Come with me, come with me to Helsinki

expeditioner hit & dit, Mina resor

Jag är på resa litegrann! Hittills har jag hunnit se Helsinki, Åbo och Tammerfors.

Mest hänryckande hittills var Suomenlinna; en välbevarad fästning som hunnit med att stå i krig för både Sverige, Ryssland och Finland. Vi fick ca Finlands roligaste guide så det blev skratt och böl i en förtjusande blandning.

Sen visade Kaisa mej en gömma; femhundra kvadratkilometer fyllt av gamla privata foton. Som att hälsa på hos nån från en annan tid.

Hon var också en bra guide förresten. Planerade in kafferaster ungefär 1 gång per kilometer och visade hur man prutar på finska. Det liknar, kan jag meddela, mer ett regelrätt slagsmål i svenska ögon, men.. effektivt. Särskilt med ett snitt på 3 svordomar per mening.

Har hälsat på i typ 18 olika kyrkor. Och i alla känns det som att komma hem! Coolast var en rysk där vi råkade snubbla in mitt under en gudstjänst med shoppingpåsar och kaffemuggar.

Man fick med ett ord från Gud på vägen ut också. Jag fick "Herren Gud som älskar dig säger; se, jag gör allting nytt!". Jag behöver få ganska mycket inuti mig omrenoverat just nu så det satt finare än en morgonsnus i hjärtat.

Men nu tuffar båten vidare mot Tallinn (hoppas jag, sjörövarkapten pratade jättegammal finska så jag hade inte riktigt alla mumintroll i dalen under vårt samtal kan jag säga). Hejsvejs!

Gillar

Kommentarer