det lite innan jag lägger mig. Det var en introduktion till kroppens uppbyggnad, viktiga personer från medicinsk historia och lite när vi kommer att läsa dom olika delarna (myologi: the study of the muscular system, endocrinology, hormones osv).

Det har gått en vecka sedan jag lämnade Göteborg. Det har gått en vecka sedan jag flyttade hemifrån för första gången! Föräldrar kan berätta om ansvar och försöka att lära sitt barn att ta ansvar tidigt genom att ge barnen sysslor i hemmet etc. Jag ska inte ljuga, min mamma har fått tjata oändligt mycket på mig när det kommer till att ta ansvar över småsaker, som att ställa in stolen i köket efter sig osv. Föräldrar kan ge sitt barn en inblick i hur det är att sköta ett hem, men det är inte föräns man flyttar till ett eget hem som man kan förstå. För många av mina kompisar som inte har flyttat hemifrån och är avundsjuka på att jag har egen lägenhet= Det är fantastiskt! Känslan av att plugga i sin lägenhet när det är helt tyst omkring, kan man bara förstå när man gör det. Det är frihet att inte behöva anpassa sig efter någon annan än sig själv. Men med frihet kommer också ansvar. Det är ingen som kommer att plocka upp dina saker efter dig, som handlar mat när kylen är tom, eller betalar dina räkningar så att du kan lägga din inkomst på nya kläder. Den här veckan har handlat om ansvar och jag känner mig nöjd! Jag tackar mitt ordnings- och organiseringssinne för detta mycket. Jag känner mig fem år äldre än för en vecka sedan och det är jag säker på att många andra som har flyttat hemifrån hit för att plugga på skolan också känner.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För att lyckas bättre med sina studier finns det ett antal tips angående vanor och studiemiljö som kan vara bra att tänka på (saker som verkar självklara men som man lätt kan slarva med). Att skapa en rutin för vilken tid du går och lägger dig, samt när du går upp på morgonen är ett bra sätt att hålla koll på att du får tillräckligt många timmar sömn per natt, ca 7-8 timmar= när du är utvilad får du ut mer av dina pluggpass. Försök att hitta en lämplig studieplats som inte är i din säng, eller på en plats där du tar dina vilopauser. Tänk på att hjärnan inte är fullt fokuserad efter en viss tid och planera därför in när du ska pausa. Träna! Powerwalks och gympass är bra sätt att koppla av på som även ger bättre blodtillförsel till hjärnan och får din kropp att jubla. När det kommer till anatomistudier, hittade jag en hemsida idag "www.kenhub.com" som jag starkt rekommenderar. På hemsidan finns det videos att titta på där dom går igenom olika delar av kroppen och därefter finns det quiz där du kan testa dig själv. Det som funkar väldigt bra för mig när det kommer till studieteknik är att börja med att titta på en sådan video för att få en bra överblick av ämnet. Du får även lite hjälp med att veta vad som är viktigast att lära sig. I läroböcker står oftast allt du behöver kunna, men jag kan tycka att det är lättare att dyka in i detaljer om man först har fått lyssna på en sammanfattning.

Idag har jag i vilket fall skaffat mig ett bibliotekskort på the national library of Latvia, som ligger 20 minuter ifrån mig med spårvagn. Jättefin byggnad, precis vid vattnet med utsikt över Riga. För att få gå in till själva biblioteket från entrén måste man låsa in sin väska i ett skåp och använda en bag från biblioteket där man kan lägga ner sin dator och tillhörigheter.

Har suttit och pluggat the vertebral column idag dvs ryggraden, samt lite ord man använder för att beskriva var olika kroppsdelar befinner sig i förhållande till varandra isch. Känner när jag sitter med detta vilken evighetsprocess detta ämne verkligen är. När jag har suttit i 6 timmar med att lära mig benen i en särskild del av kroppen är det dags för nästa del. Tror verkligen inte att man skulle kunna klara av 6 år om man inte brinner för ämnet. Tack och lov för att kaffe säger jag bara.

Nu ska jag sätta mig och avsluta kvällens pass och titta lite på en ny serie jag har börjat följa på netflix, "orange is the new black"! Hoppas ni har en kul lördagkväll och festa för mig hemma i Göteborg också <3

Likes

Comments

Idag fick jag se mitt schema för första gången och the first lecture på måndag är human anatomy. Då vi ska vara pålästa inför de flesta lektioner hade jag tänkt att ta helgen till att börja förbereda mig. Imorgon har vi inget i skolan på dagen så planen är att reka runt i området och att försöka skaffa ett gymkort. 

Har även besökt shoppingcentret spice idag och köpt lite nya saker till lägenheten, en sänglampa och en tvättkorg bland annat. Känns som att jag kommer på nya saker varje dag att inhandla som man inte tänker på.. På dagens föreläsning om lettisk kultur fick jag bland annat lära mig att halva Lettland är täckt av skog, att det bor finns fler kvinnor än män i landet samt att landet blev självständigt så sent som 1990-91. I Lettland firar man även namnsdagar lite mer än vi gör i Sverige. (mer än vad jag gör i vilket fall). 

Många har frågat hur det ser ut i huvudstaden och svaret är att det skiljer sig en del mellan centrala riga (vid vattnet) och ju längre ifrån man kommer från mitten så att säga. Centrala riga har fin arkitektur, broar och höga byggnader. Medan miljön längre ifrån centrum är lite äldre och mer "sliten" (av det jag sett hittills).

Likes

Comments

Orientation week på Riga Stradins universitet börjar att leda mot sitt slut. Då det här är första gången jag besöker Lettand, var även gårdagen första gången jag fick se skolan. Den lite äldre fasaden täcker fräscha och moderna lokaler. Alla nya läkar- och tandläkarstudenter fick igår träffa sina klasser för första gången i "the Great hall" och därefter fick vi lyssna på lite välkomsttal. Läkarstudenterna är indelade i 15 klasser, med ungefär 11 studenter i varje grupp. Innan terminstart fanns det möjlighet att önska om man ville tillhöra en nationell eller svensk grupp om man kände för det. Fördelen med att tillhöra en svensk grupp är att man kan diskutera med andra elever på sitt eget språk, men det jag fick höra var att man oftast placeras med minst en annan från samma land i vilket fall, så jag kände att det inte spelade mig någon roll vilken typ av grupp jag blev placerad i. I min grupp, medicine 13 är vi mestadels svenskar och tyskar (vilket även är de två största nationaliteterna av de internationella studenterna). Till lunch fick vi var sin paper bag med en lite smått och gott i.

Efter skoldagen tänkte jag försöka att ta mig hem kollektivt, vilket inte är så lätt när man är ny i landet. För det första kan väldigt få letter prata engelska vilket innebär att man får noll hjälp med vilken linjer man ska ta, och för det andra har hållplatserna ofta minst 4 olika lägen för olika färdmedel vilket är väldigt förvirrande. Man reser antingen med tram, bus eller trolleybus och dom går väldigt ofta vilket är bra. Från skolan tar det ungefär 40 minuter att åka kollektivt hem till min lägenhet (blå prick), som ligger på "stadssidan" av vattnet. RSU är på andra sidan vattnet.

På kvällen levererades tack och lov mina resväskor!

Idag fick vi en del information om skolan, the study process och om imigration, vilket är en viktig och obligatorisk process för att vi ska få våra lettiska ID kort. Efter skolan åkte vi iväg för att köpa våra lab coats i stan, i en affär som inte existerade på den adressen som stod på kartan.. Efter säkert en halvtimmes letande gav vi upp och letade upp en annan butik.

Nu ska jag sätta mig och betala lite räkningar och sedan bege mig till supermarket för lite matshopping!

Likes

Comments

Nu är jag framme i Riga och har hunnit att stationera mig i min bäddsoffa framför ett avsnitt av paradise hotell. Då det inte går några direktflyg från Göteborg fick jag mellanlanda i Helsingfors. När jag anlände till Riga vid 17-tiden och båda flygresorna hade gått utmärkt utan förseningar eller krångel, så är såklart mina två resväskor kvar i Finland.. Tydligen har det hänt ofta med detta flyget pga att dom inte kan ta på för tung last.. Som tur är hade jag packat det viktigaste i handbagaget så jag får klara mig tills väskan levereras till min lägenhet imon.

Från flygplatsen tog jag en taxi till min nya lägenhet och skrev på lite papper. Måste säga att lägenheten överträffade mina förväntningar! Nybyggd och modern. Tror att ägaren påpekade minst fem gånger att det är bra att stänga av elementet när man lämnar lägenheten och att hushålla med varmvattnet för att få ner kostnaden för utilities (el, vatten). Får ta att tänka på detta framöver😄

Imorgon är det dags för den första dagen på orientation week. Känner att jag behöver ta en heldag till att reka efter alla hållplatser i närheten av lägenheten, samt förbindelserna i stan för känner mig väldigt lost just nu. Ska bli kul att se Riga i dagsljus!

Likes

Comments

Min tanke med den här bloggen är att vänner och familj ska kunna följa min resa, men även för framtida sökande till universitetet för att besvara deras ev frågor (jag själv har fått mycket hjälp av andra bloggare som går på RSU idag).

I höstas skickade jag in min ansökan till Riga stradins universitet, läkarprogrammet. Några dagar innan julafton fick jag mailet: att jag har blivit antagen! Jag överdriver nog inte när jag säger att de var ett av de lyckligaste ögonblicket i mitt liv. Det har varit mycket att ordna med inför flytten men nu är (förhoppningsvis) allting klart inför avresan och flytten imorgon till Lettland.

Den här veckan har varit väldigt intensiv med tio dagars pass i rad och lite ärenden mellan passen. Det är så sjukt att jag ska resa imorgon!! Jag har inte riktigt fattat detta förän den här helgen tror jag. Igår träffade jag några av mina närmsta vänner för en sista utgång. Kände dock att de mest var sorgligt för att man skulle säga hejdå.. en del tårar blev det i slutet av kvällen.

Nu har jag i vilket fall packat klart mina resväskor. Man kan säga att jag var lite optimistisk när jag planerade vad som skulle få plats. Att få ner sitt liv i två resväskor och två st handbagage är inte det lättaste. Imorgon klockan 13 avgår flyget från landvetter och det känns väldigt overkligt. Att flytta till Riga och till en egen lägenhet kommer att bli helt fantastiskt spännande och roligt! Men saknaden av familjen och vänner kommer nog vara lite jobbig i början. Nu är det dags att få lite sömn innan det är dags!

Likes

Comments